Od Španjolske do Sibira: Kako izgledaju farme za rudarenje kriptovaluta?

0

Kripto rudarenje dolazi u različitim oblicima i veličinama, od mega rudnika pod žarkim teksaškim suncem do malih objekata smještenih u talijanskim snježnim Alpama.

Ovaj put vam donosimo priču novinara CoinDeska koji su putovali su po Europi, Aziji i Sjevernoj Americi kako bi dočarali raznolikost farmi za rudarenje kriptovaluta. Rudarenje kriptovaluta još uvijek je poprilično neshvaćena industrija, velikim dijelom zato što su rudari izuzetno tajnoviti.

Kao rezultat toga, gigantski objekti u kojima se spaljuju fosilna goriva ili kradu električnu energiju iz mreže često je slika koju si predočimo kada razmišljamo o kripto rudarima. No to je vrlo nepotpuna slika, daleko od istine.

Kripto farme iza zatvorenih vrata

Kripto rudarenje zahtijeva energiju. Rudari tu energiju pretvaraju u hasheve ili algoritamski proizvedene nizove slova i brojeva.

Najbolji rudari mogu proizvesti preko 100 terahasha u sekundi (TH/s). Najnoviji model Bitmaina, najvećeg proizvođača specijaliziranog hardvera za rudarenje, može doseći 255 TH/s. (1 terahash jednak je 1 trilijunu hasheva. 1 petahash predstavlja 1 kvadrilijun hashova. 1 exahash predstavlja 1 kvintilijun hashova, itd.)

Industrija danas koristi mnoštvo pristupa u rudarenju, a tijekom godina je rasla u inovacijama i sofisticiranosti. Neke od farmi za rudarenje kriptovaluta pokreću obnovljivi izvori energije. Pogledajmo kako rade i gdje se nalaze.

Kryptovault, Hønefoss, Norway

Bitmain ASIC u Kryptovault pogonu u Norveškoj. (Eliza Gkritsi, CoinDesk)

Samo sat vremena od Osla, glavnog grada Norveške, nalazi se Hønefoss, gradić sa 14.000 stanovnika i jedna kripto farma. Hladno vrijeme kakvo je u Norveškoj, savršeno je za farmu kripto rudarenja jer smanjuje troškove hlađenja strojeva.

Riječ je o kripto-rudniku Kryptovault od 40 megavata (MW), od čega trenutno radi samo 18 megavata. Tvrtka je krajem 2021. isključila sve svoje Bitmain Antminer S9 i sada ih zamjenjuje novijim i energetski učinkovitijim S19, što je uobičajena praksa među rudarima.

Južna Španjolska, PoW Energy

Električni transformator koji napaja struju izravno u rudarski kontejner na maloj rudarskoj farmi u južnoj Španjolskoj. (Eliza Gkritsi, CoinDesk)

Električna energija iz solarne farme pretvara se iz niskog u visoki napon i upumpava se izravno u strojeve za rudarenje.

Strojevi za rudarenje, koji ukupno proizvode oko 12 petahasha u sekundi, smješteni su u neoznačenom spremniku kako bi se izbjegli znatiželjni pogledi i povećala sigurnost strojeva čija cijena dostiže i preko 10.000 dolara. Ovaj rudnik daleko je od bilo kakvog stambenog objekta, što sigurnost čini još većim izazovom.

Kako bi se izbjeglo pregrijavanje strojeva na vrućem španjolskom suncu, tvrtka PoW koristi hlađenje potapanjem. Ova tehnologija uključuje stavljanje strojeva u ladice, a zatim punjenje ladica specijaliziranim mineralnim uljem. Kada strojevi rade, vruće ulje se diže na površinu i zatim se hladi dok prolazi kroz niz cijevi koje dodiruju zasebne cijevi kroz koje teče hladna voda. Hladno ulje se zatim pumpa natrag u ladicu.

