Švedska dominacija na Europskom tržištu

1

Švedska svojom reformom želi postati vodeća država Skandinavije u bezgotovinskom plaćanju, a Bitcoine će iskoristiti kako bi ostvarila svoj plan.

Tržište kriptovaluta cvijeta u posljednjih 6 mjeseci, a regulacije iz Švedske samo doprinose ukupnom procesu. Iako postoje protivnici ove ideje jer će se cjelokupno plaćanje svesti na bezgotovinsko, Švedska je odlučna u svojim namjerama napuštanja tradicionalnog plaćanja gotovinom.

Nakon dugogodišnjeg promatranja poslovanja u Švedskoj, zaključili su da se poduzeća koja koriste gotovinsko plaćanje suočavaju s problemom fizičkog prikupljanja novca te su se odlučili posvetiti projektu koji će olakšati poslovanje svima u Švedskoj, ali i onima s kojima posluju.

Mnoge grane poslovanja već su se okrenule na bezgotovinsko plaćanje, a to potvrđuju i brojke koje kažu da od 1600 različitih djelatnosti, 900 njih je prestalo prihvaćati plaćanje u gotovini te ne žele primati depozite u gotovini. Uz to u Švedskoj je smanjen broj bankomata, a sama valuta – švedska kruna je u 2016. godini pala na 60 milijardi (2009. godine u optjecaju je bilo 106 milijardi).

Potaknuti ovakvom statistikom, centralna banka Švedske, Riksbank već dulje vrijeme pokušava pronaći rješenje problema, a Bitcoini će se savršeno uklopiti u cijelu situaciju.

Šveđani već koriste kartično plaćanje tri puta više nego prosječni Europljani

Uz to kod njih je vrlo popularna aplikacija kojom mogu prebaciti novac sa svojeg računa na bilo koji drugi, a sve to koristeći samo vlastiti broj mobitela.

Kroz ispitivanje stanovništva, što misle o ideji da se njihova zemlja potpuno okrene na bezgotovinsko plaćanje dobiveni su sljedeći odgovori:

“Što god da kupujemo, bilo slatkiše ili papir, plaćamo karticama i mobitelima, štoviše čak i trgovine više ne žele primati gotovinu. Često se događa da ni banke nemaju gotovine višu.“

Rekao je Louise Henriksson, švedski nastavnik.

Sljedeća izjava bila je od Bjorn Ulvaeus, voditelja muzeja koji je rekao da ne želi živjeti u prošlosti i plaćati gotovinom, dok ona izumire. Uz to navodi kako je ovo puno sigurniji način provođenja transakcija.

Problem s kojim se Švedska susreće tijekom provođenja ove reforme jest što ipak postoje ljudi koji nemaju ni bankovne račune niti mobitele s kojima bi plaćali.

Upravo tu nastupa Bitcoin jer za plaćanje ne zahtijeva posjedovanje bankovnog računa.

Nizozemska i Danska također namjeravaju napraviti istu stvar te izbaciti gotovinsko plaćanje iz svojeg sustava, uz to Danska je postavila rok 2030. godinu s kojom će izbaciti u potpunosti gotovinsko plaćanje.

Još nemaš Bitcoine? Što čekaš? Kreni već danas!

Izvor: cointelegraph.com

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

1 Comment

  1. Pingback: Blockchain u borbi protiv kriminala! - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X