Turska izdaje CBDC, ali se protivi kriptovalutama

0

Turska želi postati blockchain središte kao zemlja sa savršenom pozicijom, na granici Europe i Azije. Međutim, iako ih zanima blockchain, ne dijele istu strast prema kriptovaluta. Ovo je nedavno istaknuo turski predsjednik Recep Tayyib Erdoğan.

Mišljenje Erdogana o kriptovalutama

Erdoğan je bio domaćin Q&A-a u Mersinu u Turskoj s mladima iz cijele zemlje. Jedan od sudionika se pozvao na platformu za suradnju s digitalnom turskom lirom objavljenu prošlog tjedna i upitao hoće li središnja banka prihvatiti kriptovalute. Također je upitao Erdoğana o njegovom mišljenju o kriptovalutama.

“Nemamo apsolutno nikakvu namjeru prihvatiti kriptovalute”, odgovorio je predsjednik dodavši:

“Naprotiv, imamo zaseban rat, zasebnu borbu protiv njih. Nikada ne bismo davali potporu kriptovalutama. Zato što ćemo krenuti naprijed s vlastitom digitalnom valutom koja ima svoj već poznati identitet.”

Binali Yıldırım, bivši turski premijer i zamjenik predsjednika stranke Ak Party, nastavio je objašnjenjem da kriptovalute zahtijevaju strog nadzor zbog svojih potencijalnih rizika. “To je poput prodaje izmišljene budućnosti”, rekao je.

Turska je prvi put objavila planove za nacionalnu blockchain infrastrukturu 2019. Od tada su vlada i lokalne vlasti zauzele pozitivan stav prema blockchain tehnologiji. Vlada je podijelila planove za digitalnu valutu središnje banke (CBDC) čija se testiranja planiraju odraditi pred kraj 2021. godine.

Turska se bori s inflacijom,a kriptovalute bi mogle biti dobro rješenje

Središnja banka Republike Turske napravila je veliki korak prema svojim ciljevima CBDC-a uspostavom Platforme za suradnju s digitalnom turskom lirom s tri lokalne tehnološke tvrtke.

Međutim, posljednji komentari predsjednika Erdoğana o kriptovalutama označavaju mogući završetak prijateljskog stajališta turske prema kripto imovini. U toj zemlji trenutno posluje nekoliko globalnih kripto burzi, poput Binancea i Huobija, a pitanje je što će se dogoditi s njima. 

Mišljenja oko ovog poteza Erdogana su podijeljena, a neki ističu kako će ovime turski građani izgubiti “pravo na stabilnu valutu”. Turska lira je u zadnjih godinu dana doživjela inflaciju od gotovo 20%, što je debelo iznad očekivanja njihovog monetarnog modela. Pristup stabilnim kriptovalutama poput USDC-a donijeli bi velike benefite za turske građane, isto kao i za građane svih zemalja u zemljama s visokim stopama inflacije. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X