Reserve Protocol review projekta

0

Kako je bull market trenutno u tijeku, investitori proučavaju projekte s kojima bi diverzificirali svoj portfelj. Na kripto tržištu možete vidjeti mnoštvo projekata, a često je teško razabrati između onih koji nude kvalitetno rješenje od onih koji samo žele “zgrabiti” vaš novac na temelju hypea. Zato smo odlučili početi s reviewima projekata za koje smatramo da imaju dobre fundamente te potencijal na kripto tržištu. S obzirom na to da ste pokazali veći interes za projekte čija je tržišna kapitalizacija niža od 1 milijarde dolara, prvi projekt o kojemu pišemo je Reserve Protocol.

Prema tvorcima Reserve Protocola, kriptovalute i blockchaini će se u jednom trenutku konsolidirati. Kada se ustvrdi koji su blockchaini “najbolji” i najkorisniji, vidjet ćemo kako se mali broj kriptovaluta ističe iz mase te preuzima većinu globalnog tržišta.

Reserve Protocol suočava se s glavnim problemom fiat novca. A to je centralizirana kontrola vrijednosti valuta od strane vlada diljem svijeta. Neprekidno tiskanje novca iz “zraka”, pogotovo u trenutnom stanju, uvelike utječe na nestabilnost vrijednosti fiat valuta. Na slici ispod možete vidjeti godišnju stopu inflacije u određenim zemljama. Venezuela je daleko najgora u ovom pogledu. Njena valuta doživljava hiperinflaciju. Na primjer, ako ste imali 1 venezuelanski bolivar na početku 2020., nakon godinu dana, trebate imati 4.000.000 bolivara kako biste imali jednaku kupovnu moć kao na početku 2020. godine.

Izvor: Reserve protocol web stranica

Ovaj se problem može riješiti korištenjem kriptovaluta, posebno stablecoina. Brojni su projekti koji trenutno imaju centralizirane stablecoine vezane uz američki dolar ili neku drugu fiat valutu, primjerice: USDT, USDC, BUSD. Budući da centralizirani sustavi nisu u skladu s temeljnom pretpostavkom blockchaina i kriptovaluta, vjerojatno je da će u budućnosti tržištem prevladati projekti s decentraliziranim stablecoinom koji nije ovisan o jednoj fiat valuti ili imovini.

Kako Reserve Protocol planira riješiti ovaj problem?

Reserve Protocol nastoji izgraditi stablecoin koji je u potpunosti decentraliziran, odnosno nije ga moguće kontrolirati iz jedne točke.

Cilj projekta je imati stablecoin koji čuva vrijednost novca, ne samo za one koji imaju bankovne račune u razvijenim zemljama, nego i za milijarde unbanked osoba koje nemaju sigurno mjesto za čuvanje svog novca/vrijednosti. Reserve Protocol planira zaobići korumpirane banke i vlade, omogućujući bilo kome na svijetu da ima sigurnu zalihu vrijednosti koju banke ne mogu zapečatiti, a vlade ne mogu smanjiti vrijednost inflacijom.

Reserve Protocol to će ostvariti stvaranjem potpuno decentraliziranog stablecoina potpomognutog skupom raznolike imovine. Ovaj stablecoin omogućit će jeftine i jednostavne prekogranične transakcije diljem svijeta. Također će onemogućiti zloupotrebu valute od strane vlade jer će ona biti izvan njihove kontrole.

Reserve Protocol trenutno se sastoji od 2 tokena izgrađena na Ethereum blockchainu, ali u planu je stvoriti “most” koji će uvesti potpunu interoperabilnost među blockchainima. Ovo će dovesti do potpune decentraliziranosti. Reserve time planira ostvariti puno toga, ali ako se ovo postigne, njihov token mogao bi postati svjetska safe haven valuta.

Kako funkcioniraju Reserve Protocol tokeni?

