Osnivač Ethereuma Vitalik Buterin ima savjet za Bitcoinere

0

Ako Bitcoin želi postati više od plaćanja, mora više eksperimentirati, kaže inovator blockchaina.

“Mislim da ako želimo da Bitcoin bude više od plaćanja, potrebno mu je više rješenja za skaliranje”, rekao je Vitalik Buterin u razgovoru na Twitter Spaces koji je privukao više od 32.000 slušatelja.

U razgovoru su sudjelovali i Eric Wall i programer Bitcoina Udi Wertheimer, a raspravljali su o tome što Bitcoineri mogu naučiti od Ethereuma.

Buterin je ukazao na nekoliko eksperimenata koje je Ethereum isprobavao tijekom proteklih godina te istaknuo da je politika jedan od glavnih problema. “Bitcoin ima stvarno čudnu politiku s kojom se ja ne slažem”, naglasio je.

Trojac se pozabavio jednom od glavnih bolnih točaka najveće svjetske kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji: sporim protokom transakcija Bitcoina, a time i potrebom za pristupima skaliranja drugog sloja kako bi se povećala brzina kojom ljudi mogu slati i primati digitalnu imovinu.

Bitcoin treba više rješenja za skaliranje

Većina rasprave vrtjela se oko skaliranja, gdje Buterin, Wall i Wertheimer misle da bi Bitcoineri mogli najviše naučiti od konkurentskog lanca.

“Mislim da će, ako želimo da Bitcoin bude više od pukog plaćanja, trebati opcije skaliranja kao što su Plasma ili ZK Rollups”, rekao je Buterin, a obje su isprobane na Ethereumu. Optimism i Arbitrum dva su uspješna primjera “zbiranja” koji bi mogli poslužiti kao studije slučaja za Bitcoin.

Ethereum je tijekom godina eksperimentirao sa širokim spektrom rješenja za skaliranje, a u procesu je svoje najnovije nadogradnje, EIP-4844, koja uvodi tzv. blob blokove koji će omogućiti do 100 000 XNUMX transakcija u sekundi.

Buterin je pohvalio kulturu izgradnje koju su Ordinali donijeli u Bitcoin, istovremeno naglašavajući poteškoće s kojima se i Ethereum i Bitcoin suočavaju kada pokušavaju implementirati inovacije u decentraliziranom modelu konsenzusa. Na kraju je Buterin završio optimistično, nadajući se da će ujediniti dvije zajednice. “Mislim da je svijet u kojem postoji barem jedna od ovih struja bolji od svijeta bez ikakvih”, zaključio je.

Cover photo: edition.cnn.com

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X