PBoC upozorava na prevare povezane s blockchainom

0

Šangajska podružnica Narodne banke Kine (PBoC) objavila je članak u kojem detaljno opisuje znakove financijske prevare, spominjući virtualne valute i blockchain kao znakove lažne investicijske ponude.

Kina educira građane o financijskim prevarama

Članak, objavljen 12. svibnja na kineskoj platformi QQ, sastoji se od 16 odgovora na uobičajena pitanja koja objašnjavaju koji su znakovi prevare s vrijednosnim papirima.

Iako članak uključuje objašnjenja različitih tradicionalnih mehanizama prijevara, također preporuča investitorima da budu posebno oprezni kada se radi o virtualnoj valuti i blockchainu. Preporuka je dio generičkog „cheat sheet-a“ koji uključuje i sheme prevara s mirovinama ili tradicionalnim vrijednosnim papirima.

Kako uočiti ilegalno prikupljanje sredstava?

Znatan dio članka usredotočen je na definiranje ilegalnog prikupljanja sredstava i objašnjenje kako to izbjeći. U ovom se odjeljku izbjegavaju direktna spominjanja kriptovaluta ili početne ponude coina (ICO), koje su zabranjene 2017. godine. Međutim, mnoge metode „ilegalnog prikupljanja sredstava“ navedene u članku slične su nekim slučajevima korištenja kriptovaluta.


Jedna od metoda uključuje „podjelu imovine […] u jednake udjele i nezakonito prikupljanje sredstava prodajom prava raspolaganja njihovim dionicama“. To je slično konceptu tokenizacije nekretnina, iako blockchain u ovom odjeljku nije spomenut.

Ostale metode prevare uključuju „investicijske fondove osnovane putem interneta“ i ilegalno prikupljanje sredstava u obliku “digitalnog ulaganja u zlato“. Iako se neki od njih mogu pripisati prevarama u koje su uključene kriptovalute, taj se termin posebno ne spominje. Dužnosnici su upozorili i na tradicionalnije programe prikupljanja sredstava, uključujući podjelu dobiti firme ili ekskluzivne rabate i slično.

Najnovije kripto vijesti iz Kine

Dok Kina nastavlja svoj ne pretjerano prijateljski stav prema kriptovalutama, i dalje je država u kojoj se nalazi gotovo dvije trećine svjetskog rudarskog hash rate-a za Bitcoin, navodi se u nedavnom izvješću.

U međuvremenu, PBoC nastavlja provoditi testiranje državnog sustava koji je temeljen na blockchainu. Također, jedna od glavnih tema u kripto svijetu je uvođenje kineske državne kriptovalute, koja bi se trebala realizirati do 2021. godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X