Trenutno postoje dva različita ERC-20 tokena koja zajedno rade u protokolu Reserve. To su Reserve Stablecoin (RSV) i Reserve Rights token (RSR). Iako dosta kripto projekata ima dual token sustav, Reserve Protocol je jedan od onih koji je najbolje inkorporirao svoj sustav. Sada ćemo vidjeti kako ovi tokeni funkcioniraju.

Reserve stablecoin (RSV) – univerzalni decentralizirani stablecoin

Reserve Stablecoin pokrenut je 2019. godine, a iza njega stoji “košarica” tokenizirane imovine. Tijekom lansiranja, košarica se sastojala od kriptovaluta USD Coin, TrueUSD, Paxos Standard i DAI. S vremenom se planira dodati više imovine, uključujući vrijednosne papire, druge valute i robu (poput srebra i zlata), kako bi se povećala diverzificiranost košarice.

Tri su primarne funkcije RSV tokena:

 • Olakšati jeftine doznake između zemalja
 • Očuvati vrijednosti od hiperinflacije
 • Omogućiti pouzdaniji i robusniji trgovački ekosustav u zemljama u razvoju.

Tim planira dodati oko 100 različitih vrsta imovina (razne fiat valute, zlato, obveznice…) niske volatilnosti koje će održavati stabilnost RSV-a. RSV bi za sada trebao održavati paritet s američkim dolarom, ali na kraju će zadržati statičku vrijednost određenu samim tokenom. Za razliku od većine kripto projekata, ovaj ima funkcionalan proizvod. RSV dokazuje svoju vrijednost u Reserve Protocol aplikaciji koja se koristi u Venezueli, Kolumbiji, Argentini i Panami.

RSV je dizajniran tako da ima potpuno kolateralizirano zaleđe, a kolateral se nalazi u Reserve trezoru. Trezor je pametni ugovor koji se koristi za udruživanje i držanje imovine koja osigurava RSV token. Postoje dva načina na koja će se trezor financirati:

 • Naknada od 1% naplaćuje se za sve RSV transakcije i ta naknada ide u trezor.
 • Svaka kapitalna dobit od imovine koja se nalazi u Trezoru pomoći će u financiranju Trezora.


Kako se stabilizira Reserve stablecoin?

Jedan od ključnih stavki Reserve tokena je održavanje stabilnosti. Ovaj problem riješio se dodavanjem mehanizma koji prati ponudu i potražnju za tokenom. Kako se održava stabilnost cijene prilikom promjene potražnje, najlakše ćemo predočiti primjerom iz whitepapera.

Zamislimo da je otkupna cijena 1 RSV = 1 USD. Ako cijena na otvorenom tržištu padne na 0,98 dolara, postojat će poticaj da arbitražer kupi RSV jer će se tokeni otkupljivati u pametnom ugovoru za kolaterale u vrijednosti od 1 dolara. To će se nastaviti sve dok se vrijednost na otvorenom tržištu ne vrati na $ 1, a tada više neće biti isplativo kupovati RSV tokene radi zarade.

Ako se potražnja poveća i cijena RSV-a poraste, isti će mehanizam vratiti cijenu na svoju stabilnu razinu. Primjerice, ako povećana potražnja uzrokuje da RSV na otvorenom tržištu košta 1,02 dolara, arbitražer će uskočiti i kupiti novo izdani RSV za 1 dolar, a zatim ih prodati na otvorenom tržištu radi zarade. To će se nastaviti sve dok prodaja RSV-a ne vrati cijenu na na 1 USD.

*Napomena – arbitražeri mogu biti samo vlasnici RSR tokena o kojem ćemo više pisati malo niže u članku

Reserve Protocol dizajniran je tako da se, jednom kada portfelj tokenizirane imovine koji se nalazi u pametnim ugovorima bude dovoljno stabilan, Reserve token će postati oznaka vlasništva kolateralne imovine. Ova opcija postoji za slučaj ako dolar počinje deprecirati, RSV može održavati stabilnu vrijednost.

