Turska do kraja 2020. godine završava testiranje digitalne lire

0

Prema godišnjem predsjedničkom programu Turske za 2020. godinu, pilot program “instant plaćanja” digitalnom lirom trebao bi biti gotov do kraja 2020. godine.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je turskoj vladi da do kraja 2020. godine treba završiti testiranje digitalne valute nacionalne središnje banke (CBDC). Nacionalnu digitalnu liru na bazi blockchaina u zemlji planira izdati središnja banka u skladu sa godišnjim predsjedničkim programom za 2020. godinu, piše Cointelegraph.

Pilot program „instant plaćanja“ digitalnom lirom trebao bi biti gotov do kraja 2020. godine

Predsjednički program određuje da bi prva ispitivanja digitalne lire trebala biti provedena i završena do kraja 2020. godine, navodi se u dokumentu kojeg je 4. studenog objavio službeni turski vladin list Resmi Gazete.

U okviru pilot projekta, vlada navodno planira razviti softversku platformu za trenutna plaćanja zasnovana na digitalnoj liri. Osim središnje banke, u projekt će biti uključena i nacionalna agencija za tehnološke inovacije – Vijeće za znanstveno-tehnološka istraživanja Turske, također poznatije i kao TUBITAK.

Pokretanje digitalne lire dio je cilja zemlje u jačanju lokalne ekonomije

Glavni cilj je uspostaviti financijski sektor s jakom institucionalnom strukturom koja može odgovoriti na potrebe financiranja realnog sektora po niskim troškovima, ponuditi različite financijske instrumente širokoj bazi investitora putem pouzdanih institucija i podržati cilj Istanbula da postane atraktivno globalno financijsko središte”, stoji u dokumentu.

Uključivanje digitalne lire u godišnji predsjednički program Turske za 2020. godinu slijedi prethodnim planovima koje je država zacrtala u ekonomskom planu i programu zemlje za razdoblje od 2019.-2023. godine.

Osim CBDC-a, vlada je zainteresirana za primjenu tehnologije blockchaina za prijevoz i carine, kao i u javnim uslugama i administraciji.

Turska vlada je u rujnu ove godine najavila planove za uspostavljanje nacionalne blockchain infrastrukture za raspoređivanje tehnologije distribuiranog registra u državnoj upravi.

EU i digitalizacija valuta

Dok Turska ulaže sve napore u pokretanje digitalne lire, Eurospka unija u međuvremenu razmatra izdavanje Eurocoina.

Prema nacrtu koje je pripremilo finsko predsjedništvo EU, ukazuje se da bi Europska središnja banka trebala razmotriti izdavanje vlastite digitalne valute.

O nacrtu će se raspravljati ovog petka, 08. studenog, a perspektiva njegovog usvajanja bit će predstavljena 05. prosinca.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X