Putin zabranio kriptovalute kao sredstvo plaćanja

0

Prema izvještaju ruske novinske agencije RIA, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 31. srpnja Zakon o digitalnoj financijskoj imovini kojim se zabranjuje upotreba kriptovalute kao sredstva plaćanja u zemlji. 

Zakon je potpisan nakon što su zastupnici ruskog parlamenta predložili verziju zakona po kojoj se bilo kakvo izdavanje ili razmjena kriptovaluta smatra protuzakonitim. Putin je potpisao blažu verziju prvog prijedloga zakona.

Prema novom zakonu, koji na snagu stupa 01. siječnja 2021. godine, bit će dozvoljene transakcije digitalnim finansijskim sredstvima, ali se zabranjuje uporaba kriptovaluta kao sredstva plaćanja. 

Zakonom se također zabranjuje i reklamiranje digitalne valute kao načina plaćanja. 

Kupnja i prodaja digitalne imovine bit će moguća u okviru posebnih informacijskih sustava koji moraju biti uključeni u registar Središnje banke Ruske Federacije i obavezno u skladu s ruskim zakonodavstvom. 

Građani mogu postati vlasnici samo onih digitalnih financijskih tokena koji su nastali u okvirima ruskog zakonodavstva.

Dokument ispisan na 107 stranica objavljen je na službenom portalu ruske vlade za pravne informacije. Dokument regulira odnose proizašle iz puštanja, obračuna i prometa digitalnih financijskih sredstava.

Zakon digitalnoj valuti daje definiciju i navodi da je “prepoznata kao skup elektroničkih podataka koji se mogu prihvatiti kao sredstvo plaćanja, ali ne predstavljaju novčanu jedinicu Ruske Federacije, strane države i ulaganja. Digitalna valuta ne može se istovremeno koristiti za plaćanje roba i usluga.”

Zastupnik Anatolij Aksakov rekao je da je u pripremi još jedan prijedlog zakona, koji će se fokusirati na specifičnije aspekte digitalnih valuta, a koji bi mogao bi biti usvojen u sljedećih nekoliko mjeseci.

U ovom trenutku teško je vjerovati da itko može predvidjeti što će sve točno sadržavati Zakon o digitalnoj financijskoj imovini. Nadamo se samo da će ruski regulatori uspjeti postići sporazum koji neće srušiti ruski kripto sektor.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X