SEC tuži Ripple i njegove vlasnike!

0

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) poduzela je pravne mjere protiv Ripplea, kao i protiv izvršnog direktora Brada Garlinghousea i suosnivača Christiana Larsena.

Zašto SEC tuži Ripple?

U optužbama podnesenim danas pred saveznim okružnim sudom na Manhattanu, komisija navodi da je XRP token klasificiran kao vrijednosni papir i optužuje Ripplea i dvojicu rukovoditelja da su prikupili više od 1,3 milijarde dolara putem “neregistrirane, trajne ponude vrijednosnih papira za digitalnu imovinu” investitorima koja je započela 2013 godine. SEC nadalje tvrdi da je Ripple distribuirao XRP za “usluge rada i market makinga” te da Garlinghouse i Larsen nisu uspjeli registrirati svoju osobnu prodaju XRP-a, koja se procjenjuje na 600 milijuna dolara.

“[Te su radnje] potencijalnim kupcima oduzele odgovarajuće podatke o poslovanju XRP-a i Ripple-a i druge važne dugogodišnje zaštite koje su temeljne za naš robusni sustav javnog tržišta”, rekla je Stephanie Avakian, direktorica Odjela za provedbu SEC-a.

Prema propisima SEC-a, pojedinci i kripto tvrtke moraju registrirati svoje ponude tokena, izričito kod SEC-a ako su tokeni vrijednosni papiri. Međutim, koji se tokeni kvalificiraju kao vrijednosni papiri, ostaje izuzetno sporna tema. Kripto industrija već dugo čeka na razjašnjenje iz SEC-a ili novog zakonodavstvenog tijela na tu temu.

U međuvremenu, SEC je izjavio da Garlinghouse i Larsen nisu registrirati XRP koji je poslužio kao ulaganje u Ripple kompaniju i kod osobne prodaje. Firma i njezina dva čelnika mogli bi se suočiti s gubljenjem svoje zarade kao i građanskim kaznama.

Kako tužba utječe na ovu kriptovalutu?

Vijest o nadolazećoj tužbi SEC-a objavljena je jučer, uzrokujući nagli pad cijene XRP-a. U vrijeme pisanja članka token se procjenjuje na 0,35 dolara, a u zadnjih 24 sata vrijednost mu je pala za 25%. Garlinghouse se oglasio na Twitteru, rekavši da je SEC “glasao za napad na kripto”.

SEC radi suprotno od poticanja inovacija “ovdje u SAD-u”, rekao je Garlinghouse pozivajući se na FinHub komisiju koja je najavila da će postati samostalni ured koji bi trebao biti ovlašten za kripto projekte početkom ovog mjeseca. 

Član uprave Ripple i izvršni direktor SBI Holdings, Yoshitaka Kitao, rekao je da je “optimističan da će Ripple prevladati u konačnoj presudi“. Kitao je izjavio kako vjeruje da je japanski financijski regulator “već jasno stavio do znanja da XRP nije vrijednosni papir” i da očekuje sličan rezultat od američkih regulatora.

David Schwartz, glavni tehnološki direktor Ripplea, naizgled je imao manje nade od Kitaoa kada je odgovarao na optužbe na Twitteru:

“Sjedinjene Države jedna su od rijetkih zemalja u kojoj će se regulatori, nakon godina vašeg djelovanja u cijelom svijetu i čestog ažuriranja o svemu što radite, okrenuti i reći vam da ste trebali znati da kršite desetljeća stare zakone cijelo vrijeme.”

Garlinghouse je sinoć najavio predstojeću akciju SEC-a. U studenom je rekao da, budući da je većina RippleNetovih kupaca sa sjedištem izvan Sjedinjenih Država, oznaka vrijednosnih papira neće nužno negativno utjecati na osnovno poslovanje tvrtke. Ranije ove godine Larsen je rekao da Ripple razmišlja o preseljenju izvan SAD-a usred sve veće frustracije zbog nedostatka jasnih regulacija.

Mislite li da će tužba SEC-a znatno unazaditi Ripple?

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X