Top 5 kripto pobjednika i gubitnika u 2022.

0

Budući da se godina bliži kraju, donosimo vam pregled 5 najboljih i 5 najlošijih kriptovaluta u 2022. godini, koje se nalaze među 100 najboljih po tržišnoj kapitalizaciji. Za ovu listu gledali smo najveće i najniže povrate od početka godine (YTD) do zatvaranja 25. prosinca 2022.

Sveukupno, Cryptoindex.com 100 (CIX100), indeks koji prati 100 kriptovaluta s najboljom izvedbom, pao je gotovo 68% od početka godine, što sugerira da je većina najboljih kriptovaluta imala lošiju izvedbu u 2022. Stabilcoini su ostali izvan popisa, a zanemareni su i coinoci koji prate vrijednost zlata i slične mainstream imovine.

Kriptovalute na ovom popisu uključuju i decentralizirane valute, tokene pametnih ugovora, tokene mjenjačnica i druge.

Bitcoin i Ethereum ovaj su put izostali s popisa.

Top 5 kriptovaluta u 2022.

1. GMX

 • Povrat od početka godine: 111%
 • Sektor: Decentralizirana razmjena
 • Tržišna kapitalizacija: 379,4 milijuna dolara

GMX djeluje kao uslužni program i upravljački token unutar GMX ekosustava decentralizirane razmjene (DEX) i digitalna je imovina s najboljom izvedbom među 100 najboljih kriptovaluta (stablecoini isključeni).

Uzlazni trend cijene GMX-a uglavnom je proizašao iz kolapsa FTX-a i njegovog uvrštavanja na popularne platforme za trgovanje tijekom 2022., uključujući Binance i Huobi Global. Osim toga, token je impresivno ojačao krajem studenog, nakon što je njegova platforma nakratko nadmašila svoju glavni DEX rival, Uniwap, u dnevnim naknadama za trgovanje.

2. Trust Wallet Token (TWT)

 • Povrat od početka godine: 92%
 • Sektor: Platforma za plaćanje
 • Tržišna kapitalizacija: 570 milijuna dolara

Trust Wallet Token (TWT) služi kao uslužni program i token za upravljanje unutar ekosustava Trust Wallet. Token je imao padove, kao i ostatak kripto tržišta, ali poput GMX-a, njegov uzlazni zamah se povećao usred kolapsa FTX burze u studenom. Kolaps FTX-a povećao je nepovjerenje prema centraliziranim burzama, što je potaknulo ulagače da prebace svoja sredstva u novčanike poput Trust Walleta.

3. Unus Sed Leo (LEO)

 • Povrat od početka godine: -3,5%
 • Sektor: Centralizirana mjenjačnica
 • Tržišna kapitalizacija: 3,44 milijarde dolara

Jedan od razloga zašto je LEO nadmašio većinu kripto imovine najboljeg ranga leži u iFinexovom zalogu. Tvrtka je u vrijeme privatne prodaje LEO tokena 2018. izjavila da će upotrijebiti 27% svojih prihoda za otkup tokena sve dok cjelokupna ponuda od 985,24 milijuna jedinica ne bude uklonjena iz optjecaja.

iFinex je također rekao da će iskoristiti sredstva koja je izgubio tijekom hakiranja Bitfinexa u kolovozu 2016. za kupnju LEO tokena. To objašnjava zašto je LEO porastao za više od 100% na početku godine, s obzirom na uzlazni trend, nakon što je Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država povratilo 94 000 BTC od hakera Bitfinexa.

Uspon je podigao cijenu LEO na najviši nivo od početka godine od 8,15 USD u veljači. Međutim, token je od tada pao za 55%, iako je i dalje jedan od najboljih u 2022.

4. OKB 

 • Povrat od početka godine: -19%
 • Sektor: Centralizirana mjenjačnica
 • Tržišna kapitalizacija: 1,38 milijardi dolara

OKB je izvorni token OKX burze. Korisnicima pruža popuste na naknade za trgovanje, pristup OKX-ovoj platformi za početnu ponudu razmjene (IEO) i pravo glasa za tokene koji će biti uvršteni na burzu.

OKB je 2022. imao trend usporedno sa širim kripto tržištem, uključujući njegov oporavak od 150% nakon što je u lipnju dosegnuo dno od oko 9,50 USD.

