Može li blockchain poboljšati energetski sektor?

0
Električna energija je trenutno najvažniji svjetski izvor energije. Nažalost, sve veća potrošnja i potražnja za električnom energijom je uzrokovana globalnim rastom stanovništva, a to povećanje njezine potrošnje bi moglo ugroziti kvalitetu života ljudi i to već u bližoj budućnosti.

Električna energija postaje sve skuplja

Cijena električne energije nikada nije bila veća, a s povećanom potražnjom se nerijetko događa da se mreža preoptereti te to uzrokuje nestabilnost cjelokupne mreže. Kao rezultat ovoga opterećenja, kompanije koje proizvode električnu energiju trebaju povećati svoju proizvodnju, a uz to im rastu troškovi pa povećavaju i cijenu energije.
Povećanje proizvodnje električne energije utječe na potrošače, ali ne samo na njih, također utječe i na okoliš. Uzmemo li u obzir da uskoro dolazi vrijeme ekološki prihvatljivih električnih vozila, dodatno će se povećati potražnja za ovakvim oblikom energije. Time će se u jednu ruku smanjiti zagađenje okoliša, ali će se pogoršati na drugoj strani.
Drugi ključni problem je nepouzdanost izvora energije. Na primjer, solarne i vjetroelektrane proizvode električnu energiju samo kada je vrijeme za to povoljno, što često uzrokuje manjkavost energije u mreži. Osim toga, nije dobro ni kada je vrijeme idealno za proizvodnju ali potražnja nije dovoljna velika da bi se sva proizvedena energija moglo iskoristiti.

Primjenom blockchaina do rješenja?

Prekomjerni resursi propadaju ako se ne koriste, a najsuvremenija tehnologija ne omogućuje povoljnu pohranu viška električne energije. No, sada je u igru došao blockchain.
Već postoje neki projekti koji se konkretno odnose na ove probleme, ali još niti jedan od njih nije došao do šire upotrebe da bi mogao napraviti neku promjenu u industriji. Tako sada imamo WePower i Power Ledger, super projekti koji su u development fazi. Uz njih se pojavila i Robotina, odnosno kompanija koja radi u energetskom sektoru već više od 2 desetljeća, a sada dolaze sa svojim rješenjem za navedene probleme. Naravno da govorimo o projektu iz regije, odnosno iz susjedne Slovenije.

Slovenski blockchain projekt na tragu rješenju

Ovaj slovenski projekt je zapravo IoT platforma koja kombinira nekoliko tehnologije, a radi se o umjetnoj inteligenciji, IoT, te o blockchainu. Kombinacijom ovih suvremenih tehnologija rade na rješenju koje će smanjiti nepotrebno korištenje električne energije, smanjiti troškove te optimizirati funkcionalnost i stabilnost električne mreže.

Njihov sustav mjeri potrošnju energije i upotrebu svih elektroničkih uređaja, temeljem kojih shvati navike potrošača. Ovi podaci se prikupljaju potpuno anonimno, ali se dijele operaterima mreže i distributerima energije kako bi mogli racionalizirati alokaciju električne energije koja je potrebna u mreži. Ovaj proces je automatiziran i srž njegovog funkcioniranja je u blockchain tehnologiji.

“Ovo je samo mali korak u cijeloj prići. Robotina je kompanija koja već sada ima dugu uspješnu povijest i vrlo ambiciozni cilj: postati vodeći ponuđivač rješenje za pametno energetsko upravljanje na svijetu.” Robotina

Realna primjena blockchaina

Među mnoštvom ICOa i drugih blockchain projekata koji se javljaju na dnevnoj bazi, uvijek postoji nekoliko projekata koji odstupaju od ostalih. Mnogi od njih imaju tokene samo iz razloga da dobiju argument za ICO kampanjom, no tokenizacija im samo zakomplicira poslovanje umjesto da ga olakša.

Nažalost takvih je projekata mnogo, a mi se nadamo da će projekti kao što je Robotina ugledati svjetlo dana i pokazati cijelom svijetu da u ovoj industriji postoji izvanredna tehnologija, a to nije samo Bitcoin.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X