Predsjednik SEC-a: “FinTech će biti velik poput interneta”

0

Gary Gensler, predsjednik američkog Povjerenstva za vrijednosne papire (SEC), pojavio se pred Europskim parlamentom kako bi podijelio svoje preporuke u vezi s regulacijom kripto imovine.

Suradnja EU i SAD-a na kripto regulacijama

U razgovoru s parlamentarnim Odborom za ekonomska i monetarna pitanja 1. rujna, Gensler je istaknuo ulogu koju financijske tehnologije igraju u globalizaciji ekonomskih tokova i potkopavanju srodnih nacionalnih tržišta:

“Mislim da bi transformacija koju sada živimo mogla biti velika poput interneta devedesetih.” Gensler je tržište kriptovaluta vrijedno 2,1 bilijuna dolara istaknuo kao „uistinu globalnu“ klasu imovine, navodeći: „Nema granica niti barijera. Radi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. ”

Iako se Gensler uglavnom držao istog scenarija o propisima koji je govorio tjednima, ipak je skrenuo u novo područje kada je finski političar Eero Heinäluoma upitao Genslera o utjecaju kriptovaluta na okoliš. Političar je primijetio da je električna energija koju troši Bitcoin mreža veća od potrošnje Nizozemske i Švedske te premašuje “ukupno smanjenje emisije stakleničkih plinova električnih vozila”.

Opisujući Bitcoinov utjecaj na zaštitu okoliša kao značajan „izazov“, Gensler je primijetio sve veću popularnost energetski učinkovitijih blockchaina zasnovanih na proof-of-stakeu (PoS). Zaključio je da će se zabrinutost oko emisije ugljika kriptovaluta koncentrirati oko Bitcoina s porastom usvajanja PoS-a.

Regulacije ne smiju kočiti inovacije

Predsjednik SEC-a stavio je naglasak na potrebu razvoja jakih regulatornih okvira kako bi se uravnotežila podrška inovacijama u sektoru kripto imovine i decentraliziranih financija uz održavanje visoke razine zaštite investitora.

Gensler je istaknuo da DeFi platforme “pružaju izravan pristup milijunima ulagača” bez prisutnosti posrednika koji posreduje između javnosti i protokola, ali je istaknuo da to nosi velike rizike. Rekao je da su DeFi i kripto “prepuni prijevara i zlouporaba”, te naglasio ranjivost javnosti koja ulaže u nedostatku “jasnih obveza zaštite ulagača na ovim platformama”.

Šef SEC-a također je istaknuo zabrinutost koja se odnosi na stablecoine, procjenjujući da gotovo tri četvrtine obujma kripto trgovanja uključuje uparivanje sa stablecoinima. Gensler je okarakterizirao stablecoine olakšavanjem “onima koji žele zaobići niz ciljeva javne politike”, uključujući zaštitne mjere protiv pranja novca i međunarodne sankcije.

“Čuli ste za Facebook Diem, ali već imamo postojeće tržište stablecoina vrijedno 116 milijardi dolara”, rekao je.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X