5. The Open Network (TON)

 • Povrat od početka godine: -33,5%
 • Sektor: Pametni ugovori
 • Tržišna kapitalizacija: 3,52 milijarde dolara

Open Network je blockchain ekosustav sloja 1 koji su razvili osnivači Telegrama Nikolai Durov i Pavel Durov. Njegov izvorni token, TON, imao je silazni trend u skladu s drugom vodećom kripto imovinom tijekom većeg dijela 2022., ali se impresivno oporavio prije kraja godine.

Razdoblje oporavka TON-a poklopilo se s optimističnim vijestima. Primjerice, u listopadu je Telegram najavio da će koristiti Open Network za dražbu korisničkih imena. Slično tome, Open Network je sljedeći mjesec kreirao bot koji korisnicima Telegrama omogućuje trgovanje kriptovalutama u aplikaciji.

Tko je ove godine prošao najgore?

1. Terra (LUNA)

 • Povrat od početka godine: -99.99%
 •  Sektor: Pametni ugovori
 •  Tržišna kapitalizacija: $604 milijuna

Terra Luna postala je debakl za sektor kriptovaluta nakon što je njena tržišna procjena pala za 99,99% u svibnju. Rasplet je započeo implozijom Terrinog algoritamskog stablecoina TerraUSD (UST), što je bilo jedno od najvećih propadanja u povijesti kripto industrije.

2. FTX Token (FTT)

 • Povrat od početka godine: -98%
 •  Sektor: Centralizirana mjenjačnica
 •  Tržišna kapitalizacija: $307 milijuna

FTX Token služio je kao izvorni token za FTX, koji je propao nakon suočavanja s krizom likvidnosti u studenom.

Token se nastavlja trgovati na nekoliko burzi, ali prati ga loša likvidnost i količina. Tehnički je “mrtav”, s obzirom na nepostojeći status FTX-a.

3. Solana (SOL)

 • Povrat od početka godine: -93.35%
 •  Sektor: Pametni ugovori
 •  Tržišna kapitalizacija: $4.11 milijardi

Solana, blockchain protokol sloja 1, srušio se 93,35% od početka godine zbog niza loših vijesti tijekom cijele 2022. To uključuje šest prekida mreže u godini dana, hakiranje novčanika temeljenog na Solani u vrijednosti 200 milijuna dolara i Solaninu povezanost s FTX-om.

Pojavilo se još nekoliko optužbi da Solana nije tako decentralizirana kao što tvrdi da jest, što je rezultiralo time da je SOL jedan od najlošijih rezultata u 2022.

4. Axie Infinity (AXS)

 • Povrat od početka godine: -93%
 •  Sektor: Gaming/Metaverse
 •  Tržišna kapitalizacija: $775 milijuna

Axie Infinity Shard prvenstveno služi kao upravljački token za Axie Infinity. Također djeluje kao zakonsko sredstvo plaćanja na tržištu Axie Infinity, gdje se mogu kupiti nezamjenjivi tokeni (NFT) u igri.

Tržište AXS-a padalo je u 2022. zbog nedovoljnog odaziva igrača (što smanjuje potražnju za tokenima), hakiranja od 650 milijuna dolara i strahova oko otključavanja 8% ponude u listopadu.

AXS je pao približno 93% od početka godine i tako postao jedna od kripto imovina s najlošijim rezultatima na trenutnom medvjeđem tržištu.

5. The Sandbox (SAND)

 • Povrat od početka godine: -92.50%
 •  Sektor: Gaming/Metaverse
 •  Tržišna kapitalizacija: $690 milijuna

Kao i Axie Infinity, The Sandbox je virtualna platforma na kojoj korisnici mogu stvarati, posjedovati i unovčavati svoje gamerske vještine koristeći NFT-ove i The Sandbox.

Unatoč početnom uspjehu, platforma sada ima manje od 500 jedinstvenih korisnika, prema podacima DappRadara.

Niži odaziv utjecao je na SAND-ovu potražnju na burzama, što je zauzvrat gurnulo njegovu cijenu prema dolje za 93,50% od početka godine. 

Ostali tokeni koji su pali više od 90% od početka godine su Fantom
(FTM), Lavina (AVAX), Algorand (ALGO), Decentraland MANA, BitTorrent (BTT) i drugi.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X