Terra Project Review

0

Volatilnost cijena u kripto svijetu dobro je poznata svima koji su uključeni u ovo tržište. Zbog postavljenih rasporeda izdavanja i špekulativne potražnje, gotovo sve kriptovalute doživljavaju velike promjene cijena. Ova volatilnost cijena bila je prepreka u širokom usvajanju kriptovaluta kao medija razmjene ili kao transakcijske valute.

Vrlo mali broj ljudi želi biti plaćen u valuti koja bi mogla pasti za 10-20% ili više u razdoblju od 24 sata. Ovaj se problem pogoršava kada su u pitanju odgođena plaćanja poput hipoteke ili mjesečne plaće. Korištenje većine kriptovaluta u ovom slučaju nije najbolja opcija. Danas pišemo o projektu koji je ovo riješio na specifičan način.

Terra (LUNA) je decentralizirana financijska infrastruktura i blockchain protokol koji na tržište uvodi neke jedinstvene koncepte i teorije. Mreža koristi svoj izvorni token, stablecoin protokol, oracle sustav i pametne ugovore kako bi korisnicima donijela takozvani “programabilni internet novac”.

Projekt nudi više stablecoina opcija koje pružaju trenutno namirenje plaćanja. Da bi ovo ostvarili, Terra se oslanja na algoritam stabilnosti cijena koji aktivno mijenja novčanu zalihu imovine kako bi ista zadržala vrijednost. Na ovaj način Terra može korisnicima pružiti niže naknade, veću stabilnost, besprijekornu prekograničnu razmjenu i financijsku imovinu koja može brzo reagirati na tržišne promjene.

Što je LUNA?

LUNA je izvorni token Terra ekosustava, koji se koristi za staking kako bi se osigurala mreža, governance i osiguranje stabilnosti cijena stablecoina. LUNA je okosnica i temelj cijele Terra mreže i ekosustava.

LUNA Nagrade

Primarna svrha LUNA-e je zaštititi mrežu zaključavanjem vrijednosti u ekosustavu Terra pomoću mehanizma za staking. Naravno, istovremeno se vlasnici LUNA-e izlažu riziku volatilnosti cijena samog LUNA tokena. Isplaćivanje nagrada za vlasnike LUNA-e način je na koji ih se potiče da preuzmu te rizike i dugoročno zadrže token.

Nagrade za staking prvo se distribuiraju mrežnim validatorima, koji uzimaju malu proviziju prije nego što nagrade proslijede pojedinim delegatima. Veličina tih nagrada određuje se veličinom stakea. Nagrade se također povećavaju kako se povećava volumen transakcija u mreži, budući da dio nagrada za stake dolazi od naknada za transakcije.

Od sredine veljače 2021. godine, 31,77% holdera LUNA-e stakea svoje tokene. Prinos je 4,89% godišnje, što s obzirom na neke druge projekte, nije izvanredno. Nagrade za stake potječu od naknada za transakcije, poreza na transakcije i nagrada za seigniorage.

Gas

Gas je naknada koja se dodaje svakoj transakciji kako bi se spriječile “spam” transakcije u mreži. Grupa validatora postavlja minimalnu cijenu gasa i sve transakcije s impliciranom cijenom gasa iznad te minimalne vrijednosti odbijaju se. Na kraju svakog bloka, naknade za gas (transakcije) dodjeljuju se validatorima.

Porezi

Protokol naplaćuje mali porez koji se kreće od 0,1% do 1% za svaku transakciju, ali je ograničen na 1 TerraSDR. Oni se primjenjuju kao naknada za stabilnost i mogu se platiti u bilo kojoj Terra valuti. Porezi se također isplaćuju validatorima na kraju svakog bloka.

Nagrade za Seigniorage

Skupina validatora može sudjelovati u oracle procesu deviznog tečaja te time skupljaju nagrade iz fonda seigniorage svaki put kada se njihov glas nađe u rasponu nagrada.

LUNA token može postojati u tri stanja:

Izvor: Terra blog

Unbonded – LUNA kojom se može slobodno trgovati kao redoviti token, bez ograničenja.

Bonded – Bonded LUNA smatra se stakeanim, a dok je bondan (vezan) nastavlja generirati nagrade za validatore i delegate za kojeg je bondan. Kada je bondan, LUNA tokenom se ne može slobodno trgovati te ostaje zaključan u ekosustavu.

Unbonding – Povlačenje ili uklanjanje LUNA-e također je poznato kao unbonding. Razdoblje unbondinga traje 21 dan i za to vrijeme nema nagrada niti se LUNA može slobodno trgovati. Nakon perioda od 21 dana LUNA se smatra vraćenim u unbonded stanje.

Tokenomics

Terra uključuje brojne stablecoine koji su vezani za fiat valute i koriste se za plaćanja putem e-trgovine. Plaćanja putem Terra mreže knjiže se na trgovačke račune u roku od 6 sekundi, a za korištenje Terra ekosustava naplaćuje se mala naknada od 0,6%. To se uspoređuje s trenutnim kartičarskim kućama koje imaju razdoblje namire od 7 dana i naplaćuju 2,8% ili više naknada.

Od studenog 2020., Terra je obradila “stvarna” plaćanja u vrijednosti od 330 milijuna dolara, što je rezultiralo prihodom od oko 3,3 milijuna USD. Ti se prihodi isplaćuju kao nagrada za validatore i delegate.

