SEC od 2013. kaznio kripto projekte s $2.3 milijarde

0

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) izdala je ukupno oko 2,35 milijardi dolara kazni protiv sudionika na tržištu digitalne imovine od 2013. prema izvješću Cornerstone Researcha od 19. siječnja.

Izvješće, SEC Cryptocurrency Enforcement: 2021 Update, pokazalo je da je SEC podnio ukupno 97 kaznenih radnji vrijednih 2,35 milijardi dolara između 2013. i kraja 2021. godine.

Pedeset osam od ukupno 97 su tužbe, a preostalih 39 upravni postupci. Od ukupno 2,35 milijardi dolara prikupljenih sudskim sporovima, 1,71 milijardu dolara naplaćeno je u parnicama, a 640 milijuna dolara u upravnim postupcima. Većina optuženih bili su kompanije koje su kažnjene s 1,86 milijardi dolara od ukupno 2,35 milijardi dolara. U međuvremenu, pojedincima je naplaćeno preostalih 490 milijuna dolara.

Iako je SEC dodijelio prvu novčanu kaznu u kripto sektoru u srpnju 2013., izvješće ističe da se parnice koje je pokrenuo SEC u kripto prostoru nisu započele do 2017. godine. Između 2013. i 2017. bilo je samo ukupno šest kripto slučajeva koje je pokrenuo SEC.

U 2021. Komisija je pokrenula 20 od ukupno 97 tužbi. Od njih 20 je 14 parničnih postupaka na saveznim sudovima u SAD-u i šest upravnih postupaka. Od ukupno 20 provedbenih radnji, 70% se odnosilo na prikupljanje sredstava (tipa ICO). U izvješću se navodi:

“Od 20 ovršnih radnji podnesenih 2021., 65% je navelo prijevaru, 80% navodno kršenje ponude neregistriranih vrijednosnih papira, a 55% je navelo oboje.”

Autorica izvješća Simona Mola napisala je u izjavi da bi nedavni udar SEC-a na kriptovalute mogao biti povezan s imenovanjem predsjednika SEC-a Garyja Genslera u travnju 2021.

“SEC je pokrenuo neke prve tužbe protiv platforme za kriptovalute, neregistrirane razmjene digitalne imovine i zajmodavca u DeFi sektoru . Također je nametnula jednu od najvećih novčanih kazni koje smo vidjeli u provedbi mjera vezanih uz ICO Telegrama”, napisala je.

Potpredsjednik Cornerstone Researcha Abe Chernin rekao je da možemo očekivati ​​nastavak ovih oštrih mjera u novoj godini.

“S obzirom na kontinuirani fokus SEC-a na ovaj prostor, 2022. možemo vidjeti daljnje ispitivanje određenih sudionika na tržištu kao što su DeFi platforme.”

U posljednjem tjednu prosinca 2021. Gensler je dodao novog člana osoblja Coreyja Frayera kako bi savjetovao agencijski nadzor nad kriptovalutama. To se dogodilo nakon vijesti da će Elad Roisman napustiti svoju poziciju člana uprave SEC-a. Elad je bila pro-crypto te je često nazivana “Crypto Mom”.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X