Shift Money: Budućnost pripada tehnologiji

0

U Zagrebu je završilo treće izdanje Shift Money konferencije, najznačajnije regionalno događanje iz svijeta financijskih tehnologija.

Fintech konferencija Shift Money okupila je stručnjake i lidere iz Hrvatske i svijeta koji su uživo i virtualno, kroz različita predavanja, panele i radionice, podijelili svoja znanja i raspravljali o novim trendovima te budućnosti novca i financija u vezi s tehnologijom. 

Na prvom danu konferencije, uvodnu riječ sudionicima uputio je organizator Ivan Burazin (Shift), a programski dio otvorio je Krešo Zmak iz Infobipa predavanjem o interakciji s korisnicima u kontekstu fintecha.

Jedan od govornika bio je i Boris Vujčić, Guverner Hrvatske narodne banke, koji je podijelio svoja razmišljanja o novim tehnologijama i kriptovalutama.

“Jedan od ključnih izazova za banke, kao tradicionalnih financijskih institucija, jest njihov odgovor na povećanu digitalizaciju i rastuću konkurenciju FinTech tvrtki”, istaknuo je Guverner HNB-a. 

U dinamičnom razgovoru s predsjednicom uprave Raiffeisen banke Lianom Keserić, Nikola Pavešić (Nikkei) raspravljao je o inovacijama i benefitima koje donosi digitalizacija, načinima na koje se tradicionalni bankarski sektor prilagođava promjenama i pozicioniranju banaka u digitalnoj budućnosti.

„Izuzetno me vesele tehnološke inovacije, ali još me više veseli kada ta inovacija riješi nešto što je mojem klijentu ili mojem kolegi prepreka ili izazov. Uloga banke danas se mijenja i na nama je što jednostavnije povezati ljude s njihovim novcem te im omogućiti lakše upravljanje njime“, izjavila je predsjednica Uprave Raiffeisen Banke Liana Keserić.

Implementacija novih tehnoloških rješenja

Posebno zanimljivo predavanje na temu “O svijetu usred i nakon pandemije COVID-19 virusa” održao je Vuk Vuković (Oraclum Intelligence Solutions). Vuković je govorio o promjenama u radnom okruženju, navikama potrošača i implementaciji novih tehnoloških rješenja kao trendovima na koje će se društvo morati adaptirati u sljedećih 12 do 18 mjeseci.

Osim predavanja i panela iz područja financijskih tehnologija, održano je i finale Elevator Lab Challengea, regionalnog fintech natjecanja. Izabrani timovi iz Hrvatske, BiH i Srbije pred stručnjacima iz industrije predstavili su svoje inovacije u području financijskih tehnologija.

Laureatom ovogodišnjeg izdanja ELC-a proglašen je IPification, napredno i najsigurnije rješenje prilikom registriranja, prijavljivanja i verifikacije transakcija. 

Drugi dan konferencije obilježilo je predavanje svjetski poznatog zagovornika kriptovaluta i najzvučnijeg imena ovogodišnje konferencije, Tima Drapera. Američki investitor održao je zanimljivo predavanje o budućnosti kriptovaluta i blockchain tehnologije te pokušao odgovoriti na pitanje hoće li ovi koncepti postati dijelom financijskog mainstreama. 

Zatim je uslijedilo izlaganje Lennartaa Koopmansa (Magnius), koji je govorio o promjenama u samom konceptu pružatelja platnih usluga (PSP) te panel u kojem su sudionici iz različitih segmenata privatnog sektora, ali i regulatornih tijela, razgovarali o tome koliko je veličina tržišta faktor u poslovnom uspjehu, odnosno koje su prednosti manjih ekosustava u svijetu financija i tehnologije.

Suradnja fintech inovatora i tradicionalnih banaka

Dubravko Martinić (Serengeti) ispričao je svoju priču o (ne)mogućoj misiji u svijetu core bankinga, nakon čega se održala zanimljiva panel rasprava predstavnika banaka, osiguranja i fintech startupa o tome hoće li budućnost obilježiti antagonizam ili suradnja između fintech inovatora i tradicionalnih subjekata bankarskog sustava. 

Tina Mirčeta, voditeljica poslovnog razvoja u Mastercardu, iznijela je svoj osvrt globalne trendove u platnom prometu te istaknula da je pandemija donijela ubrzanu digitalizaciju i digitalnu transformaciju.

“Ako se s procesom postupa odgovorno, digitalizacija financija, podjednako za pojedince i tvrtke, može utjecati na smanjenje njihovih troškova, omogućiti im lakši pristup novim tržištima, ali i dovesti do novih mogućnosti, olakšavajući oporavak u post-covid svijetu”, istaknula je Mirčeta.

Programski dio konferencije završio je predavanjem Michaela Pötschera (Bitpanda), svojevrsnim osvrtom na godinu koja je iza nas, uz poseban naglasak na promjene u investicijskim navikama.

Unatoč ograničenom broju posjetitelja, impresivan trud uložen u produkciju događanja rezultirao je dobrom atmosferom.

Svi sadržaji emitirani su uživo na online platformi Singapore FinTech Festivala, čime je omogućeno da preko 60.000 sudionika SFF-a iz svih dijelova svijeta uspješno prati događanja iz Zagreba.

S veseljem očekujemo 2021. i četvrto izdanje Shift Money konferencije!

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X