Šef Hanfe poziva na regulaciju kriptovaluta

0

Tema regulacija kriptovaluta dobila je zamaha tijekom 2017. kada je Bitcoin prvi puta dosegao razinu od 20.000 dolara. Od tada se radi na regulacijama, a u trenutnoj situaciji kada je Bitcoin opet blizu svoje najviše razine, ta je tema sve češća.

Tako je 25. studenog šef Hanfe, Ante Žigman, u Zagrebu pred više od dvjesto financijaša iz Hrvatske, što fizički, što virtualno prisutnih na konferenciji F2 – Future of Fintech pričao o potrebi za regulacijom kriptovaluta. Ovo je prva izjava hrvatskog državnog dužnosnika u kojoj je komentirana cijena Bitcoina, a ta pojava nije česta ni u EU.

Kako je šef Hanfe prokomentirao cijenu Bitcoina?

Žigman je prvo komentirao cijenu Bitcoina koja je narasla na 122.300 kuna, čime je skočila za 75% u odnosu na vrijednost koju je imala krajem rujna. I dok internetom kruže razne teorije zašto je tako, Žigman je to ilustrirao grafom koji prikazuje dostupnost druge najpopularnije kriptovalute, Ethereuma, na kripto burzama, gdje se ona može slobodno kupiti, i zaključanih ethereuma, koje su njihovi vlasnici uložili kroz pametni ugovor u yield farming kroz koji očekuju ogromne prinose. Sve o jednom od najvrućih trendova na kripto tržištu, yield farmingu, saznajte ovdje.

Ovo je klasičan primjer ponude i potražnje, a kako se dostupna količina Ethereuma na tržištu smanjila zbog njegovog zaključavanja, cijena se povećala zbog iste ili više potražnje.

Šef Hanfe naglasio je kako u kripto tržište ulazi sve više velikih financijskih igrača, na primjer, jedan od najcjenjenijih menadžera hedge fondova Stanley Druckenmiller, postao je posljednji milijarder koji je javno otkrio svoje ulaganje u Bitcoin. Od ukupnih ulaganja u EU, 4% se ulaže u kripto tržište, što nije beznačajno. Upravo zbog ovoga Žigman smatra kako su regulacije prijeko potrebne.

Hrvatska će tražiti blaže regulacije

Za nas je bitna informacija da će se, navodi Žigman, Hrvatska oštro založiti da se nova regulativa EU za digitalno tržište, koja uključuje stroža pravila za pružanje financijskih usluga na teritoriju drugih članica i uvođenje potpune regulacije kripto tržišta, ublaži za Hrvatsku. Ovo bi otvorilo brojne prilike za razvoj ove relativno nove industrije u Hrvatskoj, Također je bitno naglasiti da ipak treba pronaći ravnotežu između regulative i poduzetničke slobode zbog razvoja inovacija.

“Mi ćemo kao Hanfa pokušati izdvojiti hrvatske izdavatelje tokena da nemaju isto opterećenje kao najveći igrači, da za male izdavatelje i male ekonomije ne budu isti zahtjevi kao i za velike. Isto je i s novim prekograničnim zahtjevima koji se stavljaju pred sve te financijske igrače jer nama kao maloj ekonomiji to ne odgovara i tražimo proporcionalnost ne samo po veličini, nego i opsegu usluga koji se pruža. Ne može jedan Microsoft i Google biti isto tretiran kao malo osiguravajuće društvo ili neki drugi subjekt iz neke manje zemlje Unije”, ističe Žigman.

Jedna hrvatska kompanija je kapital već prikupljala putem tokena. Jedan od naših najpoznatijih poduzetnika, Mate Rimac, za tvrtku Greyp Bikes prikupljao je kapital kroz izdavanje tokena. EU regulatorima to je bilo problematično jer regulacije još nisu točno definirane.

Kripto regulacije morat će biti uvedene ako regulatori žele imati kontrolu nad izdavanjem tokena od strane kompanija. One bi se trebale odrediti i uvesti relativno brzo jer Facebookova Libra planira lansiranje početkom 2021. godine, a znamo da su mnoge EU države protiv toga.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X