SCAMMERI ucjenjuju projekte u ICO fazi i traže od njih novac

0

Prikupljanje sredstva ICO-om postalo je novi način pronalaska kapitala na tržištu i obilježilo 2017.-tu godinu, a dok se regulacije koje su prijeko potrebne još uvijek razrađuju zavisno od države do države, prevaranti su pronašli novi način kako iskoristiti kripto tržište.

Svaki put ostanemo negativno zadivljeni kreativnošću i idejama kojima se služe prevaranti u pronalasku novih žrtva na tržištu, a nakon što su se nebrojeno puta obrušili na javnost koja nije dovoljno educirana i tu iscrpili razne mogućnosti, ovoga puta krenuli su obrnutom strategijom.

Krenuli su u napade gdje ciljaju projekte koji se nalaze u ICO fazi te kroz društvene mreže šire negativne publikacije o projektu, čime odbijaju potencijalne investitore projekta, a da bi prestali sa svojom “kampanjom” ucjenjuju ta poduzeća i traže da ih ista isplate.

Žrtva ovakvog pokreta je i projekt Fire Lotto koji se na tržištu pojavio s idejom prve međunarodne lutrije bazirane na blockchainu, a samo u svojoj pre sale fazi prikupili su više od 5 milijuna dolara.

Fire Lotto dobio “velikodušnu ponudu”

Fire Lotto je primio prvi mail u kojem su se scammeri javili kako su do sada “napali” njihov Bitcointalk forum u kojem se promoviraju te da im ostavljaju negativne komentare koji neće proći nezapaženo od javnost.

Uz to su poručili da je ovaj napad organiziran od strane poduzeća koja će uskoro započeti svoj ICO koji je također povezan s lutrijom, a scammeri su u ovom slučaju ponudili Fire Lottu da otkupi ponudu navodnog konkurentnog poduzeća s kojim su oni sklopili dogovor oko širenja dezinformacija za 5 ETH.

Predstavnici Fire Lotta rekli su kako scammeri imaju domišljate ideje i da je njihov scenarij uvijek sličan:

Prvo pokrenu kampanju na društvenim mrežama i forumima kripto zajednice bitcointalka gdje iznose različite verzije istih optužbi za projekt, pritom napadaju članove projektnog tima, dovode u pitanje egzistenciju projekta, izmišljaju nepostojeće činjenice i time stvaraju nelagodan osjećaj onima koju su već investirali ili koji o tome razmišljaju.

Drugi dio scenarija jest slanje emaila voditeljima projekta ili kontaktiraju pojedinačnog člana projektnog tima, a u njemu traže nagradu kako bi zaustavili “kampanju mržnje” na društvenim kanalima. Koliko će tražiti varira o tome koliko su pohlepni, ali i koliko su dobro razradili priču oko toga da je cijeli projekt scam.

Scammeri su nakon širenja negativne publikacije na društvenim kanalima, pokušali napasti i web stranicu Fire Lotta, ali srećom ovo je završilo bezuspješno, a Fire Lottu su čak poslali dva projekta čiji su ICO potkopavali svojim prethodnim kampanjama:

Fire Lotto nije posustao na prijetnje

Nakon što Fire Lotto nije prihvatio njihovu “velikodušnu ponudu”  scammeri su poslali novi mail u kojem prijete Fire Lottu da će ih prijaviti policiji kako skupljaju sredstva za terorističke aktivnosti te da će to rezultirati brisanjem njihovog Bitcointalk foruma, a da će isto upozorenje poslati svim njihovim followerima na Twitteru i Facebooku.

Tim Fire Lotta odlučio je informirati svoju zajednicu o prevarantskom napadu koji ih je zadesio te ih tako upozoriti na ovu kampanju koja počiva na zavisti, nepoštovanju i ljubomori na tuđi uspjeh u poslovnom svijetu.

Reakcija prevaranata na ovu odluku Fire Lotta rezultirala je dodatnim angažmanom scammera koji su počeli slati i prijetnje administratorima projekta na Telegramu te povećali broj negativnih komentara na bitcointalku.

Za kraj Fire Lotto je poručio svim čitateljima da vjeruju službenim kanalima projekta u koje su investirali i da budu oprezni jer ovakvo iskustvo nije nimalo ugodno ni za voditelje projekta ni za investitore čija sredstva su u igri.

“Fire

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

 

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X