HIVE Blockchain, Boden, Švedska

Kretanje kroz HIVE Blockchain postrojenje za rudarenje Ethereuma u Bodenu, u Švedskoj (Sandali Handagama, CoinDesk)

Jedna od najvećih farmi kripto rudarenja, HIVE Blockchain (HIVE), nalazi se u Bodenu, vojnom gradu na sjeveru Švedske. Prostran, vrlo impresivan pogon od 557.418 četvornih metara, postavljen u nekadašnjem objektu za vojne helikoptere, sada ima više od 15.000 rudarskih platformi. Farma je osnovana 2017. godine, a pogon se širi i dalje pa će uskoro biti dom za više od 17.000 strojeva i 120.000 grafičkih procesorskih jedinica (GPU).

Postrojenje snage 30MW crpi energiju iz dvije obližnje hidroelektrane. Većinu svoje energije kupuje od Vattenfalla, švedske multinacionalne energetske tvrtke u državnom vlasništvu. Ether (ETH) čini oko 80% kripto rudarenja, dok ostalih 20% otpada na Bitcoin.

Valstagna, Veneto, Sjeverna Italija

Hidroelektrana Valstagna u regiji Veneto ima 300 ASIC rudara koje je postavio Alps Blockchain. (Sandali Handagama, CoinDesk)

Valstagna je stoljetna povijesna hidroelektrana u talijanskoj regiji Veneto i ima 300 ASIC rudara. Smještena u dolini uokvirenoj ogromnim planinama, Valstagna, koja je nekoć opskrbljivala električnom energijom lokalnu industriju čelika, sada opskrbljuje električnom energijom nacionalnu mrežu. To je također jedna od 18 hidroelektrana diljem sjeverne Italije koje su se udružile s lokalnim tehnološkim startupom Alps Blockchain za rudarenje bitcoina na licu mjesta.

Rudarske platforme u Valstagni (Sandali Handagama, CoinDesk)

Elektrana Valstagna ima maksimalan kapacitet od 10 MW, ali proizvodnja znatno varira. Dio od oko 1MW kontinuirano se koristi za rudarenje bitcoina. Alps Blockchain kupuje računalnu snagu proizvedenu u elektranama po konkurentnijim cijenama.

Valstagna je jedno od postrojenja koje pripada velikom lokalnom proizvođaču električne energije i koji želi proširiti svoje rudarske operacije na druge lokacije u partnerstvu s Alps Blockchainom.

BitCluster, Norilsk, Rusija

BitClusterov rudnik u Norilsku, Sibir (BitCluster, CoinDesk)

Rudnik BitCluster u Norilsku u Sibiru nalazi se iznad Arktičkog kruga pa zagrijavanje rudarskih strojeva ponekad predstavlja problem.

Smrznute stepe sjeverne Rusije savršene su za rudnike kriptovaluta (bez obzira na geopolitičku klimu), s dovoljno prostora i niskim temperaturama na lokaciji koju malo koja druga industrija želi naseliti.

“Ponekad naš posao nije hladiti uređaje, već ih grijati”, rekao je glasnogovornik BitClustera za CoinDesk.

Tehničar pregledava rudarske platforme u rudniku BitCluster u Norilsku u Sibiru. (BitCluster)

U Norilsku, drugom najvećem gradu iznad arktičkog kruga, rudnici bitcoina koegzistiraju s metalurškom industrijom. Grad u kojem temperature mogu pasti na -40 stupnjeva, najveći dio prihoda ostvaruje od prerade nikla, bakra, kobalta, platine, paladija i ugljena koji se kopa na obližnjim mjestima.

Rudnik bitcoina nalazi se u bivšoj tvornici za preradu nikla i ima kapacitet od 31 MW-a.

Svi podatkovni centri nalaze se u posebnim industrijskim zonama Rusije koji su često nedostupni javnosti, a novinarima je za ulazak potrebna posebna dozvola.

Izvor: CoinDesk

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X