Osnivači HashFlarea uhićeni zbog kripto prijevare vrijedne 575 milijuna dolara

0

Osnivači HashFlarea optuženi su za navodnu umiješanost u kripto prijevaru i pranje novca.

Dvojica osnivača sada nepostojeće tvrtke za cloud rudarenje, HashFlare, uhićena su u Estoniji zbog navodne umiješanosti u prijevaru vrijednu 575 milijuna dolara.

U vrijeme osnutka 2015. godine, tvrtka je bila jedna od vodećih u svom poslu, ali je velik dio svojih rudarskih operacija zatvorila u srpnju 2018.

Međutim, prema priopćenju Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država u kojem se citiraju sudski dokumenti, cijela rudarska operacija, koju su vodili osnivači Sergey Potapenko i Ivan Turõgin, bila je dio “višestruke sheme” koja je “prevarila stotine tisuća žrtava”.

To je uključivalo uvjeravanje žrtava da sklope “lažne ugovore o najmu opreme” putem HashFlarea i uvjeravanje drugih žrtava da ulažu u banku lažne virtualne valute pod nazivom Polybius Bank.

Dvojac je također optužen za ostvarivanje “kriminalne dobiti” kroz 75 nekretnina, šest luksuznih vozila, kripto novčanike i tisuće strojeva za rudarenje kriptovaluta.

Američki državni odvjetnik Nick Brown za zapadni okrug Washingtona rekao je da je veličinu i opseg navodne prijevare “doista zapanjujuća”.

“Ti su optuženici iskoristili privlačnost kriptovaluta i misterij koji okružuje rudarenje kriptovaluta kako bi počinili ogromnu Ponzijevu shemu”, rekao je Brown.

Slučaj pod istragom FBI-ja

Osnivači HashFlarea optuženi su u 16 točaka za urotu za počinjenja online prijevare i jednu točku za urotu za pranje novca korištenjem lažnih tvrtki i lažnih faktura i ugovora. Ako budu osuđeni, mogli bi dobiti i do 20 godina zatvora.

Prema optužnici, njih dvojica su tvrdili da je HashFlare bio “masivna operacija kripto rudarenja”. Međutim, tvrtka je navodno rudarila po stopi manjoj od 1% od onoga što je tvrdila, a isplate je vršila kupnjom Bitcoina od trećih strana, a ne profitom od rudarenja.

Do srpnja 2018. HashFlare je najavio obustavu usluga rudarenja BTC-a, navodeći poteškoće u stvaranju prihoda usred tržišnih fluktuacija.

Kupcima nije vraćen ostatak godišnjih ugovornih naknada koji su platili unaprijed. Ostala kripto imovina dostupna u portfelju platforme nastavila je normalno funkcionirati.

Iznesene su tvrdnje da je tvrtka lažna, ali to nikada nije službeno dokazano. Posljednje javno priopćenje HashFlarea došlo je 2019. putem objave u kojoj su objavili da obustavljaju prodaju ETH ugovora jer je “trenutni kapacitet rasprodan”.

Tvrtka je obećala da će nastaviti s radom u “vrlo bliskoj budućnosti”, ali ništa nije javno objavljeno o tome što se dogodilo i HashFlare je tiho nestao.

FBI sada istražuje slučaj i traži informacije od kupaca koji su se uključili u navodne lažne sheme HashFlare, HashCoins OU i Polybius.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X