Trivijalno online glasanje temeljeno na blockchainu!

0

U Švicarskoj su vrata širom otvorena blockchainu i kriptovalutama, a u najavi je projekt kojim će se testirati online glasanje temeljeno na blockchain tehnologiji.

U studenom prošle godine za potrebe testiranja ovog projekta, u postojećem elektroničnom sustavu potvrde ID-a pronašlo se 200 korisnika. Korisnici će postati glasači koji će putem svojih smartphona moći skinuti postojeću aplikaciju uPort u kojoj će se registrirati i obaviti trivijalno glasanje.

Uz to će svi građani biti pozvani da se uključe u ovaj projekt koji će se provesti 25. lipnja i 1. srpnja i postanu dio prvog trivijalnog blockchain glasanja u državi.

Glasači će se ispitati za mišljenje u području koje uključuje korištenje vatrometa na Lakeside festivalu, upotrebi elektroničnog ID u raznim uslugama (primjerice posuđivanje knjiga iz knjižnice, plaćanja naknade za parkiranje, posuđivanje gradskih bicikla i sl.)

Posljednje pitanje bit će povezano uz to da se blockchain ID sustav uvede na redovitim referendumima glasanja.

Službena objava i poziv građanima glasi:

Dana 25.lipnja 2018.-te, u 10:00, grad Zug nudi prvo online glasanje bazirano na Blockchainu gdje će se svima koji imaju pristup elektroničkom ID-u dati prilika za sudjelovanje u ovom glasanju. Glasanje će uključiti dva pitanja s odgovorima da/ne te će se postaviti jedno pitanje gdje će postojati ponuđeno više odgovora. Istraživanje i testiranje će trajati do 1. srpnja 2018.-te do 23:59.

Budući da se radi o testiranju, prikupljeni odgovori neće se razmatrati kao nešto na što bi vlasti trebale reagirati i temeljem toga donositi odluke.

Građani imaju kontrolu nad svojim podacima

Kao što sam već navela, ideja projekta zaživjela je još u prošloj godini, a građanima se tzv. eID spojio s blockchain tehnologijom i omogućuje im decentraliziranu bazu podataka u kojoj su građani isključivi vlasnici svojih podataka.

Grad Zug već dulje vrijeme pruža podršku kripto tržištu i u njemu se već provodi nekoliko projekata povezanih uz blockchain tehnologiju, a plaćanje kriptovalutama prihvaćeno je za određene javne usluge.

Uz potporu Vlade, u Švicarskoj je pokrenuta nezavisna udruga za razvoj blockchaina – Crypto Valley.

Primarni zadatak udruge jest iskoristiti potencijal ove države i stvoriti vodeći blockchain sustav, a upravo ovakvi potezi zemalja u Europi, mogu je dovesti na lidersku poziciju kripto tržišta.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X