Središnja banka Rusije integrirat će kriptovalute u financijski sustav

0

Usred gomile globalnih financijskih sankcija, Središnja banka Rusije (CBR) traži načine za integraciju kripto imovine i blockchaina.

Ruska središnja banka objavila je izvješće o digitalnoj imovini u kojem se razmatra kako bi se blockchain tehnologija mogla integrirati u njen tradicionalni financijski sustav.

Banka je podijelila izvješće o javnom savjetovanju pod naslovom “Digitalna imovina u Ruskoj Federaciji”.

Izvješću se razmatra kako bi država pogođena sankcijama mogla otvoriti svoje domaće tržište stranim izdavateljima digitalne imovine – osobito onima iz “prijateljskih zemalja”.

Ostala područja fokusa u izvješću su regulacija digitalne imovine, zaštita malih ulagača, prava digitalnog vlasništva povezana s pametnim ugovorima i tokenizacijom, kao i prijedlozi reformiranog računovodstva i oporezivanja.

CBR je rekao da snažno podupire “daljnji razvoj digitalnih tehnologija” pod uvjetom da one ne stvaraju “neupravljive” financijske ili kibernetičke sigurnosne rizike za potrošače.

Unatoč pojavi blockchain tehnologije, CBR ističe da bi se ista regulatorna pravila koja se primjenjuju na izdavanje i trgovanje tradicionalnim financijskim instrumentima trebala proširiti na digitalnu imovinu.

Integracija kripto imovine i blockchain tehnologije

Ruska središnja banka rekla je da bi se kratkoročno regulativa trebala usredotočiti na zaštitu prava ulagača, ojačati pravila za stavljanje digitalne imovine u optjecaj, osigurati akreditaciju izdavatelja i osigurati da izdavatelj otkrije sve relevantne informacije ulagačima.

Iako je pravni okvir za digitalnu imovinu stvoren, potrebna poboljšana regulativa za njezin daljnji razvoj.

“Rusija je stvorila potreban pravni okvir za izdavanje i cirkulaciju digitalne imovine. Ali do sada je tržište u početnoj fazi svog razvoja i višestruko je inferiorno u odnosu na tržište tradicionalnih financijskih instrumenata. Njegov daljnji razvoj zahtijeva poboljšanu regulaciju”, poruka je Središnje banke.

Što se tiče regulacije pametnih ugovora, središnja banka je priznala da zakonodavni okvir već postoji – međutim, sugerira da bi pametni ugovori stvoreni u Rusiji trebali biti neovisno pregledani prije nego što se provedu.

Ruska središnja banka također je pozitivno ocijenila potencijal tokenizirane imovine izvan lanca. Međutim, banka je napomenula da će biti potrebno donijeti zakone kako bi se osiguralo postojanje “pravne veze” između vlasnika tokena i samog tokena.

Izvješće dolazi nakon što je rusko Ministarstvo financija 22. rujna nedavno odobrilo korištenje kriptovaluta kao metode prekograničnog plaćanja građanima Rusije.

U izvješću banke koje sadrži 33 stranice ne spominje se povećanje sankcija nametnutih Rusiji i štetan učinak koji je to imalo na njezino gospodarstvo – niti se spominje rusko-ukrajinski rat koji se trenutačno vodi u Ukrajini.

Također se spominje i zasebno izvješće na kojem radi, a koje se fokusira na novu digitalnu valutu Ruske središnje banke (CBDC) — digitalnu rublju — za koju se očekuje da će se uvesti početkom 2023. godine.

U kolovozu 2022. banka je izjavila da planira uvesti digitalnu rublju u sve ruske banke do 2024. godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X