Rusko ministarstvo kritizira prijedlog zakona temeljen na zabrani bitcoina

1

Rusko ministarstvo za ekonomski razvoj, kako se navodi u izvještaju, kritiziralo je prijedlog zabrane „novčanih ekvivalenata“.

Ministarstvo je priopćilo kako bi dokumentacija koja se odnosi na zabranu novčanih ekvivalenata, uključujući i digitalne valute poput bitcoina, mogla imati negativne posljedice na maloprodaju, telemunikacijske operatere i banke.

Naime, pojedine odredbe zakona mogu stvoriti prekomjerna ograničenja i obveze, stvarajući nerazumne troškove za tvrtke, stoji u priopćenju. Ministarstvo je stoga zatražilo da se prijedlog zakona preradi i pošalje na daljnje razmatranje.

Prijedlog zakona koji stoji u pitanju bio je izrađen još ranije ove godine od strane ruskog Ministarstva financija te bi se istim spriječilo izdavanje digitalnih valuta i sve operacije koje uključuju digitalne valute – učinkovito stavljanje zabrane na mladu tehnologiju.

U rujnu, Ministarstvo financija predlaže kako bi Rusija mogla provesti predloženi prijedlog zakona u proljeće 2015. godine.

Udarac za maloprodaju

U svojim komentarima, koji su prijavljeni od strane ruske novinarske agencije TASS, Ministarstvo za ekonomski razvoj kazalo je kako prijedlogu zakona nedostaje preciznost jer bi, prema tome, potencijalno mogli zabraniti korištenje svih novčanih ekvivalenata, uključujući poklon kartice i certifikate trgovaca.

Definicija novčanice je ono što čini novčane ekvivalente nejasnima, priopćilo je ministarstvo, dodajući, dok će zakon zabraniti korištenje neregularnih digitalnih valuta iliti „surogat novca“, istodobno će utjecati i na druge novčane ekvivalente

Ministarstvo navodi:

Sudionici u javnoj raspravi vjeruju da će se predložena definicija, tumačena doslovce, moći primijeniti na bilo koji drugi novčani ekvivalent, kao što su poklon kartice, certifikati trgovaca i razni bonusi koristeni za promicanje lojalnosti kupaca i pažnju klijentele.

Ministarstvo je zaključilo da bi taj nedostatak jasnoće mogao stvoriti ozbiljne poteškoće za kampanje marketinških poduzeća, koje često uključuju neku vrstu novčanih ekvivalenata kao dio šireg programa vjernosti. Primjerice, veliki telemunikacijski operateri bit će u nemogućnosti ponuditi bonus bodove, koji su popularni marketinški alat.

Ministarstvo poručuje kako bi prijedlog zakona mogao donijeti više zla nego dobra:

Predložena skica zakona ne riješava niti jedan zadani zadatak, već samo služi za stvaranje zakonskih prepreka za provedbu marketinških programa za poduzetnike i razvoj poslovanja u cjelini.

Prijedlog zakona sada može biti ili prerađen da se odražava kritikama Ministarstva gospodarskog razvitka ili biti donešen u svom dosadašnjem stanju, uključujući i komentare.

Prijedlog zakona “korak unazad”

Rusko nacionalno vijeće za nadgledanje prometa također govori da bi definicija korištena u skici zakona stavila izvan zakona bonuse za potrošače koji preferiraju plaćanje svojim karticama.

Potez bi mogao ugroziti tržište plaćanja, govori vijeće, učinkovito ga bacajući „nekoliko godina u prošlost“, što bi potencijalno moglo dovesti  do pada bezgotovniskog plaćanja za robu i usluge.

Nekoliko tvrtki, uključujući velike tvrtke mobilnih usluga, Megafon i MTS, također su izrazile zabrinutost zbog skice zakona.

Osim toga, direktor razvoja  WebMoney Peter Darakhvelidze rekao je da, budući da bi Rusija uskoro mogla početi doživljavati poteškoće u pristupu globalnom financijskom sustavu, vlada ne bi smjela zabraniti inovativna financijska rješenja.

Podrška za kriptovalute

Ovo nije prvi put da ruski  financijski sektor govori u korist tehnologije digitalnih valuta.

U srpnju je banka Rusije tvrdila  da digitalna valuta ne bi trebala biti odbijena. Zamjenik predsjednika, Georgij Luntovsky, rekao je da, iako postoje dokazi o bitcoin uporabi u kriminalnim krugovima, banka ne bi tražila „oštre mjere“ protiv njegove upotrebe.

German Gref, predsjednik  Sberbanke, trenutno najveće banke u Rusiji i  istočnoj Europi, također je govorio u korist tehnologije digitalnih valuta.

U intervjuu provedenom na svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, Gref je opisao digitalne valute kao „vrlo zanimljivim globalnim eksperimentom“ koji razbija paradigmu izdvajanja valuta

Izravna zabrana bitcoina bila bi kolosalna pogreška, rekao je, tvrdeći za više istraživanja fenomena i „pravilne“ regulacije.

 

Izvor: Russian Ministry Criticises Draft Bill Banning Bitcoin

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

1 Comment

  1. Vidreven on

    Ministartsvo kritizira zakon općenito zbog zabrane “money equivalents”, ne zbog bitcoina konkretno 🙂 Vidjet ćemo kako će se to definirati i hoće li ta nova definicija pokrivati BTC ili ne. Tekst mi je čak zanimljiviji zbog toga jer pokazuje što mi sve ne smatramo novcem, a zapravo je novac (poklon bonovi, nagradni bodovi i sl.).

Leave A Reply

X