DEX na Solani preuzima kontrolu nad whale novčanikom

0

U nedjelju se DeFi sektor ponovno našao pod kritikama nakon što je Solend, popularni DeFi protokol o Solani (SOL), sastavio hitan governance prijedlog koji se odnosi na jedan od whale novčanika koji je u opasnosti od likvidacije.

Prijedlog, nazvan “SLND1: Ublažite rizik od whaleova”, iznenada je pokrenut u nedjelju bez najave, a glasovanje je završeno s ocjenom odobravanja od 97%. Skandal dolazi nakon prošlotjednog iznenadnog otpuštanja Coinbasea i BlockFi-ja te debakla likvidacije Three Arrows Capitala. Dodatno na metež neočekivane volatilnosti i tržišnih rasprodaja, brze promjene navodne decentralizirane autonomne organizacije ili DAO-a, pokazuju da kripto nije tako “decentraliziran” kao što su njegovi korisnici možda mislili.

Detalji prijedloga uključuju adresu whaleovog novčanika i dublje informacije o tome zašto je ovaj račun uzrokovao probleme za Solend. Dio glavnog problema je taj da je ovaj veliki račun koji je pred likvidacijom što bi opteretilo Solend i njegove korisnike.

Prema prijedlogu, “Ako SOL padne na 22,30 USD, whaleov račun postaje likvidiran za do 20% njihovih zajmova (21 milijuna USD).” Cilj prijedloga je preuzeti kontrolu nad računom whalea i provesti likvidaciju putem OTC transakcije.

Odmah nakon prijedloga uslijedile su kritike s Twittera kao i obično. Argumenti uključuju štetu koju bi ovaj potez mogao prouzročiti cjelokupnoj slici DeFi-ja. Preuzimanje kontrole nad jednim od Solendovih novčanika znači da temeljna načela DeFi-ja padaju u vodu. Ovaj potez također ostavlja mrlju na Solendovoj sposobnosti da upravlja svojim kolateralom.

Kao što je istaknuo Emin Gün Sirer, osnivač i izvršni direktor Ava Labsa, dodatne posljedice ovog poteza mogle bi uključivati ​​kaskadne likvidacije u order booku decentralizirane burze (DEX) ako cijena Solana tokena padne prenisko.

Možda se višestruke pukotine u kripto ekosustavu počinju otkrivati ​​kroz hitne, prisilne i manipulirane odluke donesene u žurbi. Preuzimanje kontrole nad DeFi novčanicima daleko su od plemenitih ideja koje su temelj kripto kulture decentralizacije i takvi potezi će vjerojatno donijeti daljnje kritike i ismijavanje u sektoru.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X