Sportski fanovi ludi za fan tokenima svojih klubova

0

Blockchain i kriptovalute, iako relativno mlada tehnologija, polako pronalaze svoj put u velik broj “starih” i etabliranih industrija. Već možemo vidjeti kako blockchain ima značajan utjecaj na svijet putem inovacija u financijskoj industriji, opskrbnom lancu te ostalim industrijama ključnim za funkcioniranje modernog načina života. Osim ovih krucijalnih industrija, blockchain svoj utjecaj pokazuje i u zabavnoj industriji, a fan tokeni su jedan od najnovijih “hitova” na tržištu. Saznajte sve o ovoj temi u našem današnjem članku.

Što je Chiliz?

Chiliz ($ CHZ) je ERC20 utility token na Ethereum blockchainu koji služi kao digitalna valuta za platformu chiliZ i Socios.com. Pokretanjem ove platforme, zajedno s ostalim sportskim blockchain pothvatima, pojavila se nova kategorija tokena, “Fan Token”. Chiliz okuplja klupske partnere koji na njihovoj platformi Socios.com provode Ponudu fan tokena (FTO). Obožavatelji moraju kupiti CHZ putem kripto burze kako bi stekli fan tokene. Ovi tokeni, koji su specifični za tim ili klub, digitalna su imovina koja omogućuje pristup kriptiranoj knjizi glasovanja i vlasništva nad članskim pravima.

Vlasništvo nudi navijačima mogućnost sudjelovanja u odlukama koje vode navijači putem mobilne platforme za glasanje, a služi i kao ulaznica u siguran, ekskluzivni uži krug obožavatelja, sa zajedničkim strastima i uvjerenjima. Što više navijača, što drže više tokena, imaju više prava glasa, veću razinu fan ratinga, a ovo se potiče kroz različite razine nagrađivanja dok ne dobiju pristup najvećim VIP pogodnostima koje se nude.
Nogometni i ostali sportski (i esport) klubovi namjeravaju koristiti Socios.com kao dio strategije angažiranja navijača kako bi nastavili graditi svoje globalne navijačke baze, posebno u Aziji, gdje zajednica navijača nogometa bilježi izuzetan rast.

Platforma za povezivanje klubova i navijača – Socios

Socios.com je platforma u vlasništvu ChiliZa. Povezuje klubove s njihovim navijačkim bazama, osiguravajući dodatne izvore prihoda koji su digitalni, sigurni, transparentni i u potpunosti povezani sa stvarnim navijačkim iskustvom.

Ova platforma koja omogućuje povećanje angažmana obožavatelja izgrađena je od temelja na infrastrukturi Chiliz blockchaina i koristi $CHZ kao ekskluzivnu valutu na platformi. Socios.com omogućuje obožavateljima da kupuju brendirane fan tokene od nekih najvećih i najpoznatijih sportskih timova na svijetu, uključujući: FC Barcelona, Juventus, Paris Saint-Germain, AS Roma, Galatasaray, Atlético de Madrid te organizacija poput UFC, PFL i ostalih.

Fan tokeni kupljeni na Socios.com omogućuju korisnicima da utječu na svoje timove putem glasanja i postanu podobni za nagrade i priznanja na temelju angažmana. Svi navijački tokeni izdani su pomoću Chiliz blockchaina, a svo glasanje na platformi izvršava se kao niz pametnih ugovora koji se provlače kroz Chiliz blockchain.

Stake-ing ChiliZ tokena – LockerRoom

Stakeing je posebno popularan u kripto industriji u zadnje vrijeme. Chiliz ima poseban sustav stakeanja tokena, kroz LockerRoom. Lockeri rade na isti način kao i ponude fan tokena (FTO). Da biste založili svoje Chiliz tokene, jednostavno kliknete na jedan od Lockera i upotrijebite $ CHZ za kupnju.

Ovo vam daje poseban benefit. Posjedovanje tokena u određenom Lockeru bit će jedini način da osigurate da ćete dobiti nove fan tokene po osnovnoj (početnoj) cijeni za potencijalni novi fan token.

Tokeni u Lockeru strogo će se prodavati po principu “tko prvi, njegova djevojka”. To će i dalje biti slučaj ako je konačna ponuda tokena koju utvrdi potencijalni partnerski klub niža od navedene i ako se FTO odvije tijekom 120-dnevnog perioda, koliko traje Locker. Na primjer, smatrate da će vaš omiljeni klub izdati fan token na Socios platformi u idućih 120 dana. Zatim založite svoje Chiliz tokene u taj Locker te osim što ćete te tokene dobiti po zagarantiranoj početnoj cijeni, osiguravate i dodatne pogodnosti.

Bonus za „ulog“: Ako stakeate Chiliz tokene koji zatim postaju službeni navijački žetoni, dobit ćete i bonus od 30% APY (godišnjeg prinosa) na $CHZ token. Ti tokeni bit će vraćeni na vaš Socios.com račun. Odnosno, ostvarit ćete prinos od 10% tijekom 120 dana. Ako se potencijalni partnerski klub odluči izdati fan tokene na Socios.com, Locker tokeni pretvaraju se u službene navijačke žetone u omjeru 1: 1.

Lockeri će zamijeniti FTO-ove za ove potencijalne partnerske klubove, što znači da čim klub pokrene svoj navijački žeton, započet će trgovanje i cijenu će odrediti tržište. Ako se potencijalni partnerski klub odluči protiv pokretanja fan tokena, korisnici koji su stakeali tokene dobit će povrat u Chiliz stakeanim tokenima na njihov Socios.com račun nakon što istekne 120-dnevni rok.

Kako su performirali fan tokeni na tržištu

Iako su mnogi očekivali da nitko neće kupovati fan tokene jer nisu klasičan dio kripto asortimana, ovaj tip tokena iznenadio je tržište. Token nogometnog kluba Barcelona narastao je za 200% u prvih 5 minuta trgovanja na chiliZ.net-u. Volumen trgovanja za $BAR dosegao je milijun dolara u prvih 6 minuta. Potražnja tijekom “flash” prodaje od 600.000 američkih dolara u BAR tokenima, koja se odvijala u aplikacijama za glasanje i nagrađivanje obožavatelja “Socios.com” i “Chiliz.net”, premašila je ukupnu ponudu tokena za pet puta (6 milijuna dolara). $BAR tokenom se sada trguje po cijeni od oko 10,31 $. Početna cijena ovog tokena bila je 2 EUR, što znači da je ostvario rast od oko 500%. Još jedna od uspješnica je Juventus fan token. Ovo je prvi token izlistan na chiliZ platformi. Također je prodavan po početnoj cijeni od 2 EUR, a trenutna cijena je 8.14$.

Perspektiva Chiliz tokena

Chiliz je doživio izvanredan period rasta od početnog prikupljanja 60 milijuna dolara kroz privatni plasman u 2018. godini. Tvrtka sada ima 65+ partnerskih klubova, koji obuhvaćaju 24 različite nacionalnosti te razne discipline. Chiliz.net je dostupan na sedam različitih jezika, uključujući: korejski, kineski, japanski, vijetnamski, tajlandski, turski i engleski.

Mnogi smatraju da je Chiliz veoma perspektivan jer ima first mover advantage na kripto tržištu fan tokena. CHZ možete kupiti na Bitcoin Storeu!

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X