Što je Lightning Network i kako funkcionira?

0

Kriptovalute imaju neka prilično jedinstvena svojstva. Ne mogu se lako hakirati ili ukinuti te ih bilo tko može upotrijebiti za prijenos vrijednosti širom svijeta bez intervencije posrednika.

Kako bi se osiguralo da ove značajke ostanu, ali i da budu efektivne, moraju se poduzeti znatni kompromisi. Budući da su nodeovi odgovorni za pokretanje mreže kriptovaluta, propusnost transakcija je ograničena. Kao rezultat, broj transakcija po sekundi (TPS) na blockchainu koji se može obraditi je relativno nizak za tehnologiju čiji je cilj biti javno usvojena.

Da bi se prevladala inherentna ograničenja blockchain tehnologije, predložena su brojna rješenja skalabilnosti kako bi se povećao broj transakcija koje mreža može podnijeti. U ovom ćemo članku detaljno opisati Lightning Network, jedno takvo rješenje za poboljšanje Bitcoin blockchaina.

Što je Lightning Network?

Lightning Network je tehnologija drugog sloja za Bitcoin koja koristi mikro platne kanale za povećavanje skalabilnosti Bitcoin blockchaina za obavljanje transakcija.

Oduzimanjem transakcija od glavnog blockchaina, očekuje se da će Lightning Network dezintegrirati Bitcoin i smanjiti povezane naknade za male transakcije. Transakcije provedene u Lightning Networku trenutne su i znatno će poboljšati korisnost Bitcoina kao medija za svakodnevnu upotrebu.

Lightning Network također se može koristiti za provođenje izvan lančanih transakcija koje uključuju razmjenu između različitih kriptovaluta. Na primjer, potreban je atomic swap, koji će omogućiti zamjenu jedne kriptovalute za drugu bez uključivanja posrednika, poput kripto burze.

Ideja i nastanak Lightning Networka

Lightning Network prvi su put predložili Joseph Poon i Thaddeus Dryja 2016. godine i od tada se razvija. Da bi Bitcoin postigao svoj potencijal te postao medij za svakodnevne transakcije, morat će obrađivati ​​milijune transakcija dnevno. No, priroda njegove decentralizirane tehnologije koja zahtijeva konsenzus svih nodeova unutar mreže predstavlja probleme broju transakcija.

Na primjer, odobravanje i pohranjivanje transakcija postat će skupo i dugotrajno ako se broj transakcija na Bitcoin mreži umnoži. Povećanje broja transakcija također zahtijeva značajna poboljšanja procesne snage računala, koja je potrebna za izvršavanje transakcija koje uključuju Bitcoin.

Lightning Network rješava problem skaliranja tako što stvara drugi sloj na glavnom blockchainu Bitcoina. Taj drugi sloj sastoji se od više kanala plaćanja između stranaka ili korisnika Bitcoina. Lightning Network kanal, mehanizam je transakcija između dviju strana (P2P). Koristeći kanale, stranke mogu međusobno slati ili primati plaćanja, ali se ona obrađuju drugačije u usporedbi sa standardnim transakcijama koje se događaju na Bitcoin blockchainu. Ažuriraju se na glavnom blockchainu samo kada dvije strane otvore i zatvore kanal.

Između ta dva čina, strane mogu beskrajno prebacivati ​​sredstva između sebe, a da nisu obavijestile glavni blockchain o svojim aktivnostima. Ovakav pristup drastično ubrzava transakcije jer nisu potrebne potvrde svih nodeova u blockchainu za provedbu transakcija.

Pojedinačni kanali plaćanja između različitih strana kombiniraju se kako bi stvorili mrežu lightning nodeova koji mogu usmjeravati transakcije među sobom. Rezultat međusobnih veza između različitih kanala plaćanja je Lightning Network.

Kako funkcionira?

Lightning Network je sustav pametnih ugovora izgrađenih povrh osnovnog Bitcoin blockchaina koji omogućava brze i jeftine transakcije izravno između dviju strana. Da bi se postigla ove brze i jeftine transakcije, nužno je poduzeti nekoliko koraka.

Izvor: TheBlockPro

Postavlja se multi-signature kripto novčanik koji sadrži određenu količinu Bitcoina (koju osigurava barem jedna od dvije strane). Adresa novčanika se zatim sprema u javni Bitcoin blockchain, uključujući bilancu (pametni ugovor) koja dokazuje koliki dio tih Bitcoin depozita pripada kome. Nakon što se ovaj kanal plaćanja jednom postavi, moguće je da ove dvije strane izvrše neograničenu količinu transakcija, a da pritom ne dotaknu podatke pohranjene na glavnom blockchainu.

