Sprema li se jeziva zima za Bitcoin?

0

Bitcoin raste, ostale kripto valute rastu, svi žele posjedovati Bitcoine, ali ne treba zanemariti prošlost i prisjetiti se prijašnjih godina kada se identična situacija prvi puta dogodila. Što ako se prošlost ponovi, hoćemo li uskoro ponovno osjetiti kripto zimu?

Povezanost sa jezivom zimom 2013

Posljednjih godinu dana svi počinju kupovati Bitcoine, sve medijske naslovnice su popunjene s člancima o Bitcoinu, ICO-u i investiranju u kriptovalute. Cijena je višestruko porasla od početka godine do trenutka pisanja ovoga članka, svi su sretni i zadovoljni jer su zaradili ulaganjem.

Ono što je jezivo u cijeloj ovoj priči je povezanost s 2013-tom, kada se isto to događalo, te je Bitcoin porastao sa $13 na u to vrijeme rekordnih $1200.

Iako je tada povećanje bilo postotno daleko veće nego što se to trenutno događa ali ne treba zanemariti činjenicu da postoji šansa kako će 2018-ta krenuti nizvodno jednako kao što je to bilo ne tako davne 2014-te.

Vrijeme je drugačije

Kada se radi usporedba s 2013-tom, uglavnom se zaključuje da je ovoga puta drugačije. Za razliku od zadnjeg rasta, ovaj rast je nastao jer se povećala upotreba Bitcoina, institucije su krenule ulagati u Bitcoine, države pokreću istraživačke centre itd. Ali ne kaže se bezveze “povijest se obično ponovi”.

U manje od godinu dana Bitcoin je porasta za više od 500% što je crveni alarm za kreiranje balona (engl. bubble). Ako sagledamo situaciju realno, cijena je jako vođena akcijama običnih ljudi koji ulažu u Bitcoine zbog straha da će propustiti ovakvu priliku vodeći se vjerovanju da će brzo ostvariti veliki profit.

Hoće li crash uzrokovati višegodišnju zimu?

Crash tržišta u 2014-toj je završio jezivo, mnogi su izgubili novce, jako puno investitora je izgubilo velike investicijske uloge. Cijena Bitcoina se oporavljala gotovo 3 godine, a mnogi su rasprodali sve što su imali prije nego je cijena krenula rasti, te tako izgubili. Što će se dogoditi ako cijena opet krene padati? Nitko ne zna, no ako se povijest ponovi moguće je da će zima trajati duže od 3 godine, te da će ponovno ovakav rast doći tek kasnije, puno kasnije.

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X