Satoshi posjeduje više od milijun Bitcoina?!

0

Nedavno izvješće Whale Alert-a, pružatelja usluga blockchaina praćenja i analitike, otkrilo je da je rudar poznat kao Patoshi izrudario više od 10.9 milijardi USD ili 1.125.150 BTC-a tijekom rane faze Bitcoina, kako bi zaštitio mrežu od 51%-tnog napada.

Potvrđeno je da je Patoshi anonimni kreator Bitcoin-a poznat kao Satoshi Nakamoto, a rani blokovi koje je izrudario Patoshi uključuju i prvu BTC transakciju Hall Finneyu, dobro poznatom programeru i ranom suradniku u razvoju Bitcoina.

Kako je otkriveno da je Patoshi ustvari Satoshi?

Whale Alert je uspio doći do ovog zaključka pregledom prethodnih istraživanja koja je proveo neovisni istraživač i kriptograf Sergio Lerner. Lerner je osmislio pojam Patoshi rudar kada je kriptografskim obrascem otkrio da je većina ranog rudarstva Bitcoina ostvario jedan entitet.

Izovr: Whale Alert – Patoshi Pattern

U gornjem grafikonu, Patoshi uzorak je vizualiziran i otkriva da se na pravim linijama koristi standardni Bitcoin rudarski softver, a isprekidane linije pripisuju se Patoshiju.

Ovaj isti obrazac omogućio je Whale Alertu da otkrije da je Patoshi rudar “prilagodio svoju brzinu između blokova” kako bi zadržao prosječno vrijeme za stvaranje bloka na 0,6 blokova po 10 minuta. Na temelju obrazaca koje je rudar ostavio na dijelu koda koji je pohranjen u svakom Bitcoin bloku, Whale Alert je također zaključio da je ova rana operacija rudarstva Bitcoina bila sastavljena od do 48 računala, a jedno od njih bilo je odgovorno za koordinaciju.

Zašto je Patoshi uzorak jedinstven?

Prema Whale Alert, dva su razloga za prilagodbu brzine, bilo da se vrijeme blokade zadrži blizu oznake od 10 minuta ili da se mreža zaštiti od 51%-tnog napada. Satoshi je zadržao svoj udio hash rate-a na stabilnih 60% dok je mreža rasla, a napad od 51% tada je bila glavna prijetnja za Bitcoin, kao što je to slučaj s novijim kripto valutama u posljednje vrijeme. Čini se vjerojatno da je Satoshi pokušavao zaštititi Bitcoin mrežu, ali kako je mreža rasla i postala manje sklona zlonamjernim napadima, smanjio je stopu stvaranja bloka na 1 blok u 10 minuta.

Mnogi analitičari vjeruju da je Satoshi prestao rudariti na bloku 54.316 nakon što je smatrao da je mreža dovoljno decentralizirana. Međutim, bilo je nekih nepravilnosti u kasnijim blokovima koji traju do svibnja 2010. (blok 112.500), ali trenutno nije moguće potvrditi da je tu sudjelovao Patoshi (Satoshi).

Hoće li Satoshi ikada prodavati svoje Bitcoine?

Postupci rudara Patoshija izgledaju pažljivo izračunati i usmjereni prema zaštiti mreže kako se globalni Bitcoin hash rate povećavao. Čini se malo vjerojatno da bi isti taj entitet želio prodati svoj udio Bitcoina jer bi to imalo loš učinak za Bitcoin mrežu. Whale Alert zaključno kaže:

“Vrijeme u koje je prestao rudariti, ponašanje u rudarstvu, sustavno smanjenje brzine rudarstva i nedostatak potrošnje snažno ukazuju na to da je Satoshi bio zainteresiran samo za rast i zaštitu mlade Bitcoin mreže. Bitcoin koji je rudario Patoshi možda je bio puki nusproizvod ovih napora i malo je vjerojatno da će se ostatak ikad potrošiti, mada ostaje pitanje zašto ih Satoshi u ovom slučaju nije jednostavno spalio (uništio). “

Prema programeru Bitcoin-a iz ranih dana, Satoshi se toliko bojao 51%-tnog napada da je čak imao i GPU minere spremne za obranu mreže, iako ih nije koristio da zadrži rudarstvo donekle uravnoteženo.

Lerner također vjeruje da akcije Patoshi rudara nisu motivirane financijskom dobiti, te je izjavio da “Satoshi nikada neće koristiti svoje Bitcoine!“.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X