PayPal najavio da će na svojoj platformi podržati transakcije kriptovaluta

0

U pismu upućenom Europskoj komisiji, PayPal je otkrio da radi na svojoj platformi za kriptovalute. Pismo je odgovor na javno savjetovanje vezano za izgradnju okvira EU za tržišta kripto imovine, pokrenuto još u prosincu 2019. godine.

“Kripto industrija je u zadnjih nekoliko godina doživjela znatan rast. PayPal kontinuirano prati i procjenjuje globalna kretanja u prostoru kriptovaluta i blockchaina”, napisao je PayPal Europskoj komisiji.

Kompanija je u pismu objasnila da na tome radi otkako je prošle godine najavljen Facebookov projekt Libra.

“Od početka projekta, Paypal je poduzeo jednostrane korake za daljnje razvijanje svojih mogućnosti u području kripto imovine. Nakon napuštanja projekta Libra, usredotočili smo se na unaprjeđenje naše postojeće misije i poslovnih prioriteta kako bi se demokratizirao pristup financijskim uslugama.”

PayPal u dopisu tvrdi da ima više od 320 milijuna aktivnih računa diljem svijeta te ima licencu za pružanje bankarskih i platnih usluga u Luksemburgu.

PayPal sve bliže kriptovalutama

PayPal je Europskoj komisiji jasno dao do znanja da planira uvesti mogućnosti kupovine i prodaje kriptovaluta unutar svog ekosustava koji uključuje i sustav za mobilno plaćanje, Venmo.

Kompanija se dopisom pridružila naporima drugih kompanija koje rade s kriptovalutama te od Europske komisije zatražila jasne definicije raznovrsnih kripto djelatnosti, tehnološki neutralan teren te pravilnu implementaciju pristupa temeljenog na riziku (engl. Risk-based approach), u kojem se nadzor i regulacija prvo orijentiraju na najrizičnije aktivnosti). Sve navedeno ima samo jedan cilj: transparentno, licencirano i regulirano poslovanje.

Što se tiče okvira EU za kripto imovinu, Paypal je Europskoj Komisiji naglasio da bi “regulatorni okvir tržištu trebao omogućiti inovativne proizvode i usluge bez nepotrebnog regulatornog opterećenja, istovremeno pružajući regulatornu jasnoću, smjernice i zaštitne mjere.”

Spomenute su tri ključne točke. Prvo, PayPal je predložio da bi kripto-okvir EU trebao imati “jasan niz definicija o različitim kripto aktivnostima kako bi se osiguralo da tvrtke koje se bave takvim aktivnostima budu propisno licencirane i regulirane.”

Drugo, kompanija je pozvala na “pravilnu primjenu pristupa temeljenog na riziku, u skladu s načelima temeljenim na postojećoj EU regulativi o sprječavanju pranja novca (engl. Anti-Money Laundering).

U trećoj točki navedeno je da “bilo koji regulatorni okvir u Europi treba težiti tehnološkom neutralnom podržavanju inovacija i konkurencija u ovom brzo razvijajućem se prostoru”, napisala je kompanija.

Radna skupina za financijsku akciju protiv pranja novca (FATF) također preporučuje pristup temeljen na riziku reguliranja kriptovaluta i srodnih pružatelja usluga.

Paypal nije nov u kripto prostoru. Kompanija je 2018. godine prijavila patent za ubrzani sustav transakcija s kriptovalutama. Izvršni direktor PayPal-a, Daniel Schulman, također je obznanio da posjeduje bitcoin.

Za razliku od Facebooka, koji je sa Librom u medije izašao prije konzultacija sa regulatorima, nakon čega su ga napustili brojni partneri, PayPal je igrao na sigurno i na vrijeme se obratio Europskoj komisiji.

Što god mislili o regulatorima, vrijeme će pokazati da će ovakav pristup zasigurno imati pozitivne posljedice za cjelokupnu kripto scenu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X