Objavljen datum Polkadot parachain aukcija

0

Polkadot je najavio dugo očekivani datum debitantskih parachain aukcija nakon jednoglasnog odobrenja članova vijeća za blockchain governance. Vijest označava prekretnicu jer ispunjava posljednji ključni tehnički element whitepapera objavljenog prije pet godina.

Parachainovi su jedinstveni layer 1 blockchainovi koje djeluju paralelno uz glavnu mrežu Polkadot, osim što su vezane za relay chain Polkadota. Oni mogu “pokriti” mnoštvo funkcija, od DeFi-ja do pametnih ugovora.

Govoreći na konferenciji Sub0 kao predstavnici Parity Technologies, osnivači Polkadota Gavin Wood i Robert Habermeier potvrdili su da Polkadot sada po prvi put ima tehničke mogućnosti za provedbu parachaina, aukcija i crowdloanova.

Prva Polkadot parachain aukcija trebala bi započeti 11. studenog i nastavit će se jednom tjedno pet uzastopnih tjedana do posljednje aukcije 9. prosinca.

Početno razdoblje nadmetanja trajat će dva dana, nakon čega slijedi petodnevno završno razdoblje. Dvije jedinstvene značajke u vezi s prijedlogom ovog rasporeda aukcija su da se, za razliku od neposrednog ulaska projekata na Kusami nakon aukcija, aukcije na Polkadotu će biti u tranzitu tijekom razdoblja od mjesec dana.

Kako su prošle aukcije na Kusami?

Kusama, koja djeluje kao “testno polje” za Polkadot gdje programeri imaju mogućnost eksperimentiranja s blockchain aplikacijama prije njihovog službenog lansiranja na Polkadotu, nedavno je uspješno provela 11 parachain aukcija.

Osim što su iz Polkadota pohvalilli gotovo besprijekoran proces aukcija u Kusami, službeno izvješće također navodi da je u tom procesu sudjelovalo 49.000 jedinstvenih aktivnih adresa s ukupno 2,4 milijuna KSM tokena. Trenutna vrijednost tolike količine KSM tokena je oko 888 milijuna dolara.

Peter Mauric, šef odjela za odnose s javnošću u Parity Technologiesu, dao je svoj komentar Cointelegraphu o utjecaju Kusame na Polkadot ekosustav:

“Kusama je lansirana kako bi se timovima koji grade temeljni Polkadot protokol, parachainove i njihove sastavne zajednice pružila prilika za kvalitetno testiranje njihove tehnologije i timova. Iako je usput bilo nekoliko dijelova očekivanog kaosa, iskustvo iz prošlih nekoliko mjeseci deploya parachainova na Kusami dalo nam je potvrdu da su spremni za Polkadot.”

Nastavio je razgovarati o pozitivnim učincima koje će najnoviji dodatak imati na Polkadot ekosustav, rekavši:

“Ovo je trenutak koji su svi čekali otkad je Polkadot whitepaper predstavljen prije više od pet godina. Obećanje parachainova uvijek je bilo jezgra onoga što Polkadot želi postići: skalabilnu, prilagodljivu i doista decentraliziranu infrastrukturu za sljedeću generaciju layer 1 protokola, u obliku ovih parachain mreža.”

Utjecaj na cijenu Polkadot tokena

Reakcija kripto zajednice na ovu objavu jasno se odrazila na cijeni, tako je DOT u jednom danu porastao s 35 na oko 42 dolara, što je rast od oko 17% u 24 sata. Polkadot se sprema na novi ATH, a pitanje je može li uskoro “preskočiti” svog najbližeg konkurenta, Cardano. Cardano je pomalo razočarao zajednicu sa svojim rolloutom pametnih ugovora, dok Polkadot ovime znatno povećava potražnju za svojim tokenom. Kako bi sudjelovali u parachain crowdloanovima, investitori će morati zaključati svoje DOT tokene na period do 2 godine. Samim time mogao bi se dogoditi efekt “supply squeeze”, jer će velike količine DOT-a biti zaključane na duži period. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X