Ruska vlada ukida depozite za anonimne digitalne novčanike

0

Ruska Federacija zabranila je anonimne depozite za digitalne novčanike. Ovaj će potez utjecati na 10 milijuna korisnika diljem cijele zemlje.

Od početka kolovoza, u Rusiji na snagu stupaju nova pravila za pohranjivanje gotovine u digitalne novčanike kojom ruska vlada nastoji suzbiti nelegalnu financijsku aktivnost.

Prema zakonodavcima, cilj izmjena i dopuna zakona “o nacionalnom platnom sustavu” je suzbijanje ilegalnih aktivnosti poput financiranja terorizma i trgovine drogom.

Pogođeno 10 milijuna anonimnih novčanika

Od 03. kolovoza, u Rusiji više neće biti moguće anonimno nadopunjavati račune u gotovini putem pružatelja usluga platnog prometa, kao što su Yandex, WebMoney, Qiwi i PayPal, koji su u ovoj zemlji posebno popularni.

Ove usluge koristi oko 10 milijuna korisnika koji na svoje račune anonimno dopunjavaju gotovinu. Neki korisnici anonimne novčanike koriste i za kupnju kriptovaluta, no točan broj takvih korisnika nije poznat.

Utjecaj na kriptovalute  

Ekonomistkinja Antonina Levašenko vjeruje da ove mjere u početku neće imati previše utjecaja na Blockchain prostor. Dodatno je naglasila da su ograničenja povezana s jačanjem standarda u području borbe protiv pranja novca te da je cilj povećanje transparentnosti uporabe elektroničkih sustava.

Kako Rusija pooštrava svoje postupke protiv pranja novca, postojeća zabrana s vremenom se može primijeniti i na virtualne valute. Iako ovaj potez najvjerojatnije neće imati značajan utjecaj na vlasnike kriptovaluta, u budućnosti bi mogao uzrokovati ozbiljne posljedice.

Voditeljica poslovnog razvoja kripto burze EXMO, Maria Stankevich, vjeruje da zabrana može imati učinak samo na razmjene koje zakon ne shvaćaju ozbiljno, ne poštuju ga te se ne drže propisa. 

Ruski parlament nedavno je donio kripto zakon koji postavlja opće smjernice za industriju. 

Ruska središnja banka kao glavni regulator industrije

Kao dio novog zakonodavstva, središnja banka Ruske Federacije, navodno će postati službeno ovlaštena za nadgledanje aktivnosti koje uključuju izdavanje digitalnih valuta u zemlji.

Banka će također biti zadužena i za pružanje okvira o tome koje vrste digitalnih valuta mogu kupiti kvalificirani i nekvalificirani ulagači. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin, 31. srpnja potpisao je Zakon o digitalnoj financijskoj imovini, koji definira bitcoin i druge kriptovalute. Zakon zabranjuje njihovu uporabu u zemlji kao sredstvo plaćanja i na snagu stupa 1. siječnja 2021. godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X