Review Projekta – AmpNet

0

Jedna od glavnih stvari koje su prvotno šire popularizirale kripto industriju je ICO (Initial Coin Offering). ICO je imao poseban utjecaj na crowdfunding industriju jer je omogućio financiranje velikog broja projekata izdavanjem vlastite kriptovalute, ali je jednako tako bio “koban” za mnoge investitore. Upravo zbog velikog broja prevara, ICO je nakon 2018. godine (tijekom koje je ukupno prikupljeno oko 14 milijardi dolara) prestao biti glavni način sakupljanja sredstava u kripto industriji.

Od tada je nastalo nekoliko načina za prikupljanje sredstava u kripto industriji, ali s obzirom na rast i razvoj tehnologije te ulazak institucionalnih igrača, traži se onaj optimalan. U ovom članku pišemo o DeFi projektu koji ima potencijal postati jedan od glavnih igrača u industriji vrijednoj oko 114 milijardi dolara. Radi se o hrvatskom projektu AMPnet, odnosno njihovoj platformi APX (Asset Platform and eXchange)!

Koja je ideja iza AMPneta?

AMPnet je uvidio velik problem s većinom blockchain platformi za tokenizaciju. Vrlo je teško povezati trenutne principe po kojem rade te platforme od onih koje promovira blockchain tehnologija i sami DeFi projekti. Većina (ako ne i sve) platforme za tokenizaciju imaju središnju točku “povjerenja”. Unaprijed odabrana tvrtka ili više njih imaju pravo odlučiti koji projekti mogu biti tokenizirani, a koji ne mogu. Kao takve, ove platforme nisu u skladu s glavnom tezom kripto industrije te nisu puno bolje od sličnih platformi u tradicionalnom financijskom ekosustavu. Tim iz AMPneta našao je način kako ovaj proces decentralizirati te omogućiti financiranje kvalitetnih projekata uz dodan sloj zaštite investitora koji do sada nije postojao u kripto industriji.

Kako AMPnet funkcionira?

Kroz svoju platformu AMPnet omogućuje korisnicima da sufinanciraju projekt, trguju s “dionicama” projekta te da stvore sintetičke tokene. Sve ovo omogućeno je kroz APX platformu koju ćemo opisati malo kasnije. Budući da je ovo DeFi projekt, cijeli ekosustav je decentraliziran. Ideja AMPneta razvija se od 2017. godine te je svaki dio dobro promišljen i prilagođen trendovima u kripto industriji. 

Pomoću AMPneta možete dobiti platformu za investiranje i tokenizaciju s integriranim marketplaceom te multinacionalni pravni entitet. Ovo sve je ostvarivo kroz iznimno user-friendly sustav. Jednostavno, odete na web stranicu ampnet.io te kliknete “Get started”, a sustav će vas u nekoliko minuta provesti kroz sve opcije te vam ponuditi potrebne informacije. 

APX platforma

APX protokol je decentralizirani sustav u kojem je mreža nasumično odabranih, distribuiranih i “collusion resistant” Auditora koji provjeravaju Tokenizere. Tokenizer može biti tvrtka, više tvrtki, skupina pojedinaca ili samo pojedinac koji koristi APX protokol za tokenizaciju jedne ili više imovina u njihovom vlasništvu za upotrebu na blockchain/DeFi protokolima.

Auditori imaju zadaću provjeriti pravni status Tokenizera te valjanost imovine koju Tokenizer daje kao kolateral za tokeniziranu imovinu. Nakon toga, na temelju prikupljenih podataka Auditor mora odrediti složenost revizije (audita) i faktor rizika za svakog Tokenizera. Ove revizije odvijaju se na tjednoj bazi kako bi se stanje Tokenizera konstantno ažuriralo. Auditor je bilo koji holder AAPX tokena koji je svoje tokene uložio u auditorski pametni ugovor. Oni su odgovorni za reviziju Tokenizera i za to su nagrađeni u AAPX tokenima.

Primjenom ovog mehanizma neovisnih Tokenizera i Auditora te balansiranjem ekonomskog poticaja između njih dvoje, AMPnet je stvorio izuzetno skalabilan sustav za tokenizaciju stvarne imovine na blockchain protokolu. Jedna od najvećih prednosti ovog sustava je ta da nema “središnje točke kvara”. Pod pretpostavkom da ih ima dovoljno Tokenizera i Auditora – protokol će raditi sam od sebe.

Funkcija i benefiti Auditora?

Svatko tko posjeduje AAPX token može, teoretski, postati Auditor. Jedini teoretski zahtjev koji treba prihvatiti jest staking određene količine AAPX tokena u auditorski pametni ugovor. U stvarnosti ovo funkcionira nešto drugačije, budući da revizori trebaju pokrenuti botove koji skeniraju vlasničke API-je, provjeravaju stanje na bankovnim računima, ponekad trebaju ručno provjeriti dokumente i komunicirati s Tokenizerima, itd. Upravo oni daju sigurnost APX platformi kroz provjeru integriteta tokenizirane imovine i samih Tokenizera. 

Svatko tko je stakeao AAPX u auditorski pametni ugovor automatski se uključuje auditor pool (fond). Tako zarađuju naknade i obvezuju se na provedbu revizije (auditinga) na zahtjev protokola. Ukupni iznos naknada za auditore koju svaki Tokenizer mora platiti određuje se množenjem “složenosti revizije” s “osnovnom naknadom za reviziju”. Naknade su jednako distribuirane revizorima iz Auditorskog vijeća. 

