Što se događa s našim bitcoinima kad nas više ne bude?

0

Njujorški startup za kripto-skrbništvo Casa objavio je novi sigurnosni protokol i uslugu pod nazivom “Casa Covenant” usmjerenu na pomaganje ljudima u rješavanju pitanja nasljeđivanja Bitcoina (BTC).

Što se događa sa mojim bitcoinom kad umrem?

Casa pristupa pitanju nasljeđivanja bitcoina i naglašava tri uobičajena stava koja trenutno zauzimaju korisnici: ili uopće ne razmišljaju o tom problemu ili odluče povjeriti podatke svog privatnog ključa bliskom članu porodice, prijatelju ili koriste treću stranu (skrbnika) za upravljanje postupkom.

Sva tri nose očigledne rizike – posljednja dva u pogledu sigurnosti, krađe i povjerenja, dok prva ostavlja otvorenu mogućnost da bitcoin bude izgubljen zauvijek.

Casa tvrdi da su čak i sustavi socijalnog oporavka podložni manjim greškama kojim bi pri nasljeđivanju ljudi mogli biti izloženi riziku.

Novo rješenje za cilj ima ponuditi i tehnički i servisni pristup nasljedstvu i imovini, u skladu sa postojećim planiranjem vlasništva i pravnim sustavom u Sjedinjenim Državama.

“Najbolji način je da odvjetnik za nekretnine zaštiti pojedinačni ključ klijenta u svom multisig setup-u (transakcije s više potpisa) u obliku hardverskog novčanika, zajedno sa svim ostalim dokumentima potrebnim za pravilno nasljeđivanje.”

S tehničke strane, dizajniran je specijalizirani protokol sa multi-sig tehnologijom, koji uključuje dodavanje opcijskog šestog ključa u postojeću Casa postavku “3-of-5 Key Shield”.

Osim toga, kompanija pokreće uslugu koja uključuje pristup specijaliziranom odvjetniku za nekretnine, pomoć pri postavljanju i stalnu podršku te edukaciju za vlasnike i nasljednike o sigurnosnim i skrbničkim mogućnostima koje su im na raspolaganju.

Povjerenje

Casa primjećuje pomalo trnovitu prirodu nasljeđivanja za zajednicu koja toliko jako cijeni disintermedijaciju i autonomiju: “Iako ne volimo treće strane u bitcoinu, moramo im vjerovati (čak su i članovi naše obitelji treće strane) ako nismo spremni izvršiti naše zahtjeve.”

Unatoč tome, samo pažljivim definiranjem tehničkog, pravnog i sigurnosnog procesa koji uključuje, ali i umanjuje određeni stupanj povjerenja, ovo pitanje može biti riješeno.

Nakon nedavne vijesti o smrt vlasnika kanadske burze kriptovaluta QuadrigaCX, nastao je gubitak kriptovaluta u vrijednosti od 190 milijuna dolara. Revizorska kuća EY imenovana je da nadgleda postupak u slučaju zaštite vjerovnika QuadrigaCX i tada je nehotice izgubila 103 bitcoina.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X