Polkadot otvorio razvojni fond od 770 milijuna dolara

0

Osnivač Polkadota Gavin Wood predstavio je razvojni fond u iznosu od 777 milijuna dolara uoči prvih parachain aukcija.

Wood je u tweetu istaknuo da je Polkadot treasury dodijelila više od 18,9 milijuna DOT-ova (trenutno vrijednih oko 777 milijuna dolara) u razvojni fond koji će se distribuirati kroz governance Polkadot zajednice.

Wood je dao mnoštvo prijedloga o tome kako bi se sredstva mogla utrošiti, navodeći kako će se kapital mobilizirati za ostvarenje vizije zajednice o “izgradnji, poboljšanju, obrazovanju” ekosustava Polkadota, uz “sve ostalo što governance Polkadotom smatra vrijednim”.

Prema Polkadotovoj Wiki, sredstva riznice mogu se potrošiti ako ih odobri vijeće, koje glasuje o prijedlozima koje im iznese. Vijeće Polkadota trenutno se sastoji od 13 članova, no planira se u budućnosti proširiti na 24 mjesta.

Očekuje se veći angažman Polkadot zajednice?

S obzirom na to da je u prošlosti mnogo glasova za governance Polkadotom imalo slabu participaciju zajednice, razvojni fond mogao bi biti namijenjen jačanju angažmana vlasnika DOT tokena u governance procesu. Prema Polkassemblyju, u tri governance prijedloga iznesena prošlog tjedna zabilježen je ukupan odaziv birača nula, šest te sedam glasova.

Zainteresirane strane koje žele iznijeti prijedlog moraju zaključati depozit od najmanje 5% predložene potrošnje, pri čemu će depozit biti ili smanjen (mehanizam za sprječavanje lošeg ponašanja validatora) ako se odbije ili će se vratiti predlagatelju ako se prihvati. Budući da su sredstva dovedena u opasnost u slučaju neuspješnog glasovanja, Polkadotov mehanizam smanjivanja može biti faktor koji ometa governance na mreži.

Novi razvojni fond također je otkriven samo nekoliko tjedana prije početka Polkadotovih dugo očekivanih parachain aukcija. One su zakazane za početak studenog, što ukazuje na to da bi sredstva mogla biti namijenjena pokretanju razvoja ciljajući na predstojeći parachain ekosustav.

Parachainovi su Polkadotovi shardani side chainovi koji mogu hostati decentralizirane aplikacije i protokole te komunicirati s Polkadotovim “Relay chainom” za dovršetak transakcija.

Postojeći relay chain Polkadota isključivo obrađuje prijenose, governance i usluge stakinga za mrežu Polkadot, a predstojeći parchainovi imaju zadatak pružiti napredne značajke poput funkcionalnosti pametnih ugovora i blockchain interoperabilnost.

Kao takav, novi razvojni fond mogao bi imati za cilj potaknuti programere da počnu graditi na Polkadotu. Trenutno postoji nekoliko perspektivnih projekata za koje je zajednica sigurna da će “osvojiti” parachain mjesto.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X