Auditorsko vijeće bira se jednom tjedno za svakog Tokenizera posebno. Iako je sam odabir nasumično, šanse da budete Auditor odabran za sudjelovanje u vijeću povećava se s iznosom stakeanog APX-a. Auditsko vijeće sastoji se od najmanje tri i ne više od 21 revizora, a broj ovisi o složenosti Tokenizera. Za manje složene Tokenizere, odabran je manji broj Auditora. To osigurava da jednostavni (mali) Tokenizeri, koji nemaju velike financijske sposobnosti, mogu platiti naknadu za svoje usluge Auditora. Ovo donosi benefit Auditorima i Tokenizerima.

Auditori se mogu ukloniti kroz mehanizam koji se naziva rezanje Auditora. Nakon završetka revizije, Auditori trebaju predstaviti svoje revizije Vijeću. Ako neki od Auditora sumnja da je neka od revizija pogrešna ili ima zlobnu namjeru, može prijaviti Auditora koji je napravio takvu reviziju. 

Ako je Auditor prijavljen zbog takvog ponašanja, Auditorsko vijeće ima pravo odobriti ili odbiti takvu tvrdnju. Koristi se sustav “jedan član jedan glas” i jednostavna većina odlučuje je li Auditor postupio nepravilno, u namjeri da zloupotrijebi sustav. Ako većina članova vijeća glasa da je Auditor postupio nepravilno, navedeni Auditor je uklonjen, a njegov stake AAPX tokena dodijeljen je (ili dijelom ili u cijelosti) Auditoru koji ga je prijavio. 

APX Governance vijeće

Cjelokupnim radom platforme AMPnet APX upravljaju vlasnici AAPX governance tokena. Oni imaju pravo odlučiti (glasati) tko će biti primljen na APX platformu, koliko iznose određene naknade, koje se vrste sintetičkih tokena mogu stvoriti i još mnogo stvari.

Udio aktivnih glasača u bilo kojem blockchain projektu ili protokolu prilično je niska, obično u jednoznamenkastim postocima. To znači da ili “glasna manjina” kontrolira protokol ili se ne može postići kvorum, a prijedlozi nikada nisu izglasani. APX Governance vijeće se sastoji od neparnog broja članova. Početni broj članova vijeća treba biti sedam, a kasnije, kako će protokol rasti, može rasti u veličini, ali nikada na više od 31 člana.

Svaki holder AAPX-a može podnijeti prijedlog za promjenom stakinga minimalnog iznosa AAPX tokena u pametni ugovor za prijedlog. Minimalni stake za predlaganje se određuje Upravnim glasovanjem. Ostali članovi zajednice mogu stakeati svoj AAPX za glasanje o prijedlogu, a prijedlog s najvećim stakeom u tom ciklusu glasanja odabran je za glasanje. Članovi vijeća također mogu podnijeti prijedloge. Prijedlozi vijeća ne zahtijevaju staking tokena te se prihvaćaju automatski.

Maksimalno se mogu odvijati dva glasanja istovremeno. Najviše jedan prijedlog dolazi iz zajednice, a jedan iz vijeća. Prijedlozi vijeća stavljaju se u red čekanja i glasaju se prema redoslijedu predlaganja (tko prvi njegova djevojka). Glasanja se odvijaju na tjednoj razini, dakle svaki tjedan do dva nova prijedloga idu na glasanje

Potencijal AAPX-a

AMPnet se razvija više od dvije godine i napokon je spreman za osvajanje tržišta. Trenutno rade s poznatim brendovima. Neki od njih su svjetski poznate robne marke poput Greenpeacea, a neke su lokalne inicijative poput novog poslovnog prostora WESPA Spaces u Zagrebu.

Još jedna od prednosti AMPneta je ta da migrira svoju infrastrukturu na Polkadot pridružujući se multi-chain zajednici lansiranjem na Moonbeam Polkadot Parachainu. Trenutno vam omogućuje da svoju infrastrukturu implementirate na Ethereum blockchainu.  Bilo koji član APX protokola može pretvoriti svoje imovinske tokene u “Trusted Synthetic”. Trusted Synthetic je skupina jednog ili više materijala potvrđenih kao „pouzdani“ APX protokolom i njegovim Auditorima. Pretvaranjem imovine u “Trusted Synthetic“, pretvoreni imovinski tokeni su zaključani na APX protokolu te otključani na općenitom blockchainu kao ERC20 tokeni s kojima se može slobodno trgovati na bilo kojoj vrsti DeFi protokola.

Projekt također ima integriran mehanizam automatskog otkupa tokena koji je kvalitetno razrađen te dodatnom povećava cjenovni potencijal projekta. Iako naknade na APX mreži nastaju u više vrsta tokena, njihova vrijednost je akumulirana i izražena kroz vrijednost AAPX-a. To je razlog zašto je svaka deponirana naknada, bilo u WETH-u, wBTC-u, Dai-u, USDC-u ili bilo kojem drugom tokenu, deponirana u Ugovor o automatskom otkupu tokena. Ugovor ima popis odobrenih DEX-ova koji su izglasani prijedlogom upravljačkog vijeća. Putem tih DEX-ova se depozitni tokeni zamjenjuju za AAPX. Zatim se ti AAPX tokeni premještaju u riznicu. To stvara stalni buy pressure za AAPX token i smanjuje cirkulacijsku količinu AAPX-a osiguravajući da vrijednost AAPX tokena ima pozitivan cjenovni pritisak koji je točno povezan s aktivnost APX protokola.

AAPX je iznimno zanimljiv projekt koji cilja napraviti značajan učinak na tržištu koje je spremno na promjenu te mu promjena treba. S obzirom na to da je osnivač projekta Mislav Javor, jedan od najpriznatijih blockchain stručnjaka iz regije, kredibilnost projekta nije upitna. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X