Sa svakom transakcijom obje strane potpisuju ažuriranu bilancu kako bi ona uvijek odražavala koliki dio Bitcoina pohranjenog u multi-signature novčaniku pripada kome. Ažurirana bilanca ne prenosi se u blockchain, već obje strane zadržavaju njezinu kopiju. Ako nastane spor između stranaka ili je kanal plaćanja zatvoren, obje strane mogu upotrijebiti najnoviju međusobno potpisanu bilancu da isplate svoj udio iz multi-signature novčanika.

Sve ovo zvuči vrlo nezgrapno, ali zapravo krajnjem korisniku nisu potrebni nikakvi dodatni napori za obavljanje isplate putem Lightning Networka, sve gore navedeno se događa automatski u pozadini.


Korištenje platnih kanala Lightning Networka učinkovito omogućava korisnicima da izravno komuniciraju, umjesto da emitiraju svoje poslovanje cijelom svijetu kroz javni Bitcoinov blockchain. Ako same prate svoje isplate, dvije su strane u mogućnosti izbjeći skupe i dugotrajne interakcije s javnim blockchainom. Ako postoji neka vrsta spora oko stanja na Lightning Networku, zadnja bilanca potvrđena od obje strane odlučit će o raspodjeli sredstva u multi-signature novčaniku.

Gdje, kada i kako će se koristiti Lightning Network?

Čini se da kripto zajednica s nestrpljenjem iščekuje javno usvajanje Lightning Networka. U početku je dizajniran posebno za Bitcoin, ali tehnologija se trenutno razvija za niz drugih kriptovaluta poput: Stellar, Litecoin, Zcash, Ether i Ripple.

Stvarni Bitcoin se trenutno šalje i gotovo uvijek primljen pomoću Blockstream-ovih, Lightning Labs-ovih i ACINQ-ovih implementacija, što dokazuje da su sva tri sustava interoperabilna. Štoviše, objavljena je prva verzija specifikacija za Lightning Network u kojoj su izložena pravila mreže. Te specifikacije su veliki korak u napretku mreže, jer ih mogu koristiti programeri aplikacija i implementacija Lightning Network-a u drugim programskim jezicima.

Međutim, mreža je još uvijek u povojima. Trenutne implementacije i dalje imaju greške. Lightning Network programeri pozvali su korisnike da saznaju više o mreži pomoću Bitcoinove testne mreže te da ne šalju nikakav stvarni novac.

Programeri također savjetuju korisnike da ostanu strpljivi, jer je kôd mreže vrlo složen i zahtijeva stroga ispitivanja. Da bi ga Bitcoin zajednica u potpunosti usvojila, Lightning Network će se morati dokazati kao sigurna i upotrebljiva mreža. Imajući to i mnoge druge čimbenike u vidu, stručnjaci predviđaju da adopcija Lightning Networka može biti udaljena od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Što se tiče razloga zašto će se koristiti mreža, odgovor je jednostavan, skalabilnost. Ako će mreža zapravo pružiti rješenje za glavni problem Bitcoina, najvjerojatnije će ju usvojiti i ostale kriptovalute.

Ako se to dogodi, postoji mogućnost da se tehnologija cross-chain atomic swapa dodatno brzo razvije, što znači prvi korak prema izgradnji doista decentralizirane kripto burze.

Prednosti

Moguće su sitna plaćanja – budući da su naknade proporcionalne iznosu plaćanja, možete poslati samo dio jedne kune, a troškovi transakcije se obavljaju čak u tisućitim dijelovima satošija.
Plaćanja se podmiruju odmah – novac se šalje u vremenu koje je potrebno da “pređete” mrežu do vašeg odredišta i natrag, obično u malom dijelu sekunde.
Poboljšana privatnost – svaka transakcija ne pohranjuje se na javni blockchain, već samo kada se konačni kanal plaćanja zatvori i saldo se isplati objema stranama, tek tada se transakcija prikazuje na javnom blockchainu.

Nedostaci

Neresponzivnost stranaka – ako jedna od stranaka ne reagira, korisnici će možda morati čekati satima kako bi zatvorili kanal za plaćanje i ponovo uputili sredstva alternativnim putem.
Nema izvanmrežnih plaćanja – korisnici ne mogu platiti nekome tko nije na mreži.
Centralizacija – Lightning Network može potaknuti centralizaciju u centrima za plaćanje (slično kao i centralizacija kripto rudara).

Trebate li koristiti lightning network?

Zapravo, ako niste napredni korisnik, još uvijek ne biste trebali koristiti Lightning Network. Dakle, najbolje, ako ne i jedino što trenutno možete učiniti je pričekati i vidjeti je li Lightning Network spreman za široku upotrebu, može li funkcionirati i je li siguran.

Imajte na umu, Lightning Network nije jedini prijedlog za skaliranje i te nije u velikom vodstvu u toj utrci, a Bitcoin Cash (BCH) mu je glavni rival. Rasprava između adeta na BCH-u i entuzijasta Lightning Networka žestoka je i nema joj kraja na vidiku. Ova godina mogla bi biti prekretnica kada su u pitanju rješenja za skaliranje u kripto svijetu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X