Povijest interneta prodaje se kolekcionarima putem NFT-ova

0

Nakon što je u siječnju proslavila svoju 20. godišnjicu, besplatna internetska enciklopedija Wikipedia nastavlja stvarati povijest prodajom svog prvog NFT-a putem dražbenog diva Christie’s.

U srijedu je Christie’s završio aukciju dvaju predmeta vezanih uz Wikipediju izravno od suosnivača Wikipedije Jimmyja Walesa.

Pod nazivom “The Birth of Wikipedia”, online prodaja uključivala je dva predmeta, NFT prvog uređivanja Wikipedije, koji je prodan za 750.000 dolara, i Strawberry iMac koji je Wales koristio za stvaranje Wikipedije, koji je prodan za 187.500 dolara.

Izvor: Christie’s webstranica

NFT serija sadrži prvu poruku koju je suosnivač stranice objavio na Wikipediji 2001. godine, čime je obilježen jedinstveni trenutak u povijesti interneta: Wales je utipkao riječi “Hello, World!” nakon pokretanja stranice 15. siječnja 2001.

Wikipedija NFT daje posebne pogodnosti vlasniku

NFT sadrži izgled početne stranice Wikipedije iz 2001., na temelju najranijeg sačuvanog izvornog koda. NFT također ima značajku koja vlasniku omogućuje uređivanje stranice, koja se može resetirati pomoću mjerača vremena kako bi se vratila u izvorno stanje.

Viši stručnjak Christie’s Peter Klarnet rekao je da rezultat aukcije “podvlači rastući interes za povijest interneta među kolekcionarima”. Prema aukcijskoj kući, Wikipedia će upotrijebiti dio prihoda od prodaje za podršku pilot projektu alternativne društvene mreže Walesa, WT.Social.

Jedna od najvećih svjetskih aukcijskih kuća, Christie’s ušla je u NFT industriju početkom 2021., najavljujući aukciju svog prvog “čisto digitalnog umjetničkog djela” digitalnog umjetnika Beeplea u veljači. Beepleov NFT komad “Everydays: The First 5000 Days” prodan je za više od 69 milijuna dolara u ožujku, izbijajući kao jedan od najskupljih NFT-ova na svijetu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X