Tko će plaćati porez?

0

Sve novine danas pišu o Bitconima, o ljudima koji ih kupuju, rade se različite analize cijena, ali nitko nije krenuo pisati o tome da se na profit koji se zaradi trgovinom kriptovalutama treba platiti porez.

Agencija IRS je još u ožujku 2014. godine krenula govoriti o oporezivanju Bitcoina te navela kako će Bitcoin biti tretiran kao vlasništvo, dok će se svaki gubitak ili dobit smatrati kapitalnim gubitkom ili dobiti što je podložno oporezivanju.

Današnji novinski natpisi okrenuti su prema tome kako je netko postao milijunaš preko noći te kako su se ljudi izuzetno obogatili na Bitcoinima, no ne vide se natpisi o tome koliko su poreza ti pojedinci trebali platiti te jesu li ga uopće platili.

Iako se Bitcoin predstavlja kao potpuno anoniman način trgovanja kriptovalutama, agencija IRS ulaže sve napore kako bi otkrila tko se sve bavi trgovinom visokih frekvencija i volumena te im uredno želi naplatiti porez. Nedavno su se usredotočili na Coinbase te tražili da se otkrije identitet trgovca koji su trgovali s više od $20 000 u Bitcoinu između 2013. i 2015.

Statistika ipak stoji na strani IRS-a i pokazuje kako velika većina vlasnika Bitcoina izbjegava plaćanje poreza, pa je tako u 2015. godini svega 802 Amerikanaca prijavilo IRS dobit ili gubitak koji su ostvarili Bitcoinima.

Agencija IRIS objavila je početkom mjeseca kako su se udružili s poduzećem Chainalysis kako bi lakše pratili Bitcoin trgovce koji na ovaj način žele prati novac.

Poduzeće Chainalysis osnovano je 2014. godine i posluje s ciljem borbe protiv pranja novca preko Bitcoina. Princip na kojem rade jest da prate transakcije koje su se dogodile na Bitcoin tržištu uz pomoć softvera.

Budući da je 2017. godina udarna za tržište kriptovaluta nije iznenađujuće vidjeti kako se prati regulativnost cjelokupnog procesa trgovanja.

Još nemaš Bitcoine? Što čekaš? Kreni već danas!

Izvor: cointelegraph.com

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X