Rekordna inflacija u SAD-u pogoduje rastu Bitcoina

0

Potrošači u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta i dalje osjećaju utjecaj povećane inflacije, a nedavni podaci pokazuju da je indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao za 6,2% u listopadu u usporedbi s prošlom godinom, razvoj koji dodatno dovodi u sumnju narativ “prolaznosti” inflacije koji izlazi iz američke centralne banke.

Kao rezultat povećanog izdavanja novca, tradicionalna financijska tržišta su 10. studenog pretrpjela udar jer zabrinutost oko visoke inflacije i gubitka kupovne moći opterećuje investitore, a glavni indeksi su doživjeli korekciju s novih rekordnih vrijednosti postavljenih ranije u tjedan.

Kako je CPI podatak objavljen, kriptovalute su prvotno reagirale suprotno od indeksa te je cijena Bitcoina porasla za 4,7 posto, iako je nedugo nakon toga i tržište kriptovaluta doživjelo korekciju.

Brzi rast inflacije tijekom 2021. doveo je do sve većeg broja prozivki FED-a da prekine svoju politiku “lakog novca” i podigne kamatne stope. Mnogi tvrde da se središnja banka stjerala u kut i da nema lakih opcija jer bi povećanje kamatnih stopa mogli učiniti servisiranje američkog državnog duga još izazovnijim.

Prema nedavnim izjavama bivšeg američkog ministra financija Larryja Summersa:

“Čini se da globalna financijska tržišta očekuju spor rast i niske realne kamatne stope u sljedećih nekoliko godina, što će oslabiti sposobnost središnjih banaka da usmjeravaju gospodarstva.”

S obzirom na to da je kontrola kamatnih stopa glavni alat kojim Fed raspolaže za vršenje utjecaja na tržište, čini se da nemaju drugog izbora osim nastavka tiskanja novca što će središnja banka moći učiniti kao odgovor na stalne izazove.

Ovo je loše za fiat, ali potencijalno dobro za kriptovalute

Vlasnici kriptovaluta imaju jedinstvenu poziciju u kojoj mogu imati koristi od ovih najnovijih zbivanja ili barem dobiju dobar “hedge” jer je opadanje vrijednosti fiat valuta poput dolara istaknulo moć Bitcoina i altcoina kao zaštite od devalvacije valute i inflacije.

Prema podacima Bitcoin Stimulusa, Amerikanci koji su svoj poticajni ček od 1.200 dolara iz travnja 2020. uplatili u Bitcoin, sada bi posjedovali vrijednost od 12.172 dolara. To predstavlja povećanje od 914%.

I ti dobitci nisu izolirani na najveću kriptovalutu jer je cijelo tržište doživjelo priljev sredstava koji je u istom razdoblju podigao ukupnu tržišnu kapitalizaciju sa 190 milijardi dolara na preko 3 bilijuna dolara.

Općenito, sudionici na tržištu kriptovaluta imali su koristi od “hedga” koji nudi držanje imovine čija vrijednost raste kako se kupovna moć fiat valuta pogoršava, što je proces koji ne pokazuje znakove usporavanja u doglednoj budućnosti ako se stopa inflacije nastavi rasti.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X