SEC sigurno neće zabraniti kriptovalute

0

Gary Gensler, čelnik američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) potvrdio je da njegova agencija nema ovlaštenja niti namjere zabraniti kriptovalute.

Odgovarajući na pitanja tijekom rasprave Odbora Predstavničkog doma za financijske usluge 5. listopada, Gensler je naglasio da zabrana kriptovaluta ne spada u mandat SEC-a, rekavši: “Ta odluka bi bila na Kongresu.”

“Pitanje je kako ćemo ovo područje ugraditi u zaštitu ulagača koju imamo, a također radimo s bankovnim regulatorima i drugima. Treba vidjeti kako osigurati da Ministarstvo financija to ima u okviru borbe protiv pranja novca i poštivanja poreza”, rekao je Gensler.

SEC se fokusira na stablecoine

Gensler je također istaknuo da bi problemi financijske stabilnosti kod stablecoina mogli postati prioritet agencije. Predstavnik Patrick McHenry se tijekom rasprave osvrnuo na stav SEC-a u vezi s digitalnom imovinom pod vodstvom Genslera, optuživši šefa SEC-a da nije postupio u skladu s “dugogodišnjom praksom agencije”.

“Neki od vaših komentara koje ste dali izazvali su pitanja na tržištu i učinili stvari manje nego jasnima. Naizgled ste izdali improvizirane napomene koje su pokrenule tržište, a zanemarili ste donošenje pravila dajući izjavu bez valjanog postupka, a u biti ste oštetili američke investitore.”

Gensler je odgovorio da SEC slijedi Zakon o administrativnim procedurama. McHenry je također citirao komentare koje je Gensler dao Odboru 2019. godine dok je predavao na MIT-u u kojima je kritizirao prošle akcije SEC-a o klasifikaciji Bitcoina i Ethera kao robe.

Na pitanje o njegovim trenutnim stavovima o tom pitanju, Gensler je izjavio: „Neću ulaziti u raspravu o pojedinim tokenima, ali mislim da su zakoni o vrijednosnim papirima sasvim jasni – ako skupljate novac […] i ulagači […] imaju razumna očekivanja o dobiti na temelju napora drugih, što se uklapa u zakon o vrijednosnim papirima.”

Saslušanje je održano istog dana kada je McHenry predložio Zakon o jasnoći digitalnih tokena iz 2021. godine, koji se uvelike oslanja na prijedlog o “safe harboru” koji je iznijela SEC-ova pro-crypto povjerenica Hester Peirce u veljači 2020. godine.

Tijekom rasprave, McHenry je upitao Genslera je li odvojio vrijeme da pregleda Peirceov prijedlog. Dok je Gensler izbjegavao odgovoriti je li konkretno pregledao Peirceov prijedlog:

“Povjerenica Peirce i ja razgovarali smo o njezinim razmišljanjima oko potencijalnog safe harbora. Mislim da je izazov za američku javnost to što ako ne nadgledamo ovo tržište i ne uvedemo zaštitu ulagača, ljudi će nastradati. ”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X