Preko 2 milijarde dolara “zaključane” u Uniswap-u

0

Uniswap je sada veći nego što je bio čitav DeFi sektor prije samo dva mjeseca, budući da ovaj protokol postaje prvi koji je prešao granicu od 2 milijarde dolara u ukupnoj vrijednosti “zaključanoj” na platformi. 

Što je Uniswap?

Uniswap je protokol na Ethereumu za razmjenu ERC20 tokena. Za razliku od većine burzi, koje su dizajnirane da uzimaju naknade za transakcije, Uniswap je dizajniran da funkcionira kao “javno dobro”. On je alat za trgovinu tokena unutar zajednice bez naknada za platformu ili posrednika. Također za razliku od većine burzi, koje usklađuju ponudu i potražnju kupaca i prodavača kako bi se odredile cijene i izvršilo trgovanje. Za to Uniswap koristi jednostavnu matematičku jednadžbu i liquidity poolove za obavljanje istog posla.

Glavna razlika Uniswap-a od ostalih decentraliziranih burzi je upotreba mehanizma određivanja cijena pod nazivom “Constant Product Market Maker Model“. Bilo koji token može se dodati Uniswapu financirajući ga ekvivalentnom vrijednošću u Ethereumu i ERC20 tokenu kojim se trguje.

Kako je došao do pozicije lidera u DeFi sektoru?

Uniswap je postigao rekordnu razinu nešto poslije ponoći s ponedjeljka na utorak i trenutno ima zaključanu kripto imovinu vrijednu 2,06 milijardi dolara, prema podacima DeFi Pulsea.

Izvor: Defi Pulse

Kako bismo to stavili u perspektivu, sada se samo u Uniswap-u nalazi veća vrijednost nego što je bila u cijelom DeFi sektoru 9. srpnja. Za vrijeme pisanja članka, u DeFi sektoru je zaključano više od 11 milijardi dolara, a Uniswap čini otprilike 18% od toga.

Ova decentralizirana kripto burza s bazom u Ethereumu koristi automatizirani sustav za market making koji koristi liquidity poolove tako da korisnici mogu trgovati između Ethera i bilo kojeg ERC-20 tokena. Vlasnike se potiče da zaključaju tokene u ove liquidity poolove s kamatama i smanjenjem naknade za trgovanje. Trenutno je ukupni saldo u svim bazenima na Uniswap platformi nešto veći od 2 milijarde dolara. Većina ovih sredstava pristigla je u posljednjih nekoliko tjedana.

Početkom rujna, likvidnost vrijedna 830 milijuna dolara premjestila se na suparnički protokol SushiSwap, zbog čega se Uniswap-ov TVL (Total Value Locked) spustio na samo 400 milijuna američkih dolara do 10. rujna. Tjedan dana kasnije, kako bi vratio korisnike, Uniswap je lansirao vlastiti UNI token i preusmjerio preko 500 milijuna dolara na adrese novčanika koji su protokol koristili prije 1. rujna. U prijevodu, Uniswap je “potkupio” stare korisnike darujući im 400 UNI tokena (trenutna vrijednost oko 1.600 dolara) ako su koristili platformu. Oni korisnici koji su pružali likvidnost Uniswapu (zaključali svoje tokene) dobili su 4.000 UNI tokena (16.000 dolara).

UNI je ovako naveo korisnike da se brzo vrate na Uniswap, a njegov TVL iznosio je oko 1,8 milijardi dolara samo nekoliko dana nakon pokretanja tokena. Platforma planira izdati i distribuirati 4 milijarde UNI tokena zajednici tijekom sljedeće četiri godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X