Tko je bugarska kripto-kraljica i kako je izvela jednu od najvećih kripto prijevara?

0

Prema najnovijim izvorima, Ruja Ignatova, poznata i kao “kripto-kraljica”, navodno je zaprimila policijske informacije o istragama vezanim za njene kripto prijevare vrijedne 4 milijarde dolara prije nego što je nestala.

42-godišnja Ruja, rođena u Bugarskoj, traži se zbog sudjelovanja u OneCoin prijevari, što ju je dovelo na FBI listu najtraženijih bjegunaca i suočena je s izručenjem SAD-u.

Prema podacima koje posjeduje BBC sa sastanka Europola, Ignatova je navodno znala za pokušaj uhićenja mjesecima prije nego što je nestala iz zemlje. Policijske dokumente proslijedio je Frank Schneider, bivši špijun i pouzdani savjetnik Ignatove.

Ignatova je u bijegu od 25. listopada 2017., nakon što je dobila dojavu o intenziviranju policijskih istraga vezanih za OneCoin. OneCoin je trgovačko društvo osnovano 2014. godine u Bugarskoj i u samo 2 godine navodno su ostvarilo dobit u iznosu od 1,6 milijardi dolara, a ulagače su prevarili za više od 4 milijarde dolara.

Njemački sudski tužitelj OneCoin nazvao prijevarom

Ignatovoj su u OneCoin kripto prijevari pomagala trojica sudionika koji su u procesu suđenja nakon što su optuženi za prijevaru, pranje novca i druga kaznena djela.

Jedan od optuženih je bivši odvjetnik Ignatove, koji je navodno prebacio 1,2 milijuna dolara na Kajmanske otoke, nakon čega je Ignatova tim novcem kupila dva stana u Londonu.

Prema optužnici, Ignatova je tvrdila da je OneCoin kriptovaluta podložna lako uočljivim tržišnim silama, čije su aktivnosti rudarenja donosile 50.000 kovanica u minuti.

Na kraju se ispostavilo da je lagala te da stalno rastuća vrijednost nije bila istinita nego je softver samo simulirao proces rudarenja, a sama kriptovaluta je imala nisku vrijednost i likvidnost i nije bila široko prihvaćena.

Od pravnice do kripto prevarantice

Unatoč prijevari i nepostojećem blockchainu, diplomirana pravnica Ruja Ignatova imala je povjerenje preko 3 milijuna klijenata iz preko 100 zemalja. Bio je to primjer klasične Ponzi sheme koja je nudila visoke kamate uz minimalan rizik.

Nakon što je izigrala regulatore, bliskim investitorima savjetovala je da uzmu novac i pobjegnu, a ona je uspješno izbjegla sve pokušaje uhićenja. Neki vjeruju da je pobjegla u Grčku, a novinarka Daily Maila Jamie Bartlett, koja je pratila cijeli slučaj, rekla je da sada boravi na privatnoj jahti u Dubaiju.

Vodstvo tvrtke preuzeo je Rujin brat Konstantin koji je uhićen 2019. u SAD-u zbog prijevare s elektronskim medijima i vrijednosnim papirima. 

Sky Germany i Fremantle pripremaciju dokumentarnu seriju o OneCoinu skandalu pod nazivom Cryptoqueen pa bismo uskoro jednu od najvećih kripto prijevara mogli gledati i na malim ekranima. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X