Osnivač Ethereuma Vitalik Buterin dobio crnogorsko državljanstvo

0

Osnivač Ethereuma i jedan od najvećih stručnjaka u blockchain industriji, rusko-kanadski programer Vitalik Buterin, dobio je crnogorsko državljanstvo.

Ministarstvo Crne Gore navodi da je Buterin državljanstvo dobio u skladu s člankom 12. Zakona o crnogorskom državljanstvu.

“Buterin je crnogorsko državljanstvo dobio na prijedlog predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i na inicijativu ministra financija i socijalne skrbi Milojka Spajića. Prepoznajući važnost ove inicijative, ministar unutarnjih poslova donio je odluku o primanju Vitalika Buterina u crnogorsko državljanstvo na prijedlog premijera, a uručena mu je i crnogorska putovnica”, stoji u priopćenju crnogorskog Ministarstva financija i socijalne skrbi.

Razvoj blockchain industrije u Crnoj Gori

Iz Vlade Crne Gore navode da je zemlj, na poziv ministra, posjetila grupa svjetskih stručnjaka iz područja, a suradnja s njima od posebnog je značaja za doprinos razvoju crnogorskog gospodarstva, privlačenju investicija i otvaranju visoko plaćenih radnih mjesta u ovom području industrije.

„Vitalik Buterin kao najpoznatije ime ove industrije, doprinijet će daljnjoj promociji Crne Gore i ukupnom razvoju kripto industrije u našoj zemlji. Crna Gora radi na uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će omogućiti najbolju upotrebu ove tehnologije i doprinijeti rastu BDP-a”, poručuju iz IFAC-a.

Buterin je nakon nedavno održanog panela “Future Now! Nova era crnogorskih financija“, poručio da Crna Gora mora imati dobru zakonsku osnovu, kao i kapacitete za obrazovanje mladih generacija kako bi građani sve osjetili prednosti ove tehnologije.

Crnogorski ministar istaknuo je da u Crnoj Gori planira stvoriti Arbitražni sud za pametne ugovore, koji bi bio međunarodnog karaktera i povezivao kripto i stvarni svijet.

Ako ideja zaživi, ​​u Crnu Goru bi mogao doći veliki broj kompanija, što otvara mogućnost za oko 10.000 građana koji bi se mogli direktno zaposliti u ovoj djelatnosti.

Buterin je kriptovalutu Ethereum stvorio 2013. godine, kada je imao 19 godina, a njegovo bogatstvo mjeri se u milijardama dolara.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X