Računalo u borbi protiv koronavirusa

0

Znanstvenicima koji diljem svijeta naporno rade kako bi pronašli lijek i razvili cjepivo protiv korona virusa sada možete pomoći vi i vaše računalo.

Znanost ulaže velike napore i napredak kako bi stala na kraj ovoj globalnoj pandemiji, ali nažalost nema dovoljno resursa ni kapaciteta da trenutnu situaciju brzo riješi.

Zahvaljujući projektu Folding@home, sada možete donirati neiskorištene računske resurse kako bi znanstvenicima pomogli da brže i bolje odgonetnu koronavirus, poznatiji kao COVID-19 i obrade modele koji bi mogli dovesti do lijeka. Ako ste gamer ili imate moćno računalo, sada je pravo vrijeme da svoj CPU i GPU iskoristite u dobre svrhe i pridonesete istraživanju koronavirusa preuzimanjem softvera Folding@home.

Folding@home je distribuirani računalni projekt za istraživanje bolesti koji računa kompleksne simulacije proteina, računalno potpomognuto dizajniranje lijekova i druge vrste molekularne dinamike. Projekt je osmišljen 2002. godine i aktivan je gotovo dva desetljeća. Njegova upotreba pridonijela je istraživanjima Alzheimerove bolesti, raka, mnogih virusa, a sada će se koristiti i u borbi protiv koronavirusa.

Ovaj početni val projekata usredotočen je na bolje razumijevanje načina na koji koronavirus djeluje sa ACE2 receptorom potrebnim za ulazak virusa u stanice ljudskog domaćina te kako bi kreirali nova terapijska antitijela ili male molekule koje mogu poremetiti njihovu interakciju.

Ideja distribuiranog računalnog projekta je da se obrada ogromnog broja podataka podijeli na relativno malene dijelove i distribuira putem Interneta do osobnih računala diljem svijeta. Zatim se tamo obradi, a rezultati se putem Interneta vrate na poslužitelje pokretača projekta.

Folding@home klijenti mogu se pokrenuti na svim novijim računalima, ali posebno uspješno koriste najnovije grafičke kartice nVidia, koja je pozvala igrače koji koriste njihove kartice da ih upregnu i uključe se u hvalevrijedno istraživanje. Također, imate mogućnost odrediti količinu snage koju ćete dati istraživanju, ali i isključiti aplikaciju kada se, primjerice, igrate i želite punu snagu kartice.

“Proteini se savijaju i razvijaju kako bi poprimili brojne oblike. Moramo proučiti ne samo jedan oblik proteina šiljastih izdanaka, nego i sve načine na koji se protein presavija u alternativne oblike kako bismo najbolje shvatili kako djeluje na organizam, a posebno na pluća. Cilj nam je razviti terapijski lijek što je brže moguće“, piše u priopćenju projekta.

Preuzmite Folding@home i donirajte računsku snagu potrebnu za rješavanje ovog gorućeg problema cijele civilizacije. Ovaj skroman zahtjev upućen je svima koji mogu i žele svoje računalo iskoristiti u borbi protiv koronavirusa koji je do sada odnio na tisuće života.

Ovo nije jedina tehnološka inicijativa koju je potaknuo koronavirus

Znanstvenici kompanije Alibaba razvili su sustav umjetne inteligencije koji dijagnosticira virus u nekoliko sekundi, sa 96% točnosti. Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Hong Kongu tvrde da bi se za uspješniji odgovor na reakcije epidemije korona virusa trebale primijeniti strategije blockchaina i umjetne inteligencije.

Kineska vlada također je razvila aplikaciju za otkrivanje infekcija COVID-19, no nedavna izvješća pokazala su da aplikacija dijeli podatke korisnika s policijom.

Za više aktualnih informacija o koronavirusu posjetite stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Svjetske zdravstvene organizacije.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X