Rusija bi zbog sankcija mogla posegnuti za rudarenjem Bitcoina

0

Sankcije uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu uzrokovale su gospodarsku katastrofu i pad vrijednosti rublje na rekordno niske razine, što bi zemlju moglo okrenuti opciji rudarenja Bitcoina kao alternativom u zaobilaženju sankcija.

Može li Rusija upotrijebiti kriptovalute poput bitcoina za izbjegavanje sankcija? To je jedno od velikih pitanja koja se postavljaju tijekom rata u Ukrajini.

Stručnjaci ističu sljedivu prirodu blockchaina i nedostatak likvidnosti kao razloge zbog kojih bi Rusima bilo teško koristiti kriptovalutu kako bi izbjegli sankcije. Također se vodi rasprava o tome je li bitcoin konačno preuzeo status “digitalnog zlata”.

Kako bi se izvukla iz trenutne situacije uzrokovane brojnim sankcijama, Rusija bi mogla krenuti putem rudarenja Bitcoina (BTC) na temelju svojih bogatih resursa.

“Nije neočekivano da se ruska vlada zbog sankcija okrene rudarenju Bitcoina”, istaknuo je David Carlisle, direktor politike i regulatornih poslova u Ellipticu.

Kripto za izbjegavanje sankcija?

Zemlje poput Irana, koje se već suočavaju sa sankcijama, također su se okrenule rudarenju kriptovaluta. Tijekom 2021. godine, u zemlji je zabilježeno gotovo 4.5% BTC rudarenja, što je generiralo milijardu dolara prihoda.

Stoga Iran svoju sankcioniranu energiju pretvara u čvrstu valutu i Bitcoin, a Rusija bi također mogla posegnuti za ovakvim modelom.

Ipak, postoji niz izazova. Putem blockchain tehnologije moguće je vrlo jednostavno pratiti kretanje sredstava s jednog računa na drugi, što nije dobar alat za izbjegavanje sankcija.

“Najveća zabluda kod kripta je da se ne može ući u trag i da se prvenstveno koristi u zle svrhe”, rekao je za CNBC Vijay Ayyar, potpredsjednik korporativnog razvoja i međunarodne burze kriptovaluta Luno.

Trenutno nema dovoljno likvidnosti za ruske oligarhe i tvrtke da premještaju svoj novac.

“Likvidnost u kripto valutama još uvijek je samo djelić globalnog tržišta valuta pa je teško prenijeti velike količine novca pomoću kriptovaluta”, rekao je Ayyar.

Francuski ministar financija Bruno le Maire nedavno je objavio da Europska unija traži načine kako osigurati da Rusija ne uspije u svojoj namjeri zaobilaženja sankcija putem kriptovaluta.

Administracija predsjednika Vladimira Putina pokazala je prihvaćanje aktivnosti vezanih uz kriptovalute, unatoč čvrstom stavu nacionalne središnje banke. Rusko ministarstvo financija predložilo je da kripto treba regulirati, a ne zabraniti.

Bitcoin kao digitalni kolateral

Analitičari su primijetili da se Bitcoin pojavljuje kao globalni digitalni kolateral za vrijeme rusko-ukrajinskog rata.

Bloombergov strateg, Mike McGlone, nedavno je naveo da bi sukob Rusije i Ukrajine “mogao označiti još jedan korak u sazrijevanju Bitcoina prema tome da postane globalni digitalni kolateral”.

To se temelji na činjenici da i Rusi i Ukrajinci koriste kriptovalute poput Bitcoina za offshore transakcije temeljene na geopolitičkim previranjima.

Nedavno je LocalBitcoins, vodeći svjetski peer-to-peer servis koji spaja prodavače i kupce, najavio rezanje naknada na nulu za Ukrajince u zemlji i inozemstvu.

Nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je pogođena brojnim ekonomskim sankcijama s ciljem odsjecanja brojnih ruskih banaka iz platnog sustava.

U međuvremenu su Sjedinjene Države, europski saveznici i Kanada isključili ključne ruske banke iz međubankovnog sustava za razmjenu poruka – SWIFT, što otežava njihov pristup globalnim financijskim tržištima. Na popis sankcioniranih osoba dodane su i sve osobe koje profitiraju od politike Kremlja te brojne financijske institucije.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X