Sam Bankman-Friedu ukinuta mogućnost obrane sa slobode

0

Sam Bankman-Fried izveden je iz sudnice u New Yorku s lisicama na rukama nakon navodnih pokušaja utjecaja i zastrašivanja svjedoka u njegovom kaznenom postupku.

Savezni sudac navodno je opozvao jamčevinu bivšem izvršnom direktoru FTX-a Samu Bankman-Friedu nakon objavljivanja informacija novinarima New York Timesa u navodnom pokušaju zastrašivanja svjedoka.

Prema izvješću pojedinaca prisutnih na saslušanju 11. kolovoza u Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država za južni okrug New Yorka, sudac Lewis Kaplan naredio je opoziv jamčevine Bankman-Frieda, sugerirajući da će on biti zadržan u zatvoru do kraja suđenja za prijevaru i ilegalne aktivnosti u FTX-u. Tužitelji su se zalagali za opoziv jamčevine od 250 milijuna dolara Bankman-Frieda, zbog koje je bio izvan pritvora od suđenja u prosincu 2022.

Kaplan je navodno rekao da su intervjui Bankman-Frieda s novinarima New York Timesa rezultirali dijeljenjem informacija s vjerojatnom namjerom da se “povrijedi i uplaši” bivša izvršna direktorica Alameda Research Caroline Ellison, njegova bivša kolegica i djevojka. Pravni tim Bankman-Frieda potvrdio je da je on novinarima dao neke od objavljenih informacija, što je navelo Kaplana da uvede zabranu zatvaranja kojom se sprječavaju izvansudske izjave povezane s kaznenim slučajem.

Pomoćnica američkog državnog odvjetnika Danielle Sassoon navodno je navela Bankman-Friedova kršenja prethodnih uvjeta jamčevine, što uključuje poruku na aplikaciji Signal glavnom odvjetniku FTX-a US Ryneu Milleru u siječnju, korištenje virtualne privatne mreže za njegove internetske aktivnosti i objavljivanje informacija novinarima. Sassoon je dodao da je zatvorska ustanova okruga Putnam spremna ponuditi Bankman-Friedu prijenosno računalo ako mu sudac odredi pritvor, ali je također predložio mogućnost kućnog pritvora s ograničenjima na Google Driveu.

SBF prekršio uvjete jamčevine

“S obzirom na dokaze, moj zaključak je da postoji vjerojatan razlog za vjerovanje da je optuženik pokušao utjecati na svjedoke najmanje dva puta”, rekao je Kaplan, nabrajajući dodatne povrede i prekršaje. “Kada se sve uzme u obzir, poništit ću jamčevinu.”

Sassoon je naveo da je SBF navodno tražio od svjedoka da izbrišu određene poruke i dokumente. Odvjetnik Bankman-Frieda, Mark Cohen, navodno je vršio pritisak na suca da dopusti SBF-u da nastavi s uvjetima jamčevine, navodeći potrebu za koordinacijom s odvjetničkim timom te je dodao da su svi navodi o zastrašivanju svjedoka stvar njegovog prijašnjeg suđenja u listopadu.

“Samo zato što je optuženi bio suptilniji od mafijaša ne znači da je to u redu. Dovoljno je da sud zaključi da je pritvor primjeren ako je malo vjerojatno da će se pridržavati svojih uvjeta jamčevine. Namjerava se umiješati u integritet suđenja”, navodno je rekao Sassoon.

Cohen je rekao da pravni tim SBF-a namjerava uložiti žalbu na presudu i pritisnuo Kaplana da do tada odgodi svoj nalog. Međutim, sudac je odbio zahtjev Bankman-Friedu odredio pritvor, vjerojatno u popravnoj ustanovi okruga Putnam. Nakon što suđenje u listopadu počne, SBF bi mogao biti premješten u Metropolitan Detention Center u Brooklynu. Iz sudnice je izveden s lisicama na rukama.

Inner City Press izvijestio je da su roditelji Bankman-Frieda možda bili prisutni na saslušanju. Kada nisu putovali u New York na sudske postupke, SBF je uglavnom bio ograničen na boravak u svom domu u Kaliforniji.

Bankman-Fried suočava se s 12 kaznenih prijava raspoređenih u dva suđenja zakazana za listopad 2023. i ožujak 2024. godine. Iako su tužitelji u srpnju najavili da planiraju odustati od optužbe u vezi s kršenjem zakona o financiranju kampanje zbog uvjeta sporazuma o izručenju s Bahamima, 8. kolovoza su rekli da će i dalje razmatrati navodnu shemu kao dio optužbe za prijevaru.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X