Scourge: Vitalik otkrio novu Ethereum fazu

0

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin dodao je novu fazu tehničkom planu Ethereuma – The Scourge, onu koja ima za cilj poboljšati otpornost na cenzuru i decentralizaciju Ethereum mreže.

Nove planove mreže Ethereum otkrio je Buterin u svojoj objavi na Twitteru 5. studenoga, u kojoj je predstavio Scourge u sada proširenoj tehničkoj karti koja se sastoji od 6 dijelova – Merge, Surge, Scourge, Verge, Purgea i Splurge.

Nakon prelaska Ethereuma na proof-of-stake (PoS) mrežu 15. rujna, Ethereum je bio u drugoj fazi – Surge – s ciljem dostizanja 100.000 transakcija u sekundi putem skupnih transakcija.

Ažurirana tehnička mapa sada će implementirati Scourge kao novu treću fazu, nakon koje će uslijediti prethodno poznate faze — Verge, Purge i Splurge.

Prema planu puta za Ethereum, cilj Scourgea je osigurati pouzdano i vjerodostojno neutralno uključivanje transakcija i izbjeći centralizaciju i druge rizike protokola koje donosi MEV.

Poziv suosnivača Ethereuma za “vjerodostojnije neutralnim” slojem konsenzusa dolazi jer je poznato da rudari iskorištavaju transakcije na Ethereum mreži u svoju korist.

Buterin je opisao vjerodostojno neutralan mehanizam kao mehanizam koji nikoga ne diskriminira.

Miner Extractable Value (MEV) događa se kada rudar ima prednost nad drugim sudionicima u mreži tako što odlučuje koje će se transakcije staviti u blok i kojim redoslijedom.

To rudarima omogućuje dupliciranje svih poslova iz mempoola i izvršavanje transakcija prije onih koji traže arbitražu ili bilo koga tko pokušava ostvariti profit.

Kao rezultat toga, Ethereum je postao povezan s višim stupnjem centralizacije i cenzure nakon spajanja.

Nakon prelaska mreže na PoS, postotak blokova usklađenih s Uredom za kontrolu strane imovine SAD-a (OFAC) dosegnuo je 3. studenoga 73% – brojku koju mnogi smatraju previsokom.

Osnivač The Daily Gwei YouTube kanala, Anthony Sassano, istaknuo je da je otpor cenzuri “važniji od skaliranja” u ovom trenutku.

Iako potpuni detalji o Scourgeu nisu otkriveni, suosnivač Ethereuma nedavno je predložio rješenje “Aukcije djelomičnih blokova” gdje se graditelju blokova daje samo pravo odlučivanja o nekom sadržaju bloka.

Buterin je također potvrdio ažuriranje Vergea, koje će sada uključivati ​​integraciju tehnologije Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge (SNARK) na Ethereum.

Dodavanje SNARK-ova će Ethereum mreži dodati prijeko potrebne značajke za očuvanje privatnosti, dok će i dalje omogućiti praćenje anonimnih transakcija.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X