Poly Network haker vratio gotovo 300 milijuna dolara

0

Haker Poly Network sada je vratio 258 milijuna dolara u cross-chain DeFi protokol i proveo AMA (Ask me anything) u kojoj je detaljno opisano kako je došlo do najvećeg DeFi haka do sada.

Kao što smo objavili u jučerašnjem članku, Poly Network je  pretrpio štetu od 612 milijuna dolara 10. Kolovoza. Haker je ukrao imovinu iz tri blockchaina: Ethereuma, Binance Chaina i Polygon Networka.

Tom Robinson, glavni znanstvenik u blockchain analitičkoj tvrtki Elliptic rekao je za Forbes 11. kolovoza da je haker do sada Polyu vratio sredstva u vrijednosti od otprilike 258 milijuna dolara. Dakle tek se treba vidjeti hoće li vratiti još 342 milijuna dolara. Napadač je u više navrata izjavio svoju spremnost za vraćanje ukradenih sredstava, što je dovelo do nagađanja da je ovo možda bio “white hat” napad kako bi Poly Network naučio skupu lekciju o sigurnosnim propustima.

Međutim, to stajalište nije nužno dijelio Robinson koji je izjavio da vraćanje ovih sredstava “pokazuje da čak i ako možete ukrasti kripto imovinu, njeno “pranje” i unovčavanje izuzetno je teško zbog transparentnosti blockchaina.”

Haker je proveo AMA (Ask Me Anything) koristeći poruke ugrađene u Ethereum transakcijama. Na pitanje zašto hakira i zašto je odabrao protokol Poly, haker navodi “radi zabave” i zato što je “hakiranje s cross-chain platformi trenutno jako zanimljivo”. Unatoč takvim odgovorima, nastavlja tvrditi da je hakiranje provedeno iz plemenitih razloga, te da od tada transferira tokene između adresa samo kako bi sredstva bila sigurna:

Izvor: Twitter

“Kad sam uočio bug, imao sam mješovite osjećaje. Zapitajte se što učiniti da ste se suočili s tolikim bogatstvom. Biste li zamolili projektni tim da to riješi? Bilo tko bi mogao biti izdajica kada se pred njega stavi milijarda dolara. Ne mogu vjerovati nikome! Jedino rješenje koje mogu smisliti je stavljanje sredstava na pouzdani račun.”

Korisnici na Twitteru primijetili su da je haker tražio smjernice o tome kako položiti sredstva u Tornado Cash, to je decentralizirani protokol koji omogućuje privatne Ethereum transakcije. Haker je također bio upitan zašto je prodavao i mijenjalo neke od ukradenih tokena, a na što je odgovorio: “Naljutio me Poly tim s njihovim prvim odgovorom.”

Ekipa Poly Networka objavila je jučer otvoreno pismo hakeru u kojem ga je zamolila da vrati ukradenu imovinu jer će “policija u bilo kojoj zemlji smatrati ovo velikim gospodarskim kriminalom i bit ćete proganjan”.

Haker dalje kaže da je Poly pozvao javnost da ga krive i mrze prije nego što sam imao priliku odgovoriti, te da nije imao namjeru oprati ukradeni novac. U međuvremenu je stakeao stablecoine kako bi zaradio kamatu za pokrivanje potencijalnih troškova, a tako ima i više vremena za pregovore s Poly timom.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X