Oštri skokovi kamatnih stopa i stablecoini predstavljaju rizik za američko gospodarstvo

0

Federalne rezerve Sjedinjenih Američkih Država (FED) upozorile su da bi porast kamatnih stopa i stablecoini mogli predstavljati rizik za američko gospodarstvo. 

Izvješće sadrži procjenu FED-a o otpornosti američkog financijskog sustava i način na koji se može promicati financijska stabilnost. 

Dvije najistaknutije stavke iz izvješća su činjenica da nagli porast kamatnih stopa dovodi u opasnost gospodarstvo, kao i stablecoine.

Američko gospodarstvo, kao i mnoga druga u svijetu, gubi vrijednost nakon što je FED povisio kamatne stope za pola postotnog boda. S&P 500 (burzovni indeks na njujorškim burzama vrijednosnih papira NYSE i NASDAQ) jučer je, prvi put od ožujka 2021., trgovanje zatvorio ispod razine od 4 000, a analitičari predviđaju još veće gubitke.

Povećanje kamatnih stopa u velikoj je mjeri bio razlog iza pada tržišta. Najveća svjetska ekonomija također pati od visoke stope inflacije, što utječe na potrošače. Iz Fed-a napominju da su daljnje negativne vijesti o inflaciji i kamatnim stopama stvaraju dodatne probleme. 

FED upozorava na veću volatilnost

“Nagli porast kamatnih stopa mogao bi dovesti do veće volatilnosti, tržišne likvidnosti i velike korekcije cijena rizične imovine, što potencijalno uzrokuje gubitke kod niza financijskih posrednika, smanjujući njihovu sposobnost prikupljanja kapitala i zadržavanja povjerenja svojih suradnika”, stoji u izvješću FED-a.

Fed također vjeruje da su stablecoinovi skloni nestabilnosti te da, kako sektor nastavlja brzo rasti, “ostaje izložen rizicima likvidnosti”. U izvješću se dalje navodi da bi imovina koja ih podupire mogla izgubiti vrijednost i postati nelikvidna.

Neki analitičari smatraju da bi gospodarska previranja na drugim tržištima mogla dovesti do daljnjeg jačanja dolara.

Primjerice, ako se rat u Ukrajini nastavi, tada bi se valute diljem Europe mogle suočiti s padom vrijednosti. U međuvremenu bi američki dolar mogao biti sigurno utočište.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X