Reserve Rights token – mogućnost zarade na Reserve Protocolu

Drugi token u ekosustavu je Reserve Rights token (RSR). Ovaj token ima dvije primarne funkcije u Reserve Protocolu.

 • Ovo je utility token koji vlasnicima omogućuje glasovanje o prijedlozima upravljanja.
 • Pomoći će zadržati vrijednost RSV-a na ciljnoj cijeni (trenutno od 1 USD).

Za razliku od RSV-a, RSR token je volatilan. Ponuđeni su investitorima, a projekt se financira prihodima od prodaje. Iako je RSR volatilan, također se koristi za jamčenje stope kolateralizacije i vrijednosti RSV-a.

RSR se također koristi za dokapitalizaciju mreže, ako se u bilo kojem trenutku imovina koja se nalazi u Trezoru amortizira i ako više ne može u potpunosti osigurati vrijednost RSV-a. Kao rezultat toga, kad god se poveća ukupna ponuda RSV-a, broj RSR tokena u opticaju će se smanjivati. To je zato što gore navedenu mogućnost arbitraže mogu iskoristiti samo vlasnici RSR-a. Način funkcioniranja ovoga možete vidjeti na slici dolje.

Izvor: Reserve Protocol whitepaper

Proces se sastoji od 4 glavna koraka

 • Kada cijena RSV tokena ode iznad 1$ na kripto burzama, protokol prodaje novo izdane RSV tokene za neku drugu tokeniziranu imovinu ili RSR. Na taj način se cijena RSV-a vraća na 1$.
 • U slučaju da cijena RSVa na kripto burzama padne ispod 1$, protokol kupuje RSV kroz tokeniziru imovinu iz trezora, tako vraća cijenu na 1$.
 • Kada trezor akumulira višak RSV-a, vlasnici RSR tokena mogu ga kupiti kao dio mehanizma stabiliziranja cijene. Ovo održava vrijednost trezora te smanjuje količinu RSR-a na tržištu (te mu automatski diže cijenu)
 • Kada omjer u trezoru ode ispod ciljane razine (1:1), protokol prodaje RSR za tokeniziranu imovinu, tako nadopunjava kolateral za RSV

Jedna od najvećih prednosti Reserve Protocola

Mnogi kripto projekti obećavaju brda i doline, ali to ne mogu potkrijepiti kvalitetnim timom te brojem investitora. Reserve u ovom polju oduševljava.

Jedna od najimpresivnijih stvari u vezi s Reserve Protocolom je tim. Imaju nevjerojatan set vještina i vrlo impresivnu pozadinu. Nakon što je 2018. godine projekt započela osnovna skupina od tri suosnivača, tim je narastao na 10 poznatih članova. Ovi pojedinci imaju radno iskustvo u Alphabetu, Impossible Foods, Tesli, IBM-u, OpenAI-u, Hashgraph-u, Institutu Jane Goodall i MIRI-u. Pored ovih 10 koji su navedeni na web mjestu Rezervnog protokola, postoji niz anonimnih članova koji nisu navedeni zbog svoje lokacije ili zato što ne žele da se zna njihov identitet.

Osim tima, Reserve Protocol ima poseban tim savjetnika i investitora na kojemu bi im bilo koji projekt zavidio. Među savjetnicima se nalaze: Paul Atkins (bivši povjerenik SEC-a), Garett Jones (stručnjak za monetarnu ekonomiju), Ben Verschuere (bivši portfolio menadžer u Thiel Macro-u).

S druge strane, najznačajniji investitori su:

 • Sam Altman – predsjednik YCombinatora, suosnivač i supredsjedatelj OpenAI-a i istaknuti angel investor. Uložio je, između ostalog, u Airbnb, Stripe, Reddit, Asana, Pinterest, Zenefits, Instacart, Optimizely, Change.org.
 • Coinbase Ventures – venture fond za projekte u ranoj fazi, usmjeren na ulaganje u perspektivne tvrtke povezane s blockchainom.
 • Peter Thielsuosnivač PayPala, Palantir Technologies i Founders Funda. Osnovao je i financira zakladu Thiel, koja za cilj ima daljnji prodor tehnologija i poboljšanje dugoročne budućnosti čovječanstva. Thiel je možda najzanimljivije ime na popisu jer se RSR i PayPal često spominju u istoj rečenici, a implementacija RSR-a u PayPal sustav bila bi ogromna vijest za ovaj projekt.

