Suosnivač Terre skriva se u Srbiji

0

Južnokorejske vlasti do sada nisu imali puno sreće u potrazi za kontroverznim kripto-prevarantom, no izgleda da su mu sada sve bliže.

Globalna potraga za kontroverznim osnivačem i izvršnim direktorom propalog Terraform Labsa, Do Kwonom, još uvijek traje, a južnokorejske vlasti sada vjeruju da se trenutno nalazi u Srbiji.

Prema izvješću Chosun Media od 11. prosinca, južnokorejske vlasti pratile su dojavu o tome gdje se Do Kwon nalazi, sugerirajući da je on sada u Srbiji, što su uspjele i potvrditi.

“Nedavno smo dobili obavještajne podatke da je izvršni direktor Kwon u Srbiji i pokazalo se da je to istina”, rekao je jedan od dužnosnika.

U izvješću se također navodi da je Ministarstvo financija Južne Koreje “u procesu traženja suradnje od srpske vlade” u sklopu istrage te rade na tome da se Kwon vrati u Južnu Koreju i suoči sa svim optužbama za koje se tereti.

Južnokorejske vlasti u potrazi su za Do Kwonom još od propasti Terre, ali čini se da do sada nisu imale puno sreće u određivanju njegove lokacije.

Globalna potraga za kontroverznim kripto-prevarantom

Pretpostavlja se da se 31-godišnji Do Kwon preselio u Singapur krajem travnja, neposredno prije šokantnog kolapsa ekosustava Terra.

Dana 14. rujna, jedinica za financijske i vrijednosne papire Ureda tužitelja južnog okruga Seula izdala je nalog za uhićenje protiv Kwona zbog navodnog kršenja južnokorejskih zakona o tržištu kapitala. U to vrijeme, vlasti Singapura potvrdile su da Kwon više nije u zemlji te da je odletio u Dubai.

Ubrzo nakon toga, 26. rujna, Interpol je također navodno izdao “crvenu tjeralicu” protiv Kwona. Međutim, izgleda da Do Kwon do danas nije dodan u Interpolovu bazu podataka Red Notice.

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje izdalo je 6. listopada nalog da Kwon preda svoju putovnicu te naglasilo da će nepoštivanje uvjeta rezultirati potpunim poništenjem njegove putovnice.

Kasnije tog mjeseca, tužitelji u Južnoj Koreji potvrdili su izvještaje da je Do Kwon odletio u Dubai prije nego što se uputio na drugo odredište — Srbiju.

Ako se Do Kwon zaista nalazi u Srbiji, ostaje za vidjeti koje, ako uopće, pravne konce mogu povući iz Južne Koreje da se pokuša izručiti osnivač Terraform Labsa.

Iako Južna Koreja ima sklopljen bilateralni ugovor o izručenju s 31 državom, Srbija nije među njima. No, Južna Koreja je sklopila i puno širi multilateralni ugovor o izručenju s Vijećem Europe, čiji je potpisnik i Srbija.

Kwon je tvrdio da nije “u bijegu” i da se “ne trudi sakriti se.”, a u zadnjih nekoliko mjeseci bio je aktivan i na društvenim mrežama.

Kolaps ekosustava Terra u svibnju djelomično je izazvan depeggingom njegovog algoritamskog stablecoina Terra USD Classic, USTC (bivši UST), koji je zauzvrat oborio njegovu sestrinsku imovinu Luna Classic, LUNC (bivši LUNA) za gotovo 100%.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X