Što se dogodilo sa slovenskim NiceHashom i tko je kriv za gubitak od $86M?

0

Slovenski NiceHash, koji nudi usluge rudarenja kripto valuta je hakiran. Hakeri su ukrali 4700 Bitcoina, trenutne vrijednosti $86 milijuna.

Izvršni direktor kompanije, Mako Kobal se obratio javnosti preko Facebook live videa gdje je objasnio dramatično odvijanje situacije. Kompanija je osnovana 2014 i postala je jedna od vodećih firmi koje se bavi uslugama rudarenja Bitcoina, ali eto izgleda da je nakon 3 godine hakirana.

Hakerski napad je došao u najnezgodnije vrijeme dok je Bitcoin bio na vrhuncu svoje vrijednosti, od kada se hakerski napad dogodio kompanije je pauzirala sve usluge, te stoji samo jasna poruka da se dogodio hakerski napad i da su Bitcoini ukradeni.

Kako se napad dogodio?

Prema riječima direktora NiceHasha, haker je nekako došao do pristupnih podataka od jednog njihovog zaposlenika te preko njih upao u sustav. Mnogi zbog toga smatraju da je ovo bio unutarnji hack od strane NiceHasha, te da je isto iskoordinirano unutar kompanije.

Možda je to istina, no teško je povjerovati da bi kompanija sama sebi to napravila te tako izgubila povjerenje korisnika. Osobito ako pričamo o kompaniji koja puno zarađuje, a s rastom cijelog tržišta vjerojatno bi zaradili još i više. Koliko god da je ovo jedan od mogućih scenarija, najvjerojatnije kompanija nije uključena u hakerski napad te se isto dogodi izvana.

NiceHash je bio korišten od strane 750 000 registriranih korisnika, što pokazuje koliko povjerenja mnogi imaju u kompaniju, a mnogi od njih im u ovim teškim trenucima daju podršku.

Kompanija je objavila da aktivno rade s istražiteljima i policijom kako bi ušli u trag hakeru ili grupi hakera, te najavljuju da će se vratiti puno jači. Koliko je to realno? Pa vjerojatnost da kompanija nastavi s radom i ubrzo povrati povjerenje korisnika je velika.

Naime, ne trebamo zaboraviti da su i mnogi drugi bili hakirani pa nisu propali. Prvi primjer je također Slovenska kompanija Bitstamp, koja je doživjela hack početkom 2015-te godine kada je ukradeno skoro 19 000 Bitcoina, a danas su operativni te glase kao jedan od najvećih svjetskih exchangea.

Koliko je realno da haker proda ukradene Bitcoine?

Ovo je zapravo jako teško, problem je u tome što je adresa na kojoj su poslani ukradeni Bitcoini pred očima javnosti i svi gledaju što se događa s ukradenim Bitcoinima. Iz kompanije su izjavili da surađuju s raznim burzama kako bi uspjeli identificirati hakera. Ako bi haker krenuo prebacivati sredstva na neku burzu s namjerom da ih proda i izvuče fiat valutu vjerojatno je da bi ga ruka pravde dohvatila. Te zbog toga većina ukradenih sredstava uvijek ostane na nekom novčaniku i stoji tamo godinama jer je prevelik rizik pretvoriti to u fiat valutu.

Iako, moguće je raditi mrežu transakcija te distribuirati ova sredstva na hrpu novčanika, a onda nakon nekoliko mjeseci ili godina krenuti dio po dio prodavati. Ako bi se aktivno radilo na tome, vrlo je vjerojatno da bi se oni koji prate što se događa pogubili i ne bi uspjeli identificirati hakera.

Ovo je ljepota blockchaina, jer je sve javno dostupno i svatko može vidjeti kamo se kreću sredstva. Tako se može vidjeti da je haker u zadnji par dana krenuo micati sredstva na druge novčanike.

Ima li haker u planu raditi mrežu transakcija da bi zavarao istražitelje? Možda, teško je predvidjeti, no s obzirom na to da su se sredstva pomaknula s adrese moguće da će se ta sredstva krenuti distribuirati dalje u manjim iznosima.

Hoće li NiceHash vratiti ukradena sredstva korisnicima?

Kompanija je najavila da aktivno rade na alternativama pomoću kojih bi svojim korisnicima vratili ukradena sredstva, no, korisnici su skeptični i nije velika vjerojatnost da bi se iznos od $80M mogao vratiti. Možda će uspjeti napraviti nekakav dogovor s nekim investitorima ili institucijom gdje bi uspjeli barem dio sredstava vratiti ali jako je mala šansa da će se tako nešto uspjeti dogovoriti.

Bitcoin nije kriv za ovaj hack

Mnogi skeptici su jedva dočekali ovakav hack da mogu dobiti više argumenata kako bi zacrnili kripto industriju, no ovo nije validan argument. Bitno je shvatiti da nije Bitcoin kriv za ovaj napad, niti se napad dogodio nad blockchain tehnologijom. Napad je bilo moguće izvesti isključivo zbog ljudske greške, netko je u NiceHashu napravio pogrešku zbog koje su sredstva ukradena.

Nerijetko se dogode napadi kao što je ovaj i gotovo svaki od njih je uzrokovan zbog propusta i pogrešaka nekoga tko je radio u kompaniji koja je hakirana. Konkretno kod NiceHasha, ako je haker došao do pristupnih podataka od nekog zaposlenika, pravo je pitanje kako su ti pristupni podaci bili čuvani? Sigurni? Kako je haker došao do njih?

Teško je reći koliku je sigurnost kompanija imala za svoje sustave. Vjerujem da je sigurnost bila na visokoj razini, no izgleda da ipak to nije bilo dovoljno i neki bezazlen propust je bio dovoljan da se ukrade $80M.

Nove prilike za hakere

Kripto tržište je trenutno raj za hakere. Prije su hakeri uglavnom krali podatke te ih prodavali ili objavljivali javno, te se rijetko događalo da haker ukrade pravi novac, ali su se sada vremena promijenila.

Netko hakira pentagon ili sličnu instituciju i ukrade podatke o nekom tajnom sporazumu, zamislite koliko je teško sada pronaći nekoga (npr. Rusiju) da otkupi te podatke od vas. Te koliki je tu rizik da će vas netko uhapsiti. Pa rekao bih jako veliki, ali sada, hakeri mogu ukrasti kripto valute i ne trebaju ih prodavati ili tražiti nekoga kome će ih prodati. Istina da je teško ukradene kripto valute pretvoriti u fiat valutu, ali puno je lakše nego pronaći drugu stranu koja bi bila zainteresirana za otkup informacija.

Sigurno treba svima biti na prvom mjestu

Kao što smo ranije napomenuli, hakerski napadi se događaju zbog ljudske pogreške, a ne zbog propusta tehnologije. Samim time, prije bilo kakve kupovine kripto valuta treba se educirati o njihovoj sigurnoj pohrani.  Mnogi korisnici izgube svoje Bitcoine, i ako ste ih do sada izgubili, vjerojatno je bilo zbog vaše greške, ako ne zbog vaše onda je neki drugi čovjek napravio pogrešku.

Nemojte držati velike iznose na centraliziranim burzama, mjenjačnicama i drugim servisima već svoje valute držite na hardverskim novčanicima, a ako ne znate na kojima, pogledajte naše recenzije Digital Bitboxa i Ledger Nano S-a.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X