Stabilizacija cijena

Terrina “stabilna imovina” postiže stabilnost cijena prilagođavanjem svoje ponude u skladu s oscilacijama u potražnji. Dakle, kada porast potražnje uzrokuje skok cijene Terra stabilnih tokena, sustav kreće u akciju kako bi primijenio uravnoteženje te osigurao da imovina ne odstupa od svog pega. U slučaju rastuće potražnje, ponuda tokena mora se povećati kako bi se nadoknadila ta potražnja. To je poznato kao fiskalna ekspanzija. Protokol to rješava mintanjem i prodajom Terra kako bi se povećala tržišna ponuda tokena.

Terra jednostavno iskorištava efikasne tržišne snage. Arbitražeri uzimaju bezrizičan profit kupujući nove mintane TerraSDR (koji u tom trenutku vrijedi više od pega) za 1 SDR LUNA-e, a zatim ga odmah prodaju radi zarade. LUNA u osnovi osigurava novo mintanom Terrom, a vrijednost se zatim ponovno vraća. Ovaj mehanizam poznat je pod nazivom seigniorage i predstavlja dobit ostvarenu mintanjem Terra tokena.

Izvor: Terra blog

Ako cijena Terra padne ispod pega, opskrbu tokena treba smanjiti da bi se peg održao. To je poznato kao kontrakcija, a protokolom tada minta LUNA tokene i nudi 1 SDR za 1 TerraSDR kada Terra vrijedi manje od 1 SDR. Tako padajuću vrijednost apsorbiraju vlasnici LUNA-e, a kako se opskrba Lune razrjeđuje, vrijednost se prenosi iz kolaterala Lune kako bi se podigla cijena Tere. Dakle, ovo je osnovni mehanizam koji se koristi za održavanje stabilnosti cijena u Terra. Uporaba elastične monetarne politike koja brzo reagira na odstupanja cijena i na neravnotežu ponude / potražnje.

Mirror protokol

Mirror protokol je proizvod koji je pokrenut u prosincu 2020. godine i stvara digitalne prikaze stvarne imovine. U početku su na protokolu bile prikazane samo američke dionice i ETF-ovi te Bitcoin i Ethereum. Ovim digitalnim imovinama može se trgovati na Mirror platformi, Uniswapu, a po novom i na Binance Chainovom PancakeSwapu Koristeći Mirror Protocol, svaki korisnik može lako kupiti i prodati sintetička sredstva, nazvana mAssets, koja su stvorena na platformi. Također je moguće učinkovito shortati bilo koju imovinu zaključavanjem kolaterala i izdavanjem imovine. Trenutno je Terra’s UST jedini stablecoin koji je prihvaćen kao kolateral u sustavu.

Postoji i izvorni token za Mirror koji se zove MIR i djeluje kao governance token za mrežu i kao token za staking. Na Mirror kripto burzi naknade za transakciju od 0,3%, a vlasnici MIR tokena primaju 0,05% od tih transakcijskih naknada. Ako Mirror bude uspješan, potaknut će potražnju za Terra stablecoinom. Veća potražnja za njima povezana je s povećanjem vrijednosti LUNA tokena kroz postupak nazvan seigniorage koji smo već spomenuli.

Anchor protokol

Anchor Protocol omogućuje korisnicima koji depozitaju Terra stablecoin da ostvare stabilan godišnji prinos, zahvaljujući blok nagradama vodećih proof-of-stake blockchaina. Stvorio ga je isti tim koji je stvorio i Terru jer smatraju da je pouzdan protokol za “štednju” ključ masovnog usvajanja kriptovaluta. Prinosi na Anchoru dolaze iz stalne “nagrade za staking” iz više PoS blockchaina, nudeći atraktivne i niske volatilne kamatne stope na depozite u stablecoinu. Trenutno putem Anchora možete zarađivati oko 20% godišnje na svoj depozit, što je iznimno visoko.

Zaključak

U svojoj osnovi Terra protokol djeluje poput središnje banke za digitalne valute, pružajući stabilnost putem algoritama i pametnih ugovora. Hibridnim dizajnom koji koristi stablecoine i nativnu kriptovalutu, ne samo da pruža stabilan transakcijski mehanizam, već i mogućnost da korisnici zarade kamate držanjem stake tokena. Stake token također služi za kolateralizaciju rezervi.

Dizajn Terre je prilično inovativan i razlikuje se od pristupa mnogih drugih stablecoina projekata koje su odlučile pegati svoj token na fiat valutu te ju koristiti kao izvor kolaterala. Terrini stablecoini također imaju koristi od povećane decentralizacije svojim mehanizmom. Sve dok postoje dovoljne naknade za transakcije, Terra lako može pokriti troškove povezane s decentraliziranim mehanizmom i nadoknadom rizika.

Naravno da postoji rizik da će naknade za transakcije presušiti, što bi prouzročilo kolaps cijelog ekosustava, ali čini se da s više od 2 milijuna korisnika koji već izvršavaju transakcije protokol, ima solidnu osnovu za daljnji rast. Tim se već želi proširiti iz Južne Koreje na druga tržišta, poput Tajvana i Japana. Ako će ovo biti uspješno, mali je rizik da se ekosustav uruši zbog nedostatka transakcija. Ekosustav Terra također je narastao tako da uključuje Anchor i Mirror protokol, koji služe za poticanje potražnje za Terra stablecoinima i matičnom valutom LUNA, daljnjim osiguravanjem mreže i stabilizacijom ekosustava.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X