SEC tuži izvršnog direktora Binancea zbog kršenja pravila o vrijednosnim papirima

0

Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a tužila je u ponedjeljak kripto burzu Binance Holdings Ltd., operativnu kompaniju za Binance.US i njenog glavnog izvršnog direktora CZ Zhaoa zbog kršenja federalnih zakona o vrijednosnim papirima i davanja lažnih izjava ulagačima.

Najnoviji udar na kripto industriju

“Naš tim je u pripravnosti i osigurava da sustavi rade ispravno, što uključuje isplate i depozite”, objavio je Zhao na Twitteru. Objavit ćemo odgovor kada vidimo ovu tužbu. Još uvijek ga nismo dobili. Mediji dobivaju informacije prije nas.”

Binance, Binance.US i CZ nudili su neregistrirane vrijednosne papire široj javnosti u obliku BNB tokena i BUSD stablecoina povezanog s Binanceom, stoji u tužbi, kojoj se također navodi da je Binanceova usluga za ulaganje prekršila zakon o vrijednosnim papirima.

Postoje slične optužbe protiv BAM Tradinga, operativne tvrtke za Binance.US, kao i samog Binancea, uključujući neuspjeh da se registriraju kao klirinška depozitarna agencija, neuspjeh da se registriraju kao broker te neuspjeh da se registriraju kao burza. SEC je također tvrdio da je Binance dopustio miješanje sredstava klijenata, da je CZ “potajno” kontrolirao Binance.US i da je subjekt u vlasništvu i pod upravom CZ-a napuhavao volumen trgovanja Binance.US-a.

Tužba je također više puta tvrdila da je Binance dopustio osobama iz SAD-a (što znači građanima SAD-a ili ljudima koji žive u SAD-u) da trguju na njegovoj platformi, unatoč tome što je rekao da nije.

“Kada je platforma Binance.US pokrenuta 2019., Binance je objavio da provodi kontrole za blokiranje američkih kupaca s platforme Binance.com. U stvarnosti, Binance je učinio suprotno. Zhao je uputio Binance da pomogne određenim američkim klijentima visoke vrijednosti u zaobilaženju te kontrole i to potajno jer, kao što je i sam Zhao priznao, Binance nije želio ‘snositi odgovornost’ za te radnje.”

SEC je također naveo da su niz drugih tokena, uključujući izvorne coine za Solanu (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Coti (COTI) i Algorand blockchains (ALGO), Filecoin mrežu (FIL), Cosmos hub (ATOM), Sandbox platforma (SAND), Axie infinity (AXS) i Decentraland (MANA), vrijednosni papiri.
Binanceov glavni službenik za usklađenost rekao je drugom zaposleniku 2018. da “rade kao nelicencirana burza vrijednosnih papira u SAD-u”, stoji u tužbi.

Izbjegavanje propisa

Dio tužbe SEC-a poziva se na takozvane “Tai Chi” dokumente, o kojima je Forbes izvorno izvijestio 2020., a koji su se činili planom da Binance službeno izađe iz SAD-a, a da i dalje ostane prisutan putem podružnice.

U tužbi se citiraju zaposlenici Binancea koji raspravljaju o načinima da se američkim korisnicima omogući trgovanje na binance.com.

Također je zabrinjavajuće to što je Binance imao pristup novčanicima i imovini Binance.US-a te je imao pristup skrbničkim alatima i privatnim ključevima američkog entiteta, tvrdi SEC.

Tvrtka je također koristila market makere, posebno Merit Peak i Sigma Chain, kako bi povećala obujam trgovanja na Binance.US. To je stvorilo sukobe interesa između CZ i kupaca Binance.US-a.

“Kako bi stvorio i održao likvidnost na platformi Binance.US, BAM Trading angažirao je tvrtke za stvaranje tržišta i druge institucije, često nudeći niske naknade kao poticaje. Zhao i Binance bili su blisko uključeni u ove aktivnosti, što je Zhaove financijske interese stavilo u sukob s interesima kupaca koji trguju na platformi koju je on kontrolirao”, istaknuo je SEC.

Kazne

SEC nastoji zaustaviti Binance, Binance.US i “svakog od njihovih agenata” u nastavku kršenja saveznih zakona, oduzeti bilo koju “nezakonito stečenu dobit”, blokirati optužene da djeluju kao neregistrirani brokeri, klirinške agencije ili kripto burze.

SEC također želi zabraniti CZ-u da bude dužnosnik ili direktor bilo kojeg izdavatelja vrijednosnih papira i blokirati Binance, Binance.US i CZ Zhaoa da sudjeluju ili trguju bilo kojim vrijednosnim papirima, “uključujući vrijednosne papire kripto imovine”.

Cijena Bitcoina je pala nakon ove vijesti. Cijena je pala za 2,6% prema CoinMarketCap-u. Pad cijene zaustavio se na 25.412 dolara. Cijena Bitcoina u vrijeme pisanja ovog teksta je oko 25.700 USD.

Izvor: Coindesk

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X