Posljedice SVB-a: Američka regulatorna tijela zatvorila Signature Bank

0

Banku sa sjedištem u New Yorku, za koju je također poznato da opslužuje brojne kripto tvrtke, zatvorili su državni regulatori, prema objavi Federalnih rezervi.

Bankrotirala i druga američka banka

Prema novim informacijama iz SAD-a, propala je i banka Signature Bank, sa 110 milijardi dolara ukupne imovine. Sustav saveznih rezervi (FRS) je intervenirao, smijenio vodstvo banke i zajamčio osiguranje depozita do 250.000 dolara. The Wall Street Journal piše da su regulatorna tijela zatvorila Signature Bank u nedjelju, što je drugi masovni bankrot američke banke u samo tri dana.

Signature Bank, sa sjedištem u New Yorku, suočila se s krizom povjerenja nakon što su regulatori u petak zaplijenili SVB Financial Corp.

Federalne rezerve objasnile su u izjavi od 12. ožujka da je odluka o zatvaranju banke donesena s Federalnom korporacijom za osiguranje depozita Sjedinjenih Država (FDIC) kako bi se zaštitilo američko gospodarstvo i ojačalo povjerenje javnosti u bankarski sustav.

Banka je također poljuljana zbog ulaganja u kripto bankarstvo koje je propalo nakon što sektor eksplodirao, a bankarski regulatori suzbili izloženost zajmodavaca digitalnoj imovini.

Što se tiče neosiguranih depozita, stručnjaci govore o sustavu dražbi, ali kriteriji raspodjele još nisu jasni.
FED je hitno nastavio s kreditiranjem banaka i distribucijom dodatnih sredstava kroz novi Bank Term Funding Program (BTFP). Pogođene banke tako mogu računati na povlaštene kredite do godinu dana, a FED je obećao sličnu potporu štednim udrugama, kao i kreditnim sindikatima.

Ministarstvo financija SAD-a, koje koordinira FED, izdvojilo je dodatnih 25 milijardi dolara za podršku BTFP-u.

Kolaps SVB-a

Silicon Valley Bank, koja se nalazi u Santa Clari u Kaliforniji, također je nedavno propala i to je najveći pad jedne američke banke od financijske krize 2008. godine. To je izazvalo strah ulagača od širenja krize na druge banke.

Banka je pružala bankarske usluge gotovo polovici tehnoloških i drugih značajnih znanstvenih tvrtki u zemlji koje podupiru rizični kapital, kao i više od 2500 tvrtki rizičnog kapitala. Također je imala i neosigurane štediše, što je pridonijelo njezinom brzom krahu.

Neki stručnjaci smatraju da je ovo novo škakljivo pitanje za američku administraciju, koje dolazi u nezgodno vrijeme s obzirom na predizborne aktivnosti koje u zemlji postaju sve intenzivnije.

Red ispred banke u Kaliforniji

Nakon propasti SVB-a, pojavili su se zabrinutosti za budućnost First Republic banke nakon što su analitičari ukazali na sličnosti između procijenjene i stvarne vrijednosti njezine imovine.

Za vikend su deseci klijenata čekali u redu ispred banke u južnoj Kaliforniji, kako bi podignuli svoja sredstva. Wall Street Journal u ponedjeljak je izvijestio da je banka ojačala svoje financije zahvaljujući federalnim rezervama i JP Morganu, koji je važan klijent banke.

Iako će depozitori i dalje povući dio svojih sredstava i rasporediti ih u više banaka, jedan od njih je rekao: “Sada barem znam da ne trebam kampirati ispred banke u 5 ujutro.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X