Koji je potencijal ovog projekta?

Kako u kriptu ne postoje sve metrike usporedbe koje se koriste na tradicionalnim tržištima, najbolju usporedbu možemo napraviti pomoću tržišne kapitalizacije. Ako Reserve Protocol nastavi širenje te dosegne globalnu primjenu, u čemu bi mu uvelike moglo pomoći potencijalno korištenje od strane PayPala, ovo bi moglo dovesti njegovu tržišnu kapitalizaciju u rang s najvrijednijim stablecoin projektima.

Trenutna tržišna kapitalizacija konkurencije:

 • Tether – $34.7 milijardi
 • USD Coin – $7.9 milijardi
 • Maker DAO/DAI – $2.3 milijardi
 • Binance USD – $2.2 milijardi
 • Paxos Standard – $674 milijuna
 • HUSD – $613 milijuna
 • True USD – $348 milijuna

Trenutna tržišna kapitalizacija Reserve Rights tokena je 375 milijuna dolara, a cijena RSR tokena je 0.04$. Iako je samo 9% tokena dostupno na tržištu, tim je transparentno izložio kada će ostatak tokena biti pušten na tržište.

Od ukupne količine RSR tokena (100 milijardi), 9.35 milijardi trenutno je pušteno na tržište te se njima može trgovati. 53.25 milijardi nalazi se u slow walletu, tamo su zaključani te svako povlačenje sredstava s ovog walleta ima odgodu od 4 tjedna (tako da se izbjegnu mogućnosti manipulacije cijena). Ovaj wallet je u vlasništvu Reserve Protocola te će tokeni biti korišteni za adopciju RSV-a diljem svijeta, npr: partnerstva, listing, marketing, itd… Ali najbitnije, velik dio RSR-a iz ovog walleta biti će korišten za arbitražu (poravnanje cijene RSV-a). Zadnji dio tokena od 37.4 milijarde RSR-a je zaključan. Ovi tokeni će biti progresivno “otključani” 6 mjeseci nakon pokretanje Reserve Protocol mainneta. Vlasnici ovih tokena su: Reserve tim, savjetnici, seed investitori i strateški partneri.

Izvor: Reserve tim

Tim se suočava sa značajnim izazovom u izlasku na tržište, izravnim ciljanjem zemalja s visokom inflacijom i tržišnih gospodarstava u usponu. Prilično je velik zadatak razviti globalnu mrežu trgovaca i korisnika koji se obvezuju na upotrebu RSV tokena. Unatoč svemu ovome, projekt i dalje završava sve predviđeno prije roka, ali postizanje globalne adopcije velik je pothvat i mogao bi usporiti napredak projekta u narednim mjesecima i godinama.

Zaključak

Reserve Protocol je već postigao značajan napredak, ali to je projekt s dugoročnim planovima. Ne zna se kada bi se projekt mogao početi kretati prema potpunoj neovisnosti i decentralizaciji, ali oni koji se slažu s filozofskim sklonostima projekta i onime što pokušavaju postići, potporu mogu pružiti kupnjom i držanjem RSR governance tokena. Ako projekt postigne svoje ciljeve, ovo bi moglo biti vrlo isplativo dugoročno ulaganje. Reserve ove godine pokreće svoj mainnet, a to je ogroman korak za projekt. S obzirom na trenutno stanje tržišta, RSR bi mogao jako dobro performirati tijekom bull runa.

Ovo nije financijski savjet, predstavljaju viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve gubitke nastale s povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X