Pravni stručnjak tvrdi da SEC u regulaciji kriptovaluta možda krši zakon

0

Kripto svijet pun je kontroverzi koje su izazvane nedavnim izjavama Paula Grewala, glavnog pravnog stručnjaka tvrtke Coinbase, u kojima je osudio djelovanje SEC-a, tvrdeći da ta agencija krši zakon.

SEC-u nedostaje sveobuhvatna politika u vezi s vlasništvom nad kriptovalutama

Viši dužnosnik SEC-a, William Hinman, 2018. godine je održao zapažen govor o digitalnoj imovini. Tada je izjavio da se popularne kriptovalute kao što su Bitcoin (BTC) i Ethereum (ETH) ne bi trebale smatrati vrijednosnim papirima. SEC je tada priznao da postoji “regulatorni jaz” u vezi s kripto imovinom, dovodeći u pitanje sposobnost agencije da ih učinkovito regulira.

Zatim je 2019. godine, prema godišnjem izvješću FSOC-a, koje su potpisale istaknute osobe poput Jeromea Powella, predsjednika CFTC-a i ministra financija, istaknulo sve veću tržišnu kapitalizaciju “virtualnih valuta”. Naime, predsjednik Clayton potpisao je izvješće bez pozivanja na američke zakone o vrijednosnim papirima, skrećući pozornost na regulatorne nesigurnosti vezane uz kriptovalute.

Ispitivanje pravnih presedana i sudskih orijentira

Početkom 2021., trenutni predsjednik SEC-a, Gary Gensler, priznao je postojanje “regulatorne praznine”. Naglasio je da ne postoji uspostavljeni regulatorni okvir za kripto tvrtke, budući da su one izvan djelokruga okvira CFTC-a i SEC-a.

Za daljnju analizu situacije važno je ispitati pravne presedane iz prošlosti. Nikada u povijesti SAD-a nije bilo slučaja da je utvrđeno postojanje ugovora o ulaganju između promotora/izdavatelja i kupca bez ikakve izravne veze između njih. Slično tome, nijedan slučaj nije utvrdio da se sekundarna prodaja imovine koja se koristi u ugovoru o ulaganju kvalificira kao sam ugovor o ulaganju.

Oslanjajući se na pravne odluke, Paul Grewal spominje značajan slučaj koji uključuje Zapadnu Virginiju protiv Agencije za zaštitu okoliša (EPA). Vrhovni sud pozvao se na Doktrinu glavnih pitanja kako bi srušio neovlašteno proširenje ovlasti EPA-e bez odgovarajućih ovlasti Kongresa. Na sličan način, drugi slučaj u Nebraski također je citirao Doktrinu glavnih pitanja, odbijajući neovlaštenu upotrebu ovlasti agencije.

Nakon što je Grewal pažljivo proučio doktrinu glavnih pitanja predstavljenu u predmetu Nebraska, tvrdi da SEC-ovo tumačenje “ugovora o ulaganju” krši Zakon.

Povećanje podrške za zakonodavne promjene u kripto regulativi

Senat i Zastupnički dom predložili su zakon koji se bavi regulacijom kripto imovine. Cilj ovih zakona je ili ograničiti nadležnost SEC-a ili smanjiti njegovu ulogu u nadzoru kriptovaluta. Neki prijedlozi čak idu tako daleko da traže smjenu predsjednika Genslera s njegove pozicije.

Osim toga, čini se da čak i nedavna Izvršna uredba koju je potpisao predsjednik favorizira Komisiju za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) nad SEC-om, signalizirajući potencijalnu promjenu u dinamici moći.

Izgleda da optužbe Paula Grewala upućene predsjedniku SEC-a Gensleru i agenciji da su prekršili zakon nisu samo nagađanja jer je očito da se SEC-ov regulatorni pristup kriptovalutama suočava sa sve većim